5 ponturi pentru o vacanta de 1 Mai fara probleme

5 ponturi pentru o vacanta de 1 Mai fara probleme
  • Plateste-ti din timp taxa de la podul Fetesti
  • Parcheaza-ti masina numai in locuri regulamentare
  • Atentie la hoti si la lucrurile lasate in masina
Distribuie pe Facebook

Romania se indreapta chiar din seara asta catre litoral. De fapt sunt anuntate sute de mii de turisti cu tot atatea automobile care vor aglomera tot ce inseamna suprafata carosabila catre Constanta.

1. Verifica valabilitatea rovinietei

In caz ca nu doresti sa te trezesti cu o amenda luata absolut degeaba, din cauza ca una din cele 8 locatii cu camere video dintre Bucuresti si Constanta te-a prins ca nu ai taxa de drum achitata, e bine sa o verifici din timp. De fapt, o poti verifica chiar acum in doar cateva secunde, intrand pe site-ul oficial al CNADNR, unde trebuie sa introduci numarul de inmatriculare si seria de sasiu, ambele detalii find disponibile in talonul masinii. Chiar daca nu e masina ta, chiar daca ai masina cu numere de Bulgaria si te gandesti ca nu poti sa primesti amenda acasa, iti recomandam sa-ti faci oricum rovinieta pentru ca agentii de la rutiera s-au inmultit in aceasta perioada in zona litoralului si abia asteapta sa-ti verifice valabilitatea rovignetei odata cu RCA-ul, ITP-ul si talonul.

Ponturi de 1 maiCategoriile de vehicule, tariful de pod si amenda pasibila pentru cei care nu achita taxa

2. Plateste-ti din timp taxa de la podul Fetesti

De azi-noapte, de la ora 12:00, noul sistem de taxare electronic este in actiune la statia Fetesti. Acolo vor fi deschise cate 3 randuri pe sens, din care 2 vor fi numite E-Tarif, pe care automobilele pot trece fara sa opreasca si un rand cu plata cash, la ghiseu, ca si pana acum. E bine de retinut ca iti poti plati taxa de la pod oricand, incepand de acum, sau chiar si dupa ce treci de bariera, pana la sfarsitul zilei respective. Cea mai facila metoda de plata a taxei de pod este prin SMS la numarul 7577 (Orange, Telekom, Vodafone, DigiMobil). Pentru achitarea tarifului de trecere prin SMS, se transmite numarul de inmatriculare si categoria tarifara conform tabelului (numarul 1 pentru autoturisme). De exemplu, B54AJV 1. Si pentru ca orice drum la mare inseamna doua treceri, acest proces trebuie facut de doua ori. Cine trece fara sa aiba taxa platita, va fi pasibil de o amenda care incepe de la 130 de lei.

Ponturi de 1 mai

3. Parcheaza-ti masina numai in locuri regulamentare

In Mamaia, cine parcheaza masina pe spatiul verde, are de tras ponoase grele. Adica amenda si o taxa de deblocare a rotilor. Si asta se intampla in fiecare an, din cauza aglomeratiei, aglomeratie care nu va fi absenta nici acum de 1 Mai. Mai bine te duci la plaja mai devreme si gasesti un loc legitim cu plata, daca nu vrei sa ai batai de cap. In plus, e bine sa-ti lasi masina ori intr-o parcare pazita, ori intr-o parcare cel putin supravegheata video. Iti spunem mai jos de ce sa faci asta... Cat despre nesimtirea celor care cred ca plaja este propria parcare, iti recomandam sa nu intri cu masina in zona nisipului. Poate te impotmolesti si te filmeaza cineva, dupa care ajungi vedeta pe internet si rade lumea de tine... Deci cel mai bine e sa parchezi doar unde ai voie. Chiar daca scoti cativa lei din buzunar...

4. Nu lasa nimic la vedere in masina

Crezi ca tu esti singurul care "migreaza" de 1 Mai spre litoral? Ei bine, odata cu tine vin si hotii marunti, borfasii si ciorditorii. Nu te sfatuim cum sa te aperi pe plaja, acolo unde hotii salta posete, telefoane si alte bunuri de la cei mai neatenti turisti. In schimb, iti recomandam ce sa faci in cazul masinii. Si anume, daca ai de umblat in portbagaj, fa-o la plecare, nu dupa ce ai oprit si ai parcat masina. Degeaba iti spui ca lasi in portbagaj lucrurile ca sa te duci la plaja cat mai lejer, pentru ca pe langa parcari stau ginitorii care observa soferii ce deschid portbagajul si stiu ca acesta si-a ascuns ceva acolo. Adica daca ai de bagat ceva la portbagaj, fa-o de acasa. Odata ce ai oprit masina intr-o zona aglomerata, nu ai ce sa cauti acolo, poate doar sa scoti bagajele si sa te duci in camera de hotel. Cat despre alte bunuri din masina, iti recomandam sa nu lasi nimic la vedere. Si cand zicem nimic, ne referim la NIMIC! Nici suportul de navigatie de pe parbriz, pentru ca hotul se gandeste ca niciun sofer nu ia navigatia cu el ci o ascunde in torpedou. Nici pungi, cutii sau alte cele, chiar daca sunt goale, pentru ca hotul nu stie ce ascund, iti sparge geamul, fuge cu punga si abia acasa isi da seama ca erau niste chiloti murdari... Dar paguba geamului ramane a ta.

Ponturi de 1 mai

5. Verifica-ti minimul necesar la masina inainte sa te pui la drum

Nu conteaza daca pleci din Bucuresti sau de la Timisoara si te duci spre Marea Neagra. Iti recomandam sa iti iei 15 minute ca sa verifici cateva elemente importante la masina. Si anume presiunea in anvelope (speram ca nu mai umbli deja de ceva vreme cu pneurile de iarna!), nivelul uleiului, lichidul de racire, lichidul de spalare a parbrizului, functionalitatea tuturor luminilor si pachetul legislativ. Poate ca nu vei avea tu nevoie de extinctor, dar poate se va ivi ocazia sa-i sari in ajutor altui sofer... In plus, daca cumva simti ca tremura volanul la franare, opreste-te inainte la o vulcanizare ca sa-ti echilibrezi rotile, pentru ca nu vei vrea sa mergi pe autostrada la 140 km/h cu volanul tremurand...

Respecta aceste 5 reguli de bun-simt si cu siguranta vei scapa de multe batai de cap in aceasta mini-vacanta de 1 Mai. Adica nu vei avea probleme cu amenzile, cu hotii si daca verifici din timp masina, aceasta iti va oferi o calatorie lipsita de emotii si probleme. Nu ramane decat sa ne spui cum se trece pe la noua statie de taxare de la Fetesti (asteptam poze!) si sa te bucuri de un sejur excelent!

Distribuie pe Facebook
mai multe