10 piese auto care au tendinta sa inghete, la propriu, cand vine iarna

10 piese auto care au tendinta sa inghete, la propriu, cand vine iarna
Un automobil este ca omul: vara ii este cald si iarna frig. Iar atunci cand vin mai multe zile consecutive cu temperaturi negative, ingheata. Iata la ce piese trebuie sa ai o atentie sporita in aceste nopti in care termometrele ajung si la -20 de grade Celsius.
Distribuie pe Facebook

Cheder

Poate cea mai populara piesa auto care ingheata este chederul. Evident, de la portiere, ca atunci cand vrem sa intram in masina dupa o noapte geroasa tragem tare si usa nu cedeaza. In cele din urma, se deschide, dar ne putem trezi si ca nu putem intra la volan si ca suntem nevoiti sa intram pe la pasager. Solutia care poate evita inghetarea chederelor de portiera este ungerea acestora cu un silicon. Ele vor ingheta, dar se vor deschide usor.

Incuietoare

Tot referitor la portierele auto, aici mai ingheata si incuietoarea. Nu mai sunt multi cei care deschid broasca usii cu cheia, acum avand mai toata lumea telecomanda. Dar chiar si cand dai de telecomanda, nu se face miscarea mecanica menita sa deblocheze usa. Mai ales daca, inainte de ger, a fost vreo zi ploioasa care a lasat sa curga apa direct pe mecanismul de blocare. In asemenea cazuri in care nu putem deschide usa ca este incuietoarea inghetata trebuie sa folosim acele spray-uri si sa lovim usor in portiera ca sa miscam piesele interne.

Piese care ingheata

Geam

Cea mai mare greseala pe care o poate face un sofer pe timp de iarna, cand este ger aprig, este sa deschida geamurile. Fie ca trebuie sa intre intr-o parcare cu plata si sa ia un bon, sau sa faca un act de caritate pentru o batranica la semafor, dandu-i 5 lei, geamurile se deschid uneori si iarna. Mai ales daca esti fumator. Insa atunci cand temperaturile sunt foarte mici, umezeala ingheata si blocheaza ferm geamul in rama pe care culiseaza. Asadar, toata sarcina pe care o da motorasul macaralei cand apesi butonul forteaza in piesele de plastic care se pot rupe. Ideal este sa parchezi masina intr-o parcare subterana cu temperaturi pozitive si sa astepti sa se deblocheze.

Piese care ingheata

Etrier frana

O alta eroare des intalnita este sa lasi frana de mana trasa peste noapte, in lunile de iarna. O sa te trezesti ca dimineata etrierele spate sunt blocate, adica lipite de discuri, desi ai lasat frana. Placutele raman lipite de disc si mecanismul cu arc care le elibereaza este si el inghetat. Singura solutie buna este prevenirea. Dar daca e prea tardiv si avem frana spate blocata, numai apa foarte calda aruncata peste etrier ne scoate din bucluc.

Capota motor

Daca vrei sa adaugi lichid de parbriz sau sa faci ceva sub capota iarna, s-ar putea sa ai surpriza sa nu o poti deschide. Capota s-ar deschide ea, insa mecanismul de blocare ingheata foarte des. Tu tragi de manivela cu cablu din interior, dar nu se intampla nimic. Aici trebuie sa aplicam aceeasi solutie, sa lasam masina la caldura cand mergem sa vedem un film la Mall. Nu de putine ori am vazut oamenii cum umblau sub capota iarna in parcarile acoperite.

Haion

Acelasi lucru este si cu haionul sau usa portbagajului cand afara avem -10 grade. Te duci la cumparaturi sa cumperi bradul de Craciun si cand vrei sa-l bagi, nu ai unde, ca portbagajul nu se deschide. Sau, se deschide, dar ramane blocata incuietoarea si nu se mai inchide... Aici, ca si la portiere, trebuie sa folosim spray-urile specializate pe asa ceva, ca sa dizolvam gheata, dar si sa ne asiguram din timp ca mecanismele sunt bine unse cu vaselina.

Piese care ingheata

Janta

Am vazut cazuri in care cineva a oprit la vulcanizare iarna aceasta, desi abia isi schimbase anvelopele de iarna, adica jantele au fost scoase de curand, dar nu putea sa le dea jos. Mai precis, desi au scos prezoanele la vulcanizare, din cauza frigului janta "s-a sudat" de butuc si a fost nevoie de multe lovituri agresive pentru a o debloca. Poate parea o joaca, dar apa inghetata, chiar si daca este de grosimea unor microni, are o putere uriasa de lipire.

Oglinzi laterale

Mi s-a intamplat o data, dupa ce a condus femeia masina si a modificat pozitia oglinzilor, sa ma pun la volan intr-o seara cand erau -15 grade in Bucuresti si cand am reglat oglinda, ceva a pocnit si a cazut direct pe asfalt. Oglinzile laterale, cam ca orice altceva care se misca la masina, risca sa inghete. Trebuie sa ne asiguram ca nu exista gheata pe oglinzi daca vrem sa le reglam, sau sa dam drumul la incalzirea lor pana sunt curate, dupa care sa le reglam. Altfel, riscati sa faceti ca fraierul mentionat mai sus...

Piese care ingheata

Planetare

Ti s-a intamplat vreodat sa pleci de pe loc cu masina intr-o zi geroasa si sa auzi o trosnitura, ca si cum s-ar fi rupt ceva? Credeam candva ca e vorba de placutele care ingheata pe disc, dar mecanicul mi-a zis ca poate fi si planetara. Pentru ca el a intalnit cazuri in care soferii mergeau cu burduful de planetara rupt si, pe langa vaselina, a intrat acolo si apa care a inghetat bocna. Iar cand soferul a plecat de pe loc, masina stand nemiscata mai multe zile, ghici ce: s-a rupt capatul planetarei. Nu mi s-a intamplat, dar cine stie... E bine de aruncat un ochi cateodata si la burduful planetarei.

Ecran LCD

Un element auto care nu pateste nimic daca ingheata este ecranul LCD. Nu conteaza ca este de la afisajul de bord, de la computerul de bord, de la navigatie sau de la alt display. Este un ecran cu cristale lichide care ingheata, evident. O sa te trezesti ca informatia aratata se misca greu sau deloc sau ca si-a pierdut din intensitate, dar atata tot. Nu inseamna ca se strica ceva. Si, oricum, dupa ce se incalzeste habitaclul, o sa-si revina la starea initiala. Acum, nu te gandi ca ingheata bocna ca un turture, ci doar isi pierde din vascozitate, dar destul incat sa nu-si mai faca treaba.

Piese care ingheata

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (5) Poze Piese care ingheata
mai multe