Pirelli stabileste un nou record pe circuitul Istanbul Park

Pirelli stabileste un nou record pe circuitul Istanbul Park
Pirelli a stabilit un nou record in istoria calificarilor pentru Marele Premiu al Turciei, desfasurat pe Istanbul Park, cu ajutorul pilotului echipei Red Bull, Sebastian Vettel, care a parcurs un tur de circuit cu timpul de 1m:25,049 secunde. Pentru german, acesta este cel de-al cincilea pole position consecutiv si cel de-al 19-lea din cariera.
Distribuie pe Facebook
Inaintea sesiunii de calificare, presedintele Pirelli, Marco Tronchetti Provera, s-a intalnit in padock atat cu toti pilotii, cat si cu Bernie Ecclestone, promotorul Campionatului Mondial de Formula 1.

Dupa sesiunea de calificare, lucrurile au fost foarte clare: timpul stabilit de Vettel cu versiunea soft a pneurilor Pirelli PZero a fost cu peste o secunda mai bun decat timpul de 1m:26,295 secunde cu care s-a plecat anul trecut din pole position. Vettel a reusit aceasta performanta chiar daca a ratat complet sesiunea a doua de antrenamente libere de vineri, dupa o iesire in decor.

In contrast cu antrenamentele libere de vineri, calificarile s-au desfasurat pe o vreme uscata, cu 18 grade Celsius temperatura in aer si 35 grade Celsius temperatura asfaltului. Toti pilotii din top 10 au folosit, in incercarea de a obtine cel mai bun timp, pneurile de compozitie soft, Vettel fiind mai rapid cu 0,4 secunde decat Mark Webber, colegul sau de echipa. Nico Rosberg, pilotul echipei Mercedes, a reusit cel mai bun rezultat in calificari din cariera sa, dupa performanta din Marele Premiu al Malaeziei 2010, si s-a clasat, astfel, pe pozitia a treia a grilei de start. In plus, germanul a salvat un set de pneuri de compozitie soft pe care-l va putea folosi in cursa de duminica. Si cei doi piloti ai echipei Red Bull au decis sa parcuga doar un tur rapid in Q3, maximizandu-si astfel oportunitatile in ceea ce priveste strategia de cursa.

Cea mai mare provocare a circuitului Istanbul Park o reprezinta celebrul viraj Opt, cu mai multe apex-uri, care solicita la maximum pneurile, in special pneul dreapta fata. In ciuda fortelor uriase la care sunt supuse pneurile, 4,5 G acceleratie laterala si aproximativ 950 kilograme forta de apasare verticala, pneurile Pirelli au facut fata fara probleme tuturor solicitarilor.

"A fost o sesiune de calificare fantastica si as vrea sa transmit felicitari nu doar lui Sebastian Vettel, dar si celor de la Mercedes pentru performantele lor. Avem toate ingredientele pentru inca o cursa interesanta duminica si sunt sigur ca toate echipele se gandesc deja la strategia de cursa in ceea ce priveste alegerea si folosirea pneurilor. In privinta uzurii pneurilor, pneul dreapta fata este cel mai solicitat, dar am vazut piloti care au parcurs deja 20 de tururi cu un set de anvelope, deci suntem increzatori ca nu vor aparea probleme nici in cursa. Ne asteptam sa nu ploua, iar asta inseamna ca vom vedea, cel mai probabil, trei opriri la boxe, chiar daca unele echipe vor incerca si strategii diferite. Sunt sigur ca duminica vom avea parte de inca o cursa memorabila", a spus Paul Hembery, directorul Pirelli Motorsport.


Distribuie pe Facebook
mai multe