10 accesorii auto pe care trebuie sa le ai in masina pe timp de iarna

10 accesorii auto pe care trebuie sa le ai in masina pe timp de iarna
  • Lanturile de iarna, indispensabile daca mergem la munte
  • Sufa de tractare te poate salva pe tine sau pe altii
  • Lichidul de parbriz de iarna, folosit inca din toamna
Distribuie pe Facebook

Romania este cu multi ani in urma fata de normalitate in tot ceea ce tine de domeniul auto. Si acest lucru se vede cel mai bine odata cu venirea zapezii, atunci cand soferii raman blocati, merg incet, intra in panica si au impresia ca a venit sfarsitul lumii. Dupa ce ne-am pus anvelopele de iarna, acesta fiind primul pas spre normalitate, nu trebuie decat sa ne echipam autoturismul cu cateva accesorii ieftine, ca sa nu avem probleme.

1. Perie de zapada

Peria de curatat zapada de pe masina este fara indoiala primul accesoriu pe care il utilizam odata cu venirea primilor nameti. Inainte sa intram in masina, dupa ce a nins toata noaptea, trebuie sa scapam de stratul gros de zapada care ne acopera caroseria. Si nu trebuie sa fim lenesi si sa curatam doar parbrizul si usa pe care intram. Ci trebuie sa curatam de zapada absolut toata masina, pentru a ne asigura ca ne sunt vizibile placutele de inmatriculare, farurile si stopurile, dar si pentru a evita cazuri de genul acesta. O perie de zapada este bine sa fie cat mai lata, cu perii fini, cu maner destul de lung incat sa ajunga si pe plafonul unui SUV. Niciodata sa nu folositi matura, ca zgariati masina! O perie buna costa intre 15 si 50 de lei.

10 accesorii auto pe care trebuie sa le ai in masina pe timp de iarna

2. Racleta

Dupa ce am curatat zapada, urmeaza curatarea suprafetelor vitrate acoperite de gheata. Pentru asta avem nevoie de o racleta buna, care sa ne ajute sa scapam de straturile cele mai groase de gheata care ne acopera parbrizul si celelalte geamuri. Nu trebuie sa curatam doar parbrizul, ci si geamurile laterale, toate 4, dar si luneta. Aceasta din urma se curata cel mai usor dupa ce am pornit motorul sa incalzim masina si am dat drumul la dezaburire. Geamurile laterale trebuie curatate pentru a ne bucura de vizibilitate buna. O racleta costa de la 2 lei la 50 de lei. Iti recomandam sa cumperi una cu maner gros, pentru o mai buna priza.

10 accesorii auto pe care trebuie sa le ai in masina pe timp de iarna

3. Spray gheata

Pentru situatiile mai lejere, in care geamurile sunt acoperite doar de un strat subtire de zapada, dar mai ales pentru acele momente in care ne grabim sau cel de la volan este o femeie care nu vrea sa depuna efort pentru folosirea racletei, spray-urile de dezghetat sunt destul de eficiente. Insa nu sunt bune daca pe geamuri avem gheata de doua degete, ci doar daca este o gheata superficiala. Dam cu sprayul pe geam si solutia din interior dizolva instantaneu gheata. Dupa care, dam cu stergatoarele si avem geamurile perfect curate. Un asemenea spray costa intre 10 si 40 de lei si te tine cam un sezon intreg.

10 accesorii auto pe care trebuie sa le ai in masina pe timp de iarna

4. Lanturi auto

Daca vrei sa te aventurezi in zone cu zapada mai mare, cum ar fi la munte, iti recomandam sa ai niste lanturi la indemana. Daca dai de un drum in rampa pe care este zapada ce acopera niste gheata, degeaba ai cele mai bune anvelope de iarna ca nu vei putea urca. Anvelopele de iarna nu se comporta foarte eficient pe gheata, dar cu ajutorul unor lanturi, vei putea continua drumul. Un set de lanturi se cumpara in functie de diametrul rotilor de pe masina ta si se montea pe rotile motrice. Montajul dureaza circa 15 minute pentru ambele roti dar nu trebuie sa uiti ca de indata ce ajungi pe carosabil negru, adica curat, trebuie sa le demontezi. In plus, viteza maxima cu care poti circula cu rotile ajutate de lanturi este de circa 50 km/h. Asadar, sunt niste accesorii pe care le montezi doar in caz de situatie extrema. Un set costa intre 50 de lei pentru roti cu diametru de 13 inch si 200 de lei pentru cele de 18-19 inch.

10 accesorii auto pe care trebuie sa le ai in masina pe timp de iarna

5. Lopata

Nu strica sa ai in portbagaj si o lopata pe timp de iarna. Daca la tine acasa dai zapada cu lopata si o lasi undeva in locuinta, daca pleci la drum, e bine sa o iei cu tine. Sa zicem ca parchezi masina la munte, te duci sa schiezi toata ziua, dupa care, cand vrei sa pleci, iti dai seama ca a trecut un plug si ti-a blocat spatele cu vreo 50 de centimetri de zapada. Ce faci? Scoti lopata din portbagaj, daca ai asa ceva, si in cateva minute iti vezi de drum. Iti recomandam sa cumperi o lopata din metal, pentru a face fata si situatiilor in care zapada e inghetata. O lopata de iarna costa circa 30-100 de lei, in functie de calitate.

