O caricatura a legislatiei auto in lume

O caricatura a legislatiei auto in lume
  • Stiai ca in Rusia primesti amenda daca iesi pe strazi cu masina nespalata?
  • In Japonia, pasagerii trebuie sa se asigure ca soferul n-a consumat alcool
  • La suedezi e ilegal sa circuli cu farurile stinse, indiferent de anotimp sau vreme
Distribuie pe Facebook

Daca iti imaginezi ca e suficient sa stii s-apesi pedalele, sa "amesteci in benzina" si "sa rotesti colacul" pentru a putea conduce in siguranta oriunde in lume, te inseli amarnic.

Ce dac-ai citit Decretul de zeci de ori si ai facut toate testele posibile si imposibile de alte zeci de ori, daca ai luat carnetul cu punctaj maxim, daca esti sofer de o viata si nu ai avut parte de nici un incident pe care sa-l fi cauzat tu, daca te-a invatat sa conduci insusi Ayrton Senna sau poate chiar alta zeitate de nisa? NU inseamna neaparat ca stii sa conduci! Sau, cel putin, nu oriunde in lume.

Sau poate ca stii sa conduci, fara ca asta sa implice neaparat si respectarea legislatiei.

Si nu ma refer la diferente minore precum mersul pe partea stanga sau pe cea dreapta a carosabilului. Nu-ti trebuie chiar IQ-ul lui Einstein sa te prinzi ca esti pe contrasens, asta in cazul in care nu stii dinainte regula locului respectiv. Nu, vorbesc despre fineturi aici, despre norme (cu adevarat) particulare, unele chiar ciudate, scandaloase, amuzante. Si-am incalecat pe-o sa si-am facut o antologie a celor mai hazlii sau neobisnuite reguli de legislatie rutiera din lume:

Nu intri-n Mordor cu masina murdara

Daca nu ai timp sa-ti speli masina si indraznesti sa iesi cu ea pe drumurile publice din Rusia, asteapta-te la o amenda de 2000 de ruble rusesti, echivalentul a 140 de lei romanesti. Nu stiu voi, dar eu, una, ma-ntreb daca au amenzi cel putin la fel de consistente si pentru sofat sub influenta alcoolului. Sau vodka nu-i considerata alcool acolo?

Nu lua numele Domnului in desert

Asta parca era-n Biblie, nu? Dar nu e numai in biblie, ci si in Rockville, Maryland, unde soferii care se comporta in trafic precum legendarii birjari si indraznesc sa injure sau sa tipe pot ajunge sa plateasca amenzi de pana la 100 de dolari sau chiar sa stea la racoare pentru o perioada (de cel mult 90 de zile). Daca va poarta drumul pe-acolo, deci, lasati karma sa-si faca treaba si nu interveniti.

Nu stinge lumina, arata-mi calea

In Suedia e ilegal sa circuli cu farurile stinse. Nu conteaza ca-i iarna, vara, ceata, soare, nori, ploaie, lapovita sau cer suficient de senin incat sa poti numara stelele. Ceea ce, pana la urma, nu-i chiar atat de rau. De fapt, la cati "destepti" tin farurile stinse si cand nu vezi la 5 metri in fata, parc-ar prinde bine si la noi.

Poti sa te imbeti, dar nu te poti imbata

In Costa Rica ai voie sa te urci baut la volan. Serios. Poti sa bei, dar sa nu te imbeti. Limita ar fi undeva la o alcoolemie de 0.75% in aerul expirat. Acum ca tu esti perfect treaz la 0,80 sau manga la 0,40 nu mai conteaza, important e sa nu depasesti limita.

Ai grija ce faci cu lenjeria intima

Se pare ca in San Francisco, California, multi oameni obisnuiesc sa isi stearga masinile in fata spalatoriilor auto, cu ajutorul lenjeriei intime. Si nu cu orice fel de lenjerie intima, ci cu una uzata. Altfel nu-mi explic de ce s-a dat o lege pentru interzicerea acestui obicei. Pe de alta parte, sunt foarte curioasa cine si-ar cumpara o pereche de bikini sau un sutien nou pentru a-si sterge parbrizul.

Dai un ban, da' stai in spate

Sa nu ai voie sa conduci sub influenta alcoolului, fie el cat de putin, mi se pare absolut normal. Sa nu ai voie sa fii copilot daca ai baut o bere, doua deja e putin deplasat, daca ma-ntrebi pe mine. Dar da, in Macedonia trebuie sa stai in spate daca ai consumat alcool.

Fii un pasager responsabil

In Japonia, legea nu il pedepseste doar pe soferul care a "gustat" ceva, ci si pe pasagerii din masina care nu s-au asigurat inainte ca soferul n-a consumat nici macar o picatura de alcool. Cum ai putea fi sigur nu stiu; probabil ca, in calitate de potential pasager, ar trebui sa ai si un etilotest la tine.

Roata ca roata, dar ochelarii de rezerva sunt importanti

Daca esti conducator auto si porti ochelari de vedere, e musai-musai sa ai si o pereche de rezerva la tine, ca cine stie cum spargi prima pereche si ramai incetosat langa semafor? Este vorba despre o lege spaniola si, daca n-ar implica niste costuri destul de mari (ochelarii sunt scumpi, da), n-ar fi o idee chiar atat de rea.

Sinziana Patru

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: FUNNY DATA PUBLICĂRII: 8 Iulie 2015