Sfarsitul erei Ecclestone. Formula 1 a fost vanduta americanilor pentru 8 miliarde de dolari

Sfarsitul erei Ecclestone. Formula 1 a fost vanduta americanilor pentru 8 miliarde de dolari
  • Formula 1 a fost cumparata de gigantii americani Liberty Media
  • Bernie Ecclestone a vandut Formula 1 pentru suma de 8 miliarde de dolari
  • Noul presedinte al F1 este Chase Carey, actualul vice presedinte executiv al 21st Century Fox
Distribuie pe Facebook

Gigantul american Liberty Media tocmai a anuntat ca a cumparat Formula 1 pentru nu mai putin de 8 miliarde de dolari. Tranzactia va fi finalizata la inceputul anului viitor.

In spatele monoposturilor sclipitoare, pilotilor, circuitelor si luxului, Formula 1 este o afacere. Controlata de la finalul anilor 70' de catre faimosul Bernie Ecclestone, F1 a ajuns pe cele mai inalte culmi.

Dar, cum ce urca trebuie sa si coboare, in ultimii ani, acest campionat a suferit de pe urma unor reguli nu tocmai stralucite puse la punct de Ecclestone si de presedintele FIA Jean Todt, si mai ales de pe urma popularitatii din ce in ce mai scazute.

Fanii au incetat sa urmareasca cursele care odata te tineau cu sufletul la gura pe tot parcursul lor, iar monoposturile sunt o umbra a ceea ce erau mai demult.

Ei bine, toate acestea s-ar putea schimba acum, deoarece supranumitul "boss" al Formulei 1, a vandut-o americanilor de la Liberty Media pentru suma de 8 miliarde de dolari. Compania media a anuntat ca initial va detine doar 18.7 procente din F1, pentru care au platit deja 746 de milioane de dolari.

In acelasi timp, vice presedintele executiv al 21st Century Fox, Chase Carey, va deveni presedintele Formulei 1. Bernie Ecclestone nu a fost inlaturat, ci a fost mentinut in pozitia de director executiv si de detinator al drepturilor comerciale.

Momentan, pachetul majoritar de actiuni este in posesia celor de la CVC Capital Partners, dar atunci cand americanii de la Liberty Media vor achiziona in totalitate Delta Topco, compania mama a Formulei 1, acestia din urma vor deveni "stapanii absoluti."

Astfel, gigantul media va investi nu mai putin de 4.4 miliarde de dolari in Formula 1, preluandu-i totodata si datoriile de 4.1 miliarde. In prima jumatatea a anului viitor, cand toata tranzactia va fi finalizata, suma de achizitie va ajunge la 8 miliarde de dolari.

Noul presedinte al Formulei 1, Chase Carey, a declarat ca "Sunt foarte incantat ca preiau rolul de presedinte al Formulei 1 si ca am oportunitatea de a lucra alaturi de Bernie Ecclestone, CVC, si de intreaga echipa de la Liberty Media. Vad Formula 1 ca fiind o franciza mondiala care atrage sute de milioane de fani in fiecare sezon, din fiecare colt al lumii. Prevad oportunitati mari si doresc sa ajut Formula 1 sa se dezvolte si sa prospere, de dragul sportului, fanilor, echipelor, si nu in ultimul rand, investitorilor."

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Formula 1 DATA PUBLICĂRII: 8 Septembrie 2016