10 accesorii auto pe care trebuie sa le ai in masina pe timp de iarna

6. Presuri cauciuc

De cum a venit iarna, de la primii fulgi cazuti, iti recomandam sa scoti presurile din material textil si sa le inlocuiesti cu unele de cauciuc. Iar motivul este unul banal: pe timp de iarna, ne urcam in masina cu incaltamintea plina de mizerie, de solutie pe care o arunca masinile de deszapezire, cu sare, cu noroi si zapada care se topeste. Daca nu schimbam presurile textile, ne vom da seama ca la venirea primaverii le avem patate intr-un asemenea mod incat nu le vom mai curata niciodata. Nu degeaba sunt presuri de vara, nu? Asa ca daca montam niste presuri din cauciuc, care se spala usor si nu lasa apa sa ajunga la mocheta din interior, vom scapa de batai de cap. Un set de presuri din cauciuc costa intre 100 de lei pentru un set universal si chiar 600 de lei pentru cele dedicate unui anumit model.

10 accesorii auto pe care trebuie sa le ai in masina pe timp de iarna

7. Lichid parbriz

Nu uita, desi acum e prea tarziu, inca de la primele temperaturi negative care apar toamna tarziu, sa umpli rezervorul lichidului de parbriz cu solutie speciala de iarna. Iti recomandam sa folosesti o solutie de calitate, nu cele din hypermarket-uri care costa 3 lei un bidon de 5 litri. Pentru ca aceste solutii nu rezista, asa cum scrie pe ambalaj, la -30 de grade, ci vor ingheta la -10 fara probleme. In plus, fiind asa de ieftine sunt compuse din chimicale de proasta calitate care vor pata parbrizul si caroseria iremediabil. Asa ca iti recomandam sa cumperi lichid de parbriz calitativ sau pastile care transforma apa in solutie buna care nu ingheata. Preturile sunt de la 15 la 40 de lei.

10 accesorii auto pe care trebuie sa le ai in masina pe timp de iarna

8. Sufa tractare

Chiar daca ai masina noua si nu te va lasa in drum prea curand, e bine sa ai in masina o sufa sau o chinga de tractare. Pentru ca poti scoate pe cineva care are probleme, sa-l tragi dintr-un sant, sau cand e blocat in zapada. Sau, de ce nu, poate ramai tu impotmolit si cineva se ofera sa te tracteze, asa ca e bine sa ai tot ce-ti trebuie la indemana. O sufa trebuie sa fie de calitate, nu prostiile din comert care costa 10 lei si spun ca rezista la 3 tone, dar de fapt se rup la primul soc. O chinga de tractare este cea mai buna solutie, dar sa fie lata, de peste 5 centimetri, cu ocheti de prindere la ambele capete. Si lunga, neaparat de peste 5 metri. Iti recomandam sa verifici produsele disponibile online si sa alegi o sufa de calitate, care sa reziste la o sarcina mult mai mare decat cea de care ai tu nevoie. Pretul pentru o asemenea chinga este de peste 50 de lei, dar merita fiecare ban.

10 accesorii auto pe care trebuie sa le ai in masina pe timp de iarna

9. Huse cu incalzire

Daca nu esti destul de norocos incat sa ai incalzire in scaune de fabrica la masina, iti recomandam sa cumperi niste huse cu incalzire. Sunt usor de montat, iar daca ai nevasta sau copii, acestia iti vor fi cei mai recunoscatori cand afara sunt -20 de grade si masina a stat in frig toata noaptea. Fii insa atent sa cumperi huse care incalzesc atat sezutul, cat si zona lombara! Nu strica sa investesti ceva mai mult si sa cumperi un set de calitate, cu reglaje si cu siguranta de supra-incalzire, care sa te tina ani multi de acum inainte. Daca te vei arunca la cele mai ieftine produse, nu te astepta sa te mai tina si iarna viitoare sau sa te incalzeasca si la spate. O pereche costa circa 150 de lei, insa gasesti si la 400 de lei un set de calitate superioara.

10 accesorii auto pe care trebuie sa le ai in masina pe timp de iarna

10. Compresor de roti

Sa nu te mire daca pe timp de iarna rotile iti vor juca feste si le vei gasi cateodata desumflate. E normal, pentru ca temperatura se schimba, aerul de contracta si rotile sunt mai solicitate. Din aceste motive iti recomandam sa ai in portbagaj un compresor auto pentru roti. Poti sa ai si o pompa manuala sau de picior, dar cand sunt temperaturi negative, cu siguranta nu vei avea chef sa faci efort ci vei vrea sa astepti in interiorul masinii, la caldura, cat timp rotile se umfla. Un compresor de roti poate fi de mai multe feluri, insa puterea conteaza cel mai mult. In timp ce unul ieftin de 50 de lei o sa umfle roata in 10 minute, unul de calitate o va face in doar 3-4 minute. Exista si compresoare cu display, care iti arata presiunea in mod digital, exista si compresoare profesionale sau multifunctionale. Preturile variaza intre 50 si 300 de lei, insa cele scumpe nu sunt degeaba scumpe, fiind mai calitative si te vor servi multi ani inainte.

10 accesorii auto pe care trebuie sa le ai in masina pe timp de iarna

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (10) Poze 10 accesorii auto pe care trebuie sa le ai in masina pe timp de iarna
mai multe