5 secrete care iti pot salva viata daca ajungi cu masina in apa si te scufunzi

5 secrete care iti pot salva viata daca ajungi cu masina in apa si te scufunzi
  • Un cutit cu spargator de geamuri, indispensabil
  • Centura de siguranta nu se blocheaza
  • Tetiera, ustensila de spart geamul
Distribuie pe Facebook

Anual, in Romania, au loc intre 5 si 10 decese cauzate de accidente cu automobile pe suprafete de apa. Adica oameni care conduceau, au pierdut controlul si au ajuns intr-un lac sau intr-un rau si s-au inecat. Ce trebuie sa facem daca ni se intampla noua asa ceva?

Cu siguranta ai aflat de diverse cazuri de accidente in care masini care au ajuns in Dambovita, in lacul Tei sau in cine stie ce rau din tara, s-au soldat cu mai multe decese. Din pacate, infrastructura din tara noastra este la pamant si soferii nu pot evita asemenea accidente. Fie ca este de vina lipsa semnalizarii, fie gardurile si parapetii de protectie care lipsesc, cert este ca poti ajunge cu masina sa te scufunzi pe un luciu de apa destul de usor. Avem insa sanse in plus sa supravietuim daca urmam cateva sfaturi.

1. Un cutit cu spargator de geamuri, indispensabil

Stii cum sunt ciocanelele acelea de spart geamuri din tramvaie si autobuze (inainte sa fie furate de melteni)? Daca nu ai de unde sa faci rost de asa ceva, nu strica sa-ti cumperi un cutit de buzunar sau briceag echipat cu un spargator de geamuri. Este un cutit normal cu o priza buna in mana dar care are in capul manerului o piesa metalica de forma unui glonte. Pentru ca piesa metalica este ascutita, toata forta unei lovituri se concentreaza intr-un punct minuscul, destul incat sa spargi orice geam. Acest cutit trebuie sa-l ai in masina, la indemana, intr-un loc inchis, gen torpedou sau sertar de sub scaun, sa nu il pierzi in caz de rostogolire.

Masina scufundata in apa

2. Centura de siguranta nu se blocheaza

Pe vremuri, cand iti puneai centura de siguranta si se auzea un clic de blocare, piesa metalica cu gaura primea rezistenta din doua directii, asa ca daca centura era sub tensiune, degeaba apasai butonul de deblocare ca nu iesea. Acum insa, automobilele moderne au piesa care blocheaza facuta din inox neted si durabil, care blocheaza bine centura, dar permite deblocarea ei daca centura este sub tensiune mare. Adica daca autoturismul nostru este cu plafonul invers si apasam butonul, centura o sa se elibereze singura.

3. Tetiera, ustensila de spart geamul

In cazul in care trebuie sa spargi un geam ca sa iesi din masina care se scufunda si nu ai la indemana un spargator special, poti scoate o tetiera de la cel mai apropiat scaun. Te folosesti de unul din picioarele din otel ca sa spargi geamul, lovind cu el ca un ciocan. Nu uita sa inchizi ochii atunci cand lovesti, pentru ca risti sa iti sara cioburi, mai ales daca apa pune presiune pe geam din exterior.

Masina scufundata in apa

4. Deschide geamul imediat cum ai atins apa

In cazul in care reusesti sa-ti pastrezi cumpatul si iti dai seama ca ai cazut in apa si incepi sa te scufunzi, trebuie sa deschizi imediat geamurile. Trebuie sa o faci repede, pentru ca masina se scufunda treptat, nu deodata, iar nivelul apei incepe sa creasca destul de repede. Dar ai la dispozitie cateva secunde pana cand apa atinge nivelul superior al portierei ca sa intre in habitaclu, dar si pana cand instalatia electrica cedeaza de tot din cauza apei. Asa ca apasa instantaneu butonul sau butoanele geamurilor, mai ales daca au functie confort ca sa-ti faca viata mai usoara, ca sa te asiguri ca ai pe unde sa iesi. Daca deja nivelul creste, trebuie sa spargi geamul asa cum ti-am zis mai sus.

5. Pasagerii din spate trebuie sa vina in fata

Majoritatea masinilor au in spate geamuri care se deschid doar pe jumatate, din motive de siguranta infantila. In cazul in care masina are geamurile din spate de genul acesta, imediat cum masina a atins apa, pasagerii din spate trebuie sa vina in fata. Evident, dupa ce pasagerii de pe locurile frontale au iesit deja pe geamurile deschise. Luneta se sparge greu si daca deschidem geamurile din spate fara sa putem iesi pe ele, riscam sa scufundam si mai repede masina.

Masina scufundata in apaO soferita norocoasa care a primit ajutor de afara

Ce sa facem in caz ca ajungem cu masina in apa si ne scufundam, pas cu pas:

- nu pierde timpul sa deschizi portierele: daca masina pluteste, o sa o inunzi mai repede. Daca e scