10 ponturi daca vrei sa pui o masina la vanzare si sa o si vinzi

10 ponturi daca vrei sa pui o masina la vanzare si sa o si vinzi
  • Stabileste pretul corect in urma unui studiu de piata
  • Pozele trebuie sa fie de calitate si din orice unghi
  • Atentie mare la limbajul folosit!
Distribuie pe Facebook

Piata automobilelor second-hand este in plina dezvoltare, masini sunt aduse de afara si vandute, dar si modele deja inscrise isi schimba proprietarii, venind alte vehicule in locul lor. Asa ca online sunt mii de anunturi cu masini, insa doar cateva isi gasesc proprietar repede. Iata ce sa faci daca vrei sa scapi de masina ta in cel mai scurt timp.

1. Fa un studiu de piata

Inainte sa pui masina personala la vanzare, arunca un ochi pe internet la anunturile care vand un model similar, ca an de fabricatie, dotari, kilometraj si motorizare. Asta ca sa stii intre ce sume de bani sunt cerute de catre vanzatori. Nu trebuie sa uiti ca daca cineva cere foarte mult, nu inseamna ca acela e pretul real, ci un pret real este cel cu care se vinde masina. Daca vrei sa dai masina repede, stabileste un pret mai apropiat de cel mai mic gasit pe net, nu te arunca la preturile vazute la altii.

2. Fii fotograf

Intr-un anunt fotografiile cu masina vand mai bine decat cuvintele. Asa ca asigura-te ca pui poze bune cu masina. Din toate unghiurile, laterale, fata, spate, interior, portbagaj, motor. Iar ca detalii, poti fotografia cu scaunul soferului ca sa se vada uzura, volanul, ceasurile de bord, profilul anvelopei sau alte dotari (butoane, de exemplu). ATENTIE! In poze sa nu cenzurezi numarul de inmatriculare care ar insemna ca poti ascunde ceva.

3. Mentionati seria de sasiu

In ultimii ani, vanzatorii seriosi mentioneaza seria de sasiu a masinii pentru ca un potential cumparator sa o verifice online. Sunt acum platforme care pot verifica istoricul masinii, afland astfel daca are kilometri reali, daca a fost lovita si care este tara de origine. Practic, mentionand seria de sasiu dovedesti ca nu ai absolut nimic de ascuns iar increderea unui cumparator creste exponential.

4. Enumera defectele

Orice masina second-hand, fiind rulata, are niste defecte. Nu scrie asa cum fac unii ca masina ta este "impecabila, ca noua, fara uzura, ireprosabila, de expozitie, etc.". Orice masina cu care s-a circulat are niste minusuri. Orice defect ar avea masina pusa la vanzare, minor sau major, mentioneaza-l. Adica spune daca are zgarieturi, daca parbrizul e crapat, daca scaunul e rupt, daca volanul este uzat si asa mai departe. Inclusiv daca anvelopele sunt uzate sau sunt bune, daca merge aerul conditionat sau nu. In unele cazuri poti pune si poze cu defectul pentru un plus de credibilitate.

5. Nu pune preturi multiple

Nu face greseala pe care o fac multi, si anume, sa pui chestii in plus contra-cost sau sa ai mai multe preturi. De exemplu, sa spui ca pretul afisat este cu jante de tabla, ca daca vrei si jantele din poza trebuie sa mai plateasca omul inca 1000 de Euro. Sau ca masina se vinde fara instalatie audio, dar pentru suma potrivita se da si aia. Nu faceti asa ceva deoarece pierdeti increderea. Ce este in poze, aia se vinde, nu vrei sa vinzi, le scoti inainte si nu le mentionezi nici in descriere si nu le arati nici in poze.

6. Detaliaza toata masina

In descrierea anuntului asigura-te ca treci prin toate sectiunile masinii. Adica la exterior ce dotari are (faruri xenon, jante, etc.), la interior, confort, motor, etc. Enumera toate dotarile, de la geamuri electrice, pana la cele mai complexe precum sistem de siguranta active, senzori cu auto-franare, conducere autonoma si asa mai departe. Pe langa descriere, asigura-te ca le si bifezi atunci cand formulezi anuntul, pentru ca e posibil ca cineva sa caute doar masini cu transmisie automata, iar daca tu nu ai bifat casuta de cutie automata, nu iese in cautari.

7. Piesele si interventiile

Este recomandat sa faci dovada ca masina vanduta a fost ingrijita. Adica ce piese au fost schimbate recent si ce interventii s-au facut. Nu conteaza ca e vorba de discuri, placute, ambreiaj, distributie si asa mai departe, tu enumera-le ca noul proprietar sa stie ce cumpara. Daca ai si o carte service sau facturi care sa demonstreze lucrurile care nu se vad, precum ambreiaj sau distributie, cu atat mai bine. O masina care a fost ingrijita va fi mult mai apreciata.

8. Extraoptiunile sunt bune

In cazul in care ai asa ceva, e bine sa le pui la bataie cu masina. Aici ne referim la inca un set de anvelope sau roti pentru iarna, la un portbagaj de plafon, suport biciclete, carlig remorcare, etc. Chestii care dau bine cand sunt oferite gratuit pe langa masina in sine. Pentru ca romanii percuteaza mult mai usor atunci cand primesc bonus decat in cazurile in care nu primesc nimic. Deci daca ai asa ceva, e bine sa le pui acolo in anunt.

9. Atentie la limbaj

Cand formulezi un anunt, asigura-te ca ti-a placut scoala. Adica nu stalci cuvintele, nu inventa cuvinte si nu folosi formulari jenante. De exemplu, niciodata sa nu utilizezi sintagme precum "full fara piele", "pentru orice defect scad din pret", "masina pentru cunoscatori" sau "masina de pasionati". Mai mult, nu utiliza cuvinte scris gresite, gen Klimatronik, Cuattro, Spaidar, Mertedes si altele. Un anunt scris corect, coerent, ii transmite cumparatorului ca vanzatorul este serios si ca a avut grija de masina.

10. Fara scuze

"Nu merge clima, i-am luat curea noua de compresor dar nu am avut timp sa o schimb" sau "Bateria trebuie schimbata, dar nu am avut timp" auzi mereu de la vanzatori. Pentru orice defect au o scuza. Are o zgarietura, trebuia sa o duc la polish, dar nu am avut cand. Nu incercati sa va scuzati in anunt sau sa cautati scuze. Si niciodata nu mintiti omul in fata, mentionand in anunt ca aerul conditionat merge, dar daca va suna sa-i spuneti ca, de fapt, nu mai are freon, dar nu aveti timp sa-l incarcati.

In concluzie, poze bune, sinceritate si limbaj normal. Cam asta e reteta unui anunt auto de succes in Romania!

Distribuie pe Facebook
mai multe