5 motive pentru care nu merita sa te duci in vacanta la mare in Romania cu masina

5 motive pentru care nu merita sa te duci in vacanta la mare in Romania cu masina
  • Trafic de cosmar pe autostrazi
  • Parcari inexistente
  • Taxe aberante si inutile
Trimite unui prieten

Nu mai e niciun secret pentru nimeni ca litoralul romanesc a inceput sa fie evitat de tot mai multi turisti care prefera sa o ia spre sud, catre vecinii bulgari sau greci. Dincolo de conditiile mai bune, preturile mai mici si calitatea serviciilor, mai este o problema cu care se confrunta turistul roman: bataia de joc care a ajuns excursia cu masina catre Marea Neagra. De ce?

Sa nu ne intelegeti gresit. Noi am promovat de-a lungul anilor turismul in Romania, am incercat sa convingem oamenii sa ramana in tara, mai degraba decat sa se duca prin vecini sau alte tari straine. Noi avem o tara minunata, plina de locuri de basm si oameni primitori. Insa de departe, cea mai mare problema o constituie deplasarea cu autoturismul, mai ales catre malul marii. Soferul roman a inceput sa fie din ce in ce mai chinuit, taxat si pus in pericol de catre autoritati, dar si de antreprenori deopotriva. Iata cateva motive pentru care nu mai merita sa te duci cu masina la mare, in Romania.

1. Autostrada Soarelui, pericol de accidente

Vrand nevrand, cam toti soferii care se duc spre mare vor folosi autostrada Soarelui, A2, pentru a ajunge spre judetul Constanta. In plin sezon, nu este zi fara accidente pe A2 si blocaje chiar si de cateva ore. Prima banda, dedicata vehiculelor mai lente, inclusiv celor de mare tonaj, este plina de valuri si gropi, asa ca soferii se inghesuie pe a doua banda. Mai adaugam si lipsa gardurilor de protectie in unele zone si asa apar accidente cu animale. Sau pur si simplu resturile unor anvelope explodate de TIR in mijlocul drumului. Cineva incearca sa le evite si uite accidentul. Nu curata nimeni autostrada asta, nu se repara cat de des ar trebui si lucrarile se fac haotic, fix in sezon. Se produc ambuteiaje des si accidente si mai des, dar se pare ca nu ii pasa nimanui. Daca nu prinzi un blocaj de 3 ore pe A2 ca sa fie calatoria completa de 250 km pana la Constanta de vreo 6 ore, nu ai facut nimic. Si ai zice ca de la Bucuresti la mare e doar autostrada. Ei bine, este, dar degeaba.

2. Drumul Constanta - Vama Veche, un vis

Un vis urat vrem sa zicem, mai ceva ca un cosmar. Iesi de pe autostrada si te asteapta blocajele alea de la podul Agigea care mereu pare sa fie in reparatii fix cand incepe sezonul de vara. Urmeaza Eforie Nord, cu centura aia ciudata care isi schimba sensurile zilnic, cu multe treceri de pietoni. La fel si portiunea pana la Eforie Sud, vesnic blocata. Zici ca toti oamenii se cazeaza si pleaca acasa in aceeasi zi, la aceeasi ora. Ei bine nu, dar soseaua asta e asa de prost gandita, incat se formeaza zilnic blocaje. Pentru ca exista cate un sens giratoriu la Eforie, atat la intrare, cat si la iesire. Numai ca prioritatea e prost acordata. Si cand mai apare si cate un agent de circulatie, mai poti adauga 1 ora la stat. Deci, scapi de autostrada si dai de soseaua asta cu 2 benzi pe sens, unde e si mai mare dezastrul. Noroc ca aici nu prea se intampla accidente, ca doar se sta, nu se merge repede.

