10 martori de bord care iti pot arata o problema grava la masina ta

10 martori de bord care iti pot arata o problema grava la masina ta
  • 2% dintre soferi stiu semnificatia martorilor din bord
  • 10% dintre martori arata probleme grave ale masinii
  • Toti adora cutia de viteze automata pana cand trebuie sa o repare
Distribuie pe Facebook

Masinile moderne au tot mai multi martori de bord iar statisticile arata ca numai 2% din totalul soferilor stiu semnificatia acestora. Daca tot suntem la procentaje, trebuie sa spunem si ca doar 10% dintre martorii de bord arata probleme grave ale masinii. Mai jos ai 10 martori pe care niciun sofer nu isi doreste sa ii aiba aprinsi in bord.

1. Check Engine

Martori bord

Acesta este cel mai popular printre posesorii de Volkswagen. Lasand gluma la o parte, martorul Check Engine se aprinde atunci cand ai o problema la motor. Poate fi sonda lambda, convertorul catalitic, debitmetrul etc. Cauzele pentru care se aprinde sunt multiple, insa este un semn clar ca trebuie sa vizitezi un service auto cat poti de rapid.

2. Supraincalzirea motorului

Martori bord

Acest martor de bord indica o problema la sistemul de racire al motorului. Cand se aprinde este de preferat sa opresti motorul si sa incerci sa solutionezi problema inainte de a porni din nou. S-ar putea ca masina ta sa piarda lichid de racire.

3. Bujiile incandescente

Martori bord

Martorul de bord pentru bujiile incandescente se aprinde cand pornesti motorul iar mai apoi ar trebui sa se stinga. Daca nu o face, atunci cel mai probabil ai o problema, fie cu bujiile, fie cu contactul pedalei de frana, fie cu senzorii de evacuare, fie cu senzorul de presiune si temperatura. Depinde de masina.

4. Filtrul de particule

Martori bord

Pana de curand numai masinile diesel mai noi aveau filtru de particule, insa autoritatile au inasprit testele de emisii iar pentru a se incadra in noile standarde, marii producatori de automobile au fost nevoiti sa instaleze un filtru de particule special si pe motoarele pe benzina.

Martorul de bord te anunta ca aceasta componenta are o problema si cel mai probabil necesita inlocuire.

5. ABS

Martori bord

Martorul de bord care indica o problema la sistemul ABS este foarte usor de recunoscut. Atentie! Cand ai aprins acest martor nu inseamna ca nu mai ai frane ci doar ca la o franare brusca sistemul ABS nu te va mai ajuta sa opresti eficient. Mai pe romaneste, "te duci sanie".

6. Ulei motor

Martori bord

Acesta este un martor pe care nu ti-ai dori sa-l vezi aprins. Becul de la ulei poate indica fie o temperatura prea ridicata a uleiului, un nivel scazut al uleiului sau o presiune prea scazuta. Ultima situatie vrei sa o eviti cu orice pret avand in vedere ca o pompa de ulei nu este deloc ieftina.

7. Airbag

Martori bord

Pun pariu ca stii multe masini care au aprins in bord martorul pentru airbag. Acesta arata fie ca airbag-ul este oprit, fie ca nu functioneaza, astfel ca in caz de accident acesta sau acestea (in caz ca masina este dotata cu mai multe) nu se vor deschide. Partea proasta este ca airbag-urile se pot deschide si accidental, fara ca masina sa fie implicata in vreun accident.

8. Servodirectie

Martori bord

Martorul pentru servodirectie se poate aprinde si atunci cand nu ai destul lichid (ulei) servo, caz in care poti respira usurat. Completezi si iti continui drumul. Daca nu se stinge insa, inseamna ca ai o problema mai grava cu directia iar o vizita in service este obligatorie.

9. Cutia de viteze automata

Martori bord

Toata lumea adora cutia de viteze automata pana cand trebuie sa o repare. La fel ca si in cazul martorului pentru servodirectie, martorul care indica o problema la transmisia automata se poate aprinde si daca nu ai destul ulei in cutie. Desigur, si pentru aceasta problema minora trebuie sa mergi la service.

10. Sistemul de pornire

Martori bord

Si acest martor ar trebui sa se stinga dupa ce pornesti motorului, insa daca nu o face s-ar putea sa ai o problema cu imobilizatorul electronic sau cu o alta componenta a sistemului de pornire. In cel mai bun caz este de vina cheia, asta daca ai rezerva la indemana.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (10) Poze Martori bord
mai multe
Publicat în categoria: Ghidul soferului DATA PUBLICĂRII: 6 August 2018