10 accesorii care NU au ce sa caute in masina ta

10 accesorii care NU au ce sa caute in masina ta
  • CD la oglinda
  • Ornamente din folie carbon
  • Brelocuri oglinda
Distribuie pe Facebook

Romania este o tara cu o evolutie in domeniul auto ceva mai lenta... Inca avem o multime de autoturisme cu stickere BOSS si Nike pe luneta, inca avem Logane cu tobe sport si pleoape, inca avem BMW-uri cu sigla M3, desi sub capota se chinuie un motor de 1.6... Ca sa incercam sa pastram o imagine cat de cat in concordanta cu anul 2017, iata ca NU trebuie sa avem in masina noastra.

CD la oglinda

Ai sa razi, dar inca mai sunt dubisti sau soferi care au cel putin un CD prins la oglinda. Am vazut chiar si cu un ciorchine de CD-uri si un TIR avea chiar si o rama de CD-uri, vreo 40 de la numar, care inconjurau parbrizul ca niste paiete. In cazul in care nu stiai, mitul CD-ului la oglinda a venit din folclor, cand cineva a spus ca daca ai CD-ul acolo nu te mai prinde radarul. Ca cica reflecta undele si alte balarii. De la aceasta nascocire amuzanta s-a ajuns ca in anii 90 si chiar si mai tarziu, majoritatea masinilor sa fie dotate cu acest 'anti-radar' ieftin. Unii insa nu au iesit din epoca de bronz si inca mai au asa ceva. Te rugam sa nu iti pui o asemenea bazaconie in masina, pentru ca s-ar putea sa te trezesti orbit de lumina pe care o reflecta CD-ul si e nevoie doar de o fractiune de secunda sa se produca un accident.

10 accesorii care NU au ce sa caute in masina ta

Padure de matanii

Nu conteaza ca e vorba de un TAXI sau de o duba, de o masina personala sau de un camion. Sigur ai vazut muuuulte asemenea specimene de soferi care si-au impodobit parbrizul cu o gramada de cruciulite si iconite. Fie o linie frumos aranjata de sus pana jos in spatele oglinzii, fie doar in partea de sus a parbrizului, fie... peste tot. Ba chiar am vazut un sofer care mai avea un patrat de vreo 10 cm prin care se mai putea uita in fata, restul suprafetei vitrate fiind ocupat de amintiri de la manastiri. E bine ca lumea este credincioasa, dar in unele cazuri, cum ar fi impodobirea excesiva a parbrizului, poate duce la o intalnire mult prea rapida cu Cel de Sus.

10 accesorii care NU au ce sa caute in masina ta

Pedale sport

La 18 ani, cand am avut prima masina, m-am dus in targ si mi-am luat o groaza de accesorii. Printre care si un set de pedale de aluminiu. Asta se intampla prin 2003. Problema este ca si acum exista indivizi care fac acest lucru. Care nu e tocmai bun... Aici ma refer la acele pedale care se prind peste pedalele masinii. Adica cea mai proasta inventie din lume. Pentru ca sistemul de prindere este unul cu suruburi care raman in spatele pedalelor. Si cu ele agati presul si mocheta... Mi s-a intamplat odata ca acceleratia sa ramana blocata din cauza lor. Nu mai zic de faptul ca suruburile erau lungi si pedala de frana nu se mai apasa pana la fund. Ideea ati prins-o nu va luati porcarii ieftine care se prind cu suruburi. Ci... apelati doar la produse originale. Sau la o masina care vine cu ele din fabrica.

10 accesorii care NU au ce sa caute in masina ta

LED-uri colorate

Am un coleg care si-a schimbat luminile din habitaclu cu benzi de LED. Adica atunci cand deschizi usa, deasupra ta se aprinde o lumina... ciudata. Problema nu este ca sunt LED-uri, ci ca sunt... albastre. Si merg atunci cand bate vantul. De ce ai vrea sa iti tunezi luminitele din masina? Stie cineva? Poate ca vrei sa-ti schimbi luminile din bord, ca nu iti place culoarea, dar de ce sa pui lumini mov, albastre sau verzi in locul celor care se deschid normal cand deschizi usile? Oricum, iti recomandam sa lasi tot ce tine de lumina in interior de fabrica, asa cum a venit masina. Pentru ca adaptarile iti vor da batai de cap, iar daca masina este mai noua, iti vor da... erori in bord.

10 accesorii care NU au ce sa caute in masina ta

Presuri de aluminiu

Aici ne referim la presurile de aluminiu fals sau chiar la cele din aluminiu adevarat. Am vazut ambele cazuri in masinile din Romania. Sunt presuri de plastic, ca cele din poza, care imita aluminiu si dau un aer 'racing' masinii. Realitatea este ca dau un aer de kitsch si cocalaresc, pentru ca sunt prea stralucitoare. Dar exista si un motiv practic pentru care sa nu iti montezi asa ceva in masina ta. Sunt al naibii de alunecoase. O sa te trezesti cu domnisoara scoasa la Cico si pe care vrei sa o impresionezi, ca, de fapt, te faci de ras. Cand te dai jos din masina, o sa te trezesti ca-ti aluneca piciorul de pe pres si musti din rama geamului de portiera. Adica arata oribil si risti sa dai cu fundul de asfalt. Ocoleste-le. Sau, daca iti plac cu adevarat... lasa-le acasa sau in baie.

10 accesorii care NU au ce sa caute in masina ta

Huse incalzite

La prima vedere, daca masina ta nu este dotata cu scaune incalzite, pare o idee buna achizitionarea unor huse de scaune cu incalzire, eventual si cu masaj. Dar te sfatuim sa le ocolesti. Desi in trecut ni se parea si noua o idee buna, dupa experiente proprii, iti zicem sa nu iti pui asa ceva in masina. Pentru ca aceste huse au niste rezistente ceva mai... pacatoase. Care iti vor solicita extrem de mult priza de 12V a masinii, mai ales daca pui doua. Noua ni s-a intamplat sa se arda siguranta in repetate randuri, ca la final, sa se strice sistemul de incalzire din huse si sa le aruncam la gunoi. Asadar, fie investesti bani seriosi in montarea unor incalziri profesionale direct in scaune, fie cumperi de la dezmembrari scaune cu incalzire pentru masina ta. Husele... nu sunt o problema. Ci iti vor cauza probleme.

10 accesorii care NU au ce sa caute in masina ta

Ventilator la 12V

Tin minte un caz extrem de haios, povestit de un sofer care avea mai demult un BMW E36. Care, din pacate, nu era echipat cu aer conditionat. Asa ca omul, pe timp de vara, apela la metoda vechilor Dacioti din anii '80: ventilatorul clasic electric. Acest accesoriu aparent nevinovat, este, de fapt, mai periculos decat crezi. In cazul omului pe care il mentionam mai sus, s-a dovedit a fi chiar... catastrofal. Mergea si el cu prietena la mare, linistit, cu chef de plaja si nu numai. Cand fata s-a apropiat de oglinda de la parasolar sa se machieze, avand parul lung, ventilatorul l-a tras si i-a incurcat parul prin elice, cu urlete si durere. Si cum taierea parului nu a fost o solutie, a urmat o lunga interventie de eliberare, fir cu fir, din bratele ventilatorului-aspirator. Dupa care, i-a dat papucii...

10 accesorii care NU au ce sa caute in masina ta

Suport de pahar

Mai toate masinile din ziua de azi vin cu suporturi speciale pentru sticle si pahare. Pe vremuri, cand nu existau, iti cumparai un suport auxiliar de pahar, pe care il agatai pe portiera sau unde apucai. Insa nu este o idee buna sa pui asa ceva la tine in masina. Stii de ce? Pentru ca un asemenea suport nu prezinta siguranta. Stiu de cazuri in care cineva si-a pus un pahar de carton cu cafea intr-un suport, dar cand a franat puternic, a cazut suportul din locul lui si cafeaua s-a imprastiat peste tot, chiar daca avea capac... Intr-un suport cu care vine masina echipata, chiar si la frana puternica, un pahar nu poate sa iasa de acolo. Dar daca avem suporti care se agata cine stie unde... ne putem trezi cu surprize.

10 accesorii care NU au ce sa caute in masina ta

Brelocuri la oglinda

La fel ca CD-ul, foarte enervante si de domeniul trecutului sunt si zorzoanele agatate la oglinda. Fie ca sunt zaruri din plus, un disco-glob stralucitor sau pur si simplu, odorizante si brelocuri adunate din locurile vizitate, toate sunt bune de aruncat la gunoi. Sau de pus in casa, langa peste de pe televizorul Sport, nicidecum la oglinda. Romania este una din tarile cu cea mai mare mortalitate in randul victimelor accidentelor rutiere. Infrastructura nu prea avem, politie rutiera la treaba lipsa, asfalt plin de gauri avem... Adica, din pacate, soferii care circula in Romania sunt intr-un urias carusel plin de capcane. Daca mai adaugam si lipsa vizibilitatii, atunci ne indreptam clar spre accident. Macar tot ce tine de noi sa facem bine, cum ar fi vizibilitatea. Sa lasam oglinda curata, sa lasam parbrizul gol, sa vedem tot ce se intampla in fata. Nu am vrea sa tasneasca un copil din dreapta, pe care sa nu-l vedem din cauza unor zaruri mari si a unui bradut agatat la oglinda...

10 accesorii care NU au ce sa caute in masina ta

Ornamente de carbon

Am lasat la final un accesoriu care nu este deloc periculos. Cel putin nu pentru sanatatea noastra si nu pentru alti participanti la trafic sau soferi. Ci pentru ochii altora. E vorba de folia care imita fibra de carbon. Folosita de unii excesiv, sa acopere tot si toate din masina. Sa acopere ornamentele originale din BMW, trimurile de pe bord, rama de la schimbator, mici elemente de pe volan, portiere, oglinzi, etc... In Romania, excesul de folie-carbon a devenit o problema. Daca nu te intereseaza ca, la un moment dat, cand te vei plictisi de ea si o vei vrea sa o dai jos, te vei chinui din cauza adezivului de proasta calitate care ramane pe masina, poate ca te intereseaza alt aspect. Sa pui folie in loc de carbon original e ca si cum ti-ai pune sigla de BMW pe Dacia 1310 cu aripioare de rechin. Vrei sa te crezi ceva ce nu esti. Este pur si simplu kitschos si arata ca naiba. Sa nu-ti pui asa ceva, cel putin, nu la interior...

10 accesorii care NU au ce sa caute in masina ta

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (10) Poze 10 accesorii care NU au ce sa caute in masina ta
mai multe