10 piese auto care pot sa cedeze oricand odata cu venirea gerului

10 piese auto care pot sa cedeze oricand odata cu venirea gerului
  • Acumulatorul, barele si stergatoarele cedeaza primele
  • Pe timp de iarna trebuie sa fim mai blanzi cu masina
  • Piesele care nu sunt originale cedeaza primele
Distribuie pe Facebook

Cei de la site-ul PieseAuto.ro ne-au dat cateva detalii despre piesele care se cauta in perioada de frig extrem. Mai precis, e vorba de acele piese sau accesorii auto care cedeaza cand temperatura scade la sub 10 grade Celsius.

1. Acumulator

Fara indoiala, te asteptai ca in acest top sa fie bateria masinii. Pentru ca daca masina e dotata cu un acumulator vechi, acesta va ceda cand vine iarna serioasa si temperatura scade serios. Orice baterie are in interior un lichid conductor care isi schimba proprietatile cand afara este frig. Si daca din cauza vechimii curentul nu mai este retinut eficient la interior, cand vine frigul bateria se descarca mult mai repede. Circa 80% din bateriile care ii lasa balta pe soferi isi dau ultima suflare pe timp de ger cumplit.

10 piese auto care pot sa cedez oricand odata cu venirea gerului

2. Bare de protectie

Frigul are insa si efecte mult mai grave asupra masinii. De exemplu, multe bare de protectie construite din plastic, in special cele aftermarket, ieftine, care nu sunt originale, risca sa crape iarna cand e frig. Mai ales atunci cand se incarca cu gheata de la drum si soferul vrea sa le scuture dand suturi. Indiferent ca e vorba de picioare date cu buna credinta sau de atingeri usoare ale unor alte vehicule sau ale unor sloiuri de gheata, plasticul inghetat se fisureaza repede. Nu degeaba, barele de protectie sunt acum la mare cautare.

10 piese auto care pot sa cedez oricand odata cu venirea gerului

3. Stergatoare

Sa dai drumul la stergatoare cu parbrizul inghetat si necuratat, este o prostie uriasa. Dar totusi se gasesc destui indivizi care au impresia ca stergatoarele sunt precum o racleta de gheata si pot sa inlature apa inghetata. Isi dau seama ca gresesc numai dupa ce isi fac franjuri lamelele sau dupa ce acestea incep sa se rupa. Odata ce stergatoarele sunt inghetate bocna, nu trebuie sa le miscam pana cand nu curatam bine geamul. Si sa le dezlipim cu grija, astfel incat sa nu ne trezim cu ele rupte.

10 piese auto care pot sa cedez oricand odata cu venirea gerului

4. Macarale geam

Macaralele de geam sunt printre piesele cele mai cautate pe timp de iarna crunta. Pentru ca sunt destui soferi nu foarte inteligenti care se gandesc ca e o idee buna sa deschida geamurile laterale cand au chederele inghetate. Se aude cum geamul trosneste, incearca sa se miste, dar nu se misca deloc. Soferul mai incearca o data, de doua ori, pana cand forteaza piesele de plastic care prind macaraua de geam si le rup. Geamul sta la locul sau, ca e inghetat, dar la primul dezghet, o sa cada in usa si e nevoie de o macara noua.

10 piese auto care pot sa cedez oricand odata cu venirea gerului

5. Manere portiere

Tot din cauza prostiei oamenilor se intampla sa cedeze si manerele de plastic ale portierelor. Cu usile inghetate bocna, chederele etanse, oamenii trag cu putere de usi incercand sa intre in masina. Problema este ca un maner de plastic e facut sa deblocheze usa si sa traga o greutate foarte mica, insa cand usa e inghetata, manerul trebuie sa suporte aproape greutatea unui om. Si nu putine sunt cele care cedeaza si oamenii raman cu ele in mana. Ca sa nu se intample asa ceva, trebuie sa batem usor cu pumnul pe toata marginea portierei pana cand se deblocheaza.

10 piese auto care pot sa cedez oricand odata cu venirea gerului

6. Chedere usi

Din acelasi film fac parte si chederele portierelor. Intra umezeala si apa la ele, dupa care ajung sa se etanseizeze de usi. Si cand deschidem portierele, luam si cate o bucata din materialul chederului, facandu-l bucati. Mai este si posibilitatea de a intra niste gheata serioasa intre usa si prag, iar aceasta sa apese pe chedere si sa le taie ca o foarfeca. Oricum, e bine ca inainte de venirea iernii sa ungem chederele cu o vaselina incolora, fara sa ne facem griji ca ne va murdari hainele. Astfel, ele nu se vor mai lipi de usi.

10 piese auto care pot sa cedez oricand odata cu venirea gerului

7. Fuste si prelungiri bare

Deoarece autoritatile isi fac treaba cum si-o fac, adica... nu prea, strazile raman mereu acoperite de sloiuri, santuri si bucati mari de zapada inghetata. Mai ales pe drumurile secundare, unde frezele si lamele masinilor mari nu intra niciodata. Pe aici insa circula si automobile mai joase, care ating din plin cu bara fata. Mai precis, cu prelungirea sau cu fusta de jos, care initial se slabeste din cleme, dupa care ramane pierduta pe undeva prin zapada.

10 piese auto care pot sa cedez oricand odata cu venirea gerului

8. Scuturi motor

La fel se intampla si cu scuturile de motor de la unele masini. Mai ales cu cele din plastic subtire, care de la socurile luate atunci cand masina incaleca un sleau de gheata se slabesc, dupa care se indoaie si raman pierdute undeva. Cert este ca la finalul iernii, multi soferi isi dau seama ca nu mai au scuturi de protectie la masina si ca au ramas doar cu niste cleme rupte. Solutia ar fi montarea unui scut din metal, cele de plastic fiind doar de... forma.

10 piese auto care pot sa cedez oricand odata cu venirea gerului

9. Calculator auto

La masinile mai vechi, se intampla ca din cauza umezelii acumulate in unele mufe electrice, odata cu venirea inghetului, sa ne trezim cu grave probleme la instalatia electrica. Insa momentul cel mai neplacut este acela in care incep sa ni se aprinda martorii de bord fara un motiv aparent. Si ajungem la concluzia ca ne trebuie un calculator de la dezmembrari, pentru ca cel original... a decedat. Chiar daca principala cauza este inghetarea umezelii din interior si ruperea unor contacte, frigul afecteaza in diferite feluri un ECU de motor.

10 piese auto care pot sa cedez oricand odata cu venirea gerului

10. Motoras stropitor

Cand facem greseala de a ramane cu lichidul de vara in rezervorul lichidului de parbriz, atunci cand vine gerul, acesta o sa inghete fara emotii. Mai grav este daca abuzam in aceasta situatie de stropitorul de parbriz, apasand in repetate randuri butonul sau levierul, in timp ce motorasul electric se aude sub capota. Chiar daca nu iese niciun lichid, conductele fiind inghetate, nu facem decat sa fortam motorasul care are un fel de elice cu pale. Daca noi o invartim pe loc, fara sa circule lichid, riscam sa ardem motorasul care se incinge super repede sau sa rupem palele cu lichidul inghetat. Asadar, daca lichidul e inghetat, nu folositi stropitorul de parbriz.

10 piese auto care pot sa cedez oricand odata cu venirea gerului

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (10) Poze 10 piese auto care pot sa cedez oricand odata cu venirea gerului
mai multe