Formula 1 2011: Jenson Button, castigator in marele premiu al Ungariei, la Hungaroring

Formula 1 2011: Jenson Button, castigator in marele premiu al Ungariei, la Hungaroring
Pilotul echipei McLaren, Jenson Button a obtinut a doua victorie in conditii meteorologice mixte pe circuitul Hungaroring, dupa ce a castigat in circumstante similare si Marele Premiu al Canadei din acest sezon. Englezul a fost sigur de victorie dupa ce Lewis Hamilton, colegul sau de echipa, a trecut pe pneurile intermediare, P Zero Albastre, in ultima parte a cursei in conditiile in care circuitul nu era suficient de ud pentru astfel de pneuri. Hamilton a fost nevoit sa revina pentru a cincea oara la boxe pentru a schimba pe slickuri ceea ce l-a scos din lupta pentru un loc pe podium.
Distribuie pe Facebook
Button si Hamilton s-au luptat pentru victorie intr-o cursa in care strategia folosirii pneurilor a fost cruciala, Hamilton avand avantajul de a fi salvat un set suplimentar de pneuri P Zero Rosii, de compozitie supersoft, in timpul calificarilor de sambata.
Pilotul echipei Red Bull Racing, Sebastian Vettel a obtinut prima pozitie pe grila de start cu pneurile P Zero Rosii cu un avans de doar o zecime in fata lui Hamilton. Startul s-a dat in conditii mixte, cu ploaie intermitenta si la o temperatura a asfaltului de 18 grade Celsius. In aceste conditii toti pilotii au plecat in cursa cu pneurile intermediare P Zero Albastre.
Conform regulamentului in vigoare, acest lucru insemna ca pilotii nu mai erau obligati sa foloseasca ambele compozitii nominalizate pentru cursa din Ungaria: P Zero Galbene de compozitie moale si P Zero Rosii de compozitie foarte moale. Pastor Maldonado, pilotul echipei Williams, a fost singurul pilot care a folosit doar pneurile intermediare si cele de compozitie supersoft.
Pe un asfalt foarte alunecos, ambii piloti ai echipei McLaren au trecut de Vettel in prima parte a cursei, fiecare avand strategii diferite in ceea ce priveste schimbul de pneuri. Button a oprit de trei ori la boxe parcurgand ultimele 28 de tururi cu pneurile P Zero Galbene, chiar daca la un moment dat a inceput din nou sa ploua.
In turul 46, cand ploaia a inceput din nou, Hamilton s-a rasucit, iar Button a trecut in fata. Pe ploaie, pneurile de compozitie foarte moale l-au ajutat pe Hamilton sa gaseasca un plus de aderenta fata de colegul sau de echipa si a revenit pe prima pozitie dupa ce liderul s-a schimbat de patru ori in patru tururi. Hamilton a riscat, mizand ca va ploua din ce in ce mai tare, si a schimbat pe pneuri intermediare P Zero Albastre, in turul 50, la fel ca Mark Webber, de la Red Bull Racing, si Nico Rosberg, de la Mercedes, o decizie care s-a dovedit a fi insa complet gresita.
Dupa alegerea gresita a pneurilor si o penalizare care a facut ca Hamilton sa treaca in total de sase ori pe la boxe, Hamilton a terminat spectaculos pe pozitia a patra cu pneurile P Zero Galbene. La fel ca Button, Sebastian Vettel a avut o strategie cu trei opriri la boxe si a parcurs ultimele 29 de tururi cu pneurile de compozitie moale. Germanul a terminat pe locul secund la 3,5 secunde in spatele castigatorului. Fernando Alonso a avut o strategie cu patru opriri si s-a clasat pe pozitia a treia.
"A fost inca o cursa fascinanta care i-a permis lui Jenson Button sa-si demonstreze calitatile sale si ale pneurilor P Zero pe o vreme in permanenta schimbare. Chiar si pe ploaie, in ultima parte a cursei, Button a reusit sa gaseasca suficienta aderenta cu pneurile P Zero Galbene si si-a trecut in cont o victorie binemeritata. Am vazut foarte multe strategii pe parcursul acestei curse. Pilotii din top cinci au avut patru strategii diferite, dar pana la urma pilotul care a reusit sa se descurce cel mai bine cu slick-urile pe ploaie a avut castig de cauza. Pilotii echipei McLaren au avut evolutii excelente, Button a castigat, iar Lewis Hamilton a terminat pe patru chiar daca a trecut de sase ori pe la boxe. Sunt foarte multumit deoarece circuitul Hungaroring este recunoscut pentru faptul nu ofera foarte multe oportunitati pentru manevre de depasire, dar astazi am vazut un numar foarte mare de depasiri si o cursa extrem de spectaculoasa", a spus Paul Hembery, directorul Pirelli Motorsport.

In Ungaria, Button a luat startul in cursa cu numarul 200 din cariera si a obtinut a 11-a victorie. Tot Hungaroring a fost circuitul pe care Button a castigat prima cursa din Formula 1 din cariera, cursa care s-a desfasurat si atunci tot pe ploaie.

Distribuie pe Facebook
mai multe