Monoposturile de Formula 1 Mercedes Silver Arrows implinesc 80 de ani

Monoposturile de Formula 1 Mercedes Silver Arrows implinesc 80 de ani
  • In prima cursa, din 1934, Mercedes a castigat
  • La volan era Manfred von Brauchitsch
  • Monopostul avea un motor de 350 cp
Distribuie pe Facebook

Toata lumea a auzit de Silver Arrow, numele dat masinilor de Formula 1 intre anii 1934 si 1939 cu care alerga Mercedes pe circuitele din Europa. Insa nu toti stim de unde a venit acest nume interesant.

Incepand cu anul 1932, FIA avea pentru Formula 1 o singura regula: masina nu trebuie sa depaseasca o greutate de 750 kg. Regula s-a aplicat insa din 1934, an in care Mercedes a intrat in competitie cu monopostul W25, cunoscut acum sub numele de Silberpfeil, adica Silver Arrow. Insa numele dat de catre admiratori are o istorie interesanta...

Exact inainte de cursa din 1934, pe 3 iunie, la Nurburgring, echipa condusa de managerul Alfred Neubauer a cantarit monopostul Mercedes care avea 751 de kilograme, cu 1 kilogram peste limita admisa. Masina era vopsita in alb, culoarea traditionala pentru masinile germane din motorsport. Asadar, ca sa scada 1 kilogram din cele 751, Neubauer impreuna cu pilotul sau, Manfred von Brauchitsch, au hotarat sa razuiasca toata vopseaua de pe caroseria din aluminiu. Asta au si facut, iar la final masina avea greutatea legala, iar aluminiul era argintiu, stralucitor, natural.

In cursa din 3 mai 1934, Mercedes a castigat cu monopostul W25 si a realizat un record al circuitului. Monopostul avea sub capota un motor supra-alimentat de 3.4 litri cu 6 pistoane in linie, care ulterior a fost inlocuit cu unele de capacitate mai mare de aproximativ 400 sau 450 cp. In 1937, un monopost evoluat Silver Arrow numit W125 avea sub capota un motor de 646 cp si reusea sa atinga in cursa peste 300 km/h si in linie dreapta, in mediu special amenajat, peste 400 km/h.

Nume precum Rudolf Caracciola, Bernd Rosemeyer, Hermann Lang, si ceva mai tarziu Stirling Moss sau Juan Manuel Fangio, vor fi mereu asociate cu numele de Silver Arrow. Acest nume s-a bucurat de un succes atat de mare, incat Mercedes a mai folosit masini cu acest nume in anii '70 pentru WRC si in anii '90 in competitiile de anduranta.

Acum, la 80 de ani de cand Mercedes a castiga cursa din 1934, compania germana omagiaza acest lucru si ne da detalii complete despre istoria trecuta a motorsportului.

Silver Arrow

Silver Arrow

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (7) Poze Silver Arrow
mai multe