10 motive pentru care ai nevoie de un SUV pe strazile din Romania

10 motive pentru care ai nevoie de un SUV pe strazile din Romania
  • Un SUV ofera mai multa siguranta rutiera ca o masina clasica
  • Intretinerea in timp este mai ieftina
  • Confortul si spatiul interior sunt net superioare
Distribuie pe Facebook

Eram intr-o benzinarie si faceam plinul de GPL la vechiul meu Jeep Grand Cherokee cu motor V8 de 5.2 litri. Un nene cu Logan vine si ma intreaba la ce am eu nevoie de o masina asa de mare, care consuma mult? Ca doar Loganul face acelasi lucru ca tancul american... Atunci am stat pe ganduri si m-am intrebat daca chiar are nevoie romanul de masini mari. Acum insa, stiu sigur ca are si va spun si de ce.

1. Spatiu

Unul din motivele principale pentru care romanii isi cumparaun SUV este ca acesta ofera mai mult spatiu ca o masina normala. Si nu e vorba numai de portbagaj, acolo unde litrajul ar putea fi egalat si de un break, ci este vorba si de inaltimea intregii masini. Adica intr-un SUV incapi fara probleme daca esti mai inalt, iar bagajele mai voluminoase iti vor intra mai usor in portbagaj, spre exemplu un frigider, deoarece distanta pana la plafon e mai mare.

Avantajele unui SUVHonda HR-V Magic Seats

2. Siguranta

SUV-urile mai au un mare avantaj. E vorba de siguranta rutiera pe care ti-o ofera. De exemplu, daca esti intr-o masina cu garda la sol mica, in momentul unui impact cu o masina inalta, ea se va baga sub masina inalta si pagubele in zona superioara, adica acolo unde se afla si corpurile pasagerilor, vor fi mai mari. Un SUV care este inalt ofera o protectie mai buna a pasagerilor. Daca lovesti un gard, poate ca masina se va urca putin pe el, nu se va lovi frontal de baza din beton ca o masina joasa. In plus, toata structura masinii e mai rezistenta.

3. Iarna

Poate ca Romania nu are o iarna foarte agresiva, dar o are. Si cum autoritatile dorm in ghete si sunt luate prin surprindere la venirea primei zapezi, e bine sa nu te bazezi pe ele. Daca ai un SUV, adica o masina inalta, cu tractiune 4x4 sau nu, o sa poti sa te deplasezi usor prin nameti, fara sa ramai impotmolit. Mai mult, vei putea sa iesi din locul de parcare fara sa te chinui sa dai la lopata indelung.

Avantajele unui SUV

4. Confort

Suspensiile de pe un SUV sunt mereu gandite si pentru mers in teren accidentat. Adica vor fi suspensii confortabile, care, in oras, cand vei trece peste sinele de tramvai sau peste o bordura, nu te vor face sa-ti clantane dintii in gura. Uita-te, de exemplu, la un sedan sau hatchback care are si anvelope cu talon mic: daca o sa iei un obstacol cu viteza mare, o sa resimti totul in rinichi.

5. Transport

Pe langa partea de spatiu de care spuneam mai sus, adica pe langa faptul ca masina ofera mult loc la cap si picioare pentru pasageri, un SUV mai are si avantajul ca poate transporta obiecte mai mari si mai grele. Un SUV are o capacitate de incarcare mai mare ca un autoturism sedan, de exemplu, in ceea ce priveste greutatea maxima admisa. Dar si un portbagaj mult mai mare si mai inalt in care poti sa inghesui chiar si obiecte de mobilier.

Avantajele unui SUVHyundai Tucson

6. Parcare

Poate cel mai egoist motiv pentru care e bine sa-ti cumperi un SUV este ca poti parca in mai multe locuri cu el decat cu o masina obisnuita. Daca nu gasesti locuri normale, din cauza aglomeratiei, cu un SUV nu-ti va fi teama sa urci pe trotuar, sa urci o bordura, asa cum fac multi posesori de X6 sau Q7 in Bucuresti, cand blocheaza trecerile de pietoni. Daca insa te vei trezi cu anvelopele taiate de vreo mama care nu a avut loc cu caruciorul de tine, sa nu te mire.

7. Gropi

Apropo de obstacole, cele mai des intalnite in Romania sunt gropile din asfalt. Si nu putem spune ca Romania duce lipsa de asa ceva! Insa daca ai un SUV, gropile nu te vor mai preocupa asa de mult. Deoarece nu vor afecta masina mai deloc. In timp ce cu o masina obisnuita, cand treci peste sinele de tramvai de la Iancului dupa o iarna grea, o sa incetinesti, de frica sa nu strici masina. Insa cu un SUV, o sa treci ca prin branza, deoarece nu simte nimic masina si, automat, nici tu.

Avantajele unui SUVUn drum ideal pentru un SUV

8. Autonomie

Un SUV, fiind mai mare si mai greu, o sa consume de cele mai multe ori mai mult ca un hatchback, de exemplu. Insa are o capacitate a rezervorului mult mai mare. Daca o masina are in general cam 50 de litri capacitatea rezervorului, un SUV poate avea si 90 de litri. Adica, oricum am calcula, in cazul in care mergem cu masina pe unde nu gasim multe benzinarii, un avantaj este ca ne vom bucura de o autonomie mult mai mare.

9. Off-road

Un avantaj evident al masinilor de teren este ca acestea pot intra in teren accidentat. Indiferent ca vorbim de soft-road, adica de un drum forestier sau de pietris, sau de off-road real, cu noroaie si cu urcari inclinate. Garda la sol si tractiunea 4x4, doua trasaturi ale masinilor de tip Sport Utility Vehicle, fac ca masina sa nu para chinuita cand trece peste teren denivelat, iar aderenta crescuta a pneurilor mai late iti da impresia ca masina este cu adevarat invincibila.

Avantajele unui SUV

10. Intretinere

La final, chiar daca pare ciudat, iti spunem ca intretinerea este un avantaj la SUV-uri. Piesele componente ale unui SUV, fiind mai robuste, gandite si pentru teren accidentat, se vor strica mult mai greu. Adica nu trebuie sa schimbi asa des articulatii, suspensii si tot ce tine de directie. In afara de consumabile, adica placute, filtre si lichide, un SUV ar trebui sa aiba o interventie mecanica mai serioasa mult mai tarziu decat o masina obisnuita. Pentru ca este facuta sa fie mai rezistenta in conditii obisnuite de mers.

Avantajele unui SUV

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (6) Poze Avantajele unui SUV
mai multe