3. Hoteluri fara parcare

Nu conteaza ca te cazezi la 3 stele sau la 5. Hotelurile au mereu aceeasi problema. Nu exista parcare pentru toata lumea. Am vazut la hotelurile de 5 stele masini parcate pe trotuare, pe borduri, pe spatiu verde. Cu acordul si sub indrumarea paznicilor. Pai cum sa faci tu hotel la care ceri 1500 de lei pe noapte si sa iti lasi masina pe trotuar, sa vina unul mai beat sa se semneze cu cheia pe capota? Parcare civilizata, asfaltata, spatioasa, pazita? Niciodata. Sau da, numai ca pentru 20 de masini, cand hotelul are 250 de camere. E smecherie, nu? Deci dupa ce ai ajuns obosit si transpirat, lipit de scaun de atata drum, zici si tu ca parchezi, te cazezi si bei o bere rece. Ei bine, nu. Mai cauti un loc de parcare vreo jumatate de ora, o pui in plin soare, sa o gasesti cu 2 degete de praf cand pleci acasa si, daca ai noroc, poate o pui chiar la doar 10 minute de carat bagajele.

4. Taxe de drum, pod si parcare

Ok, ai masina, platesti rovinieta, platesti impozite, asigurari, toate cele. Dar de ce mai platim si taxa de pod? Podul ala nu tine tot de DRPCIV, care oricum ne arde cu rovinieta? Ok, o platim si pe aia, dus intors, ca nu avem incotro si macar podul ala de la Fetesti e ca nou, sigur, nu are pic de rugina, se vede ca e intretinut ca la carte. Sau nu. Dar astea sunt detalii. Asa ca platim taxele ca sa ajungem la mare, aia e. Ajungem, daca gasim parcare civilizata, alte costuri. Sau chiar si necivilizata, nu conteaza daca parchezi pe iarba sau bordura, daca e in incinta hotelului, scoti banul. Am intalnit cazuri de masini parcate pe iarba, inghesuite ca abia puteai deschide usa de alte masini, gasite zgariate la plecare, murdare, altele bagate sub balcoane de la care mai scapau turistii o sticla, un stiulete, iar parcarea era 50 de lei pe zi. Macar nu trebuie sa astepti 2 ore sa mute altii 5 masini sa iesi, cum e la hotelurile unde iti cer doar 40 de lei pe zi de masina...

5. Nasol pentru cei cu masini electrice

Sunt in ziua de azi destule modele de automobile electrice care pot ajunge cu o singura incarcare la mare. Dar ca sa te mai intorci acasa, undeva trebuie sa o incarci. Sunt cateva hoteluri care au statii de incarcare. Multe nu merg, multe sunt ocupate de dieseluri sau smecheri cu AMG. Dar sa ne intelegem, trebuie sa iti faci concediul cu o masina electrica in functie de hotel, daca are sau nu are. Cam 5% din hotelurile de pe litoral au statii de incarcare. Nu e gratis incarcarea, da? Dar macar o poti face. Nu si daca mai sunt si alti electrificati ca tine la acelasi hotel. Te programezi in acest caz, te pui pe lista, fugi de la plaja la ora 11 cand e soarele top, te duci sa bagi masina la incarcat, ca ai doar 3 ore pana vine alta masina. Dupa aia, mananci, dormi si te scoli sa iei iar masina de acolo, ca vine altul. Dar nu mai gasesti loc de parcare si te mai invarti sa se mai duca 10% din baterie. Aventuri, nu gluma. Mai bine vino cu bicicleta.

Si motive negative mai sunt, mai gasim. Dar e simplu. Teoretic, nu ai ce sa cauti la mare cu masina, e greu, scump si periculos. Dar cu toate astea, nu exista alte variante. Trenul? Da, daca vrei sa mori de nervi. Daca e prea cald, se dilata sinele si se opresc trenurile. Sau sigur se strica o locomotiva si ramai in camp fara aer conditionat si fara apa cateva ore pana vine alta. Romania e plina de aventuri, e clar. Dar trebuie sa o alegi pe cea mai putin nasoala. Si oricat de rau, de trist si urat este drumul spre mare cu masina, momentan e singura varianta in care macar stai la racoare, chiar si in blocaje si nu mori de cald. Se pare ca gandul unei beri reci sub umbrela si apa marii pe la glezene ii fac pe soferi sa uite de problemele cu drumul. Poate ca asa e cel mai bine, de fapt. Sa uitam drumul de dus si de intors, pentru cateva zile placute.

Trimite unui prieten
Publicat în categoria: Ghidul soferului DATA PUBLICĂRII: 21 Iulie 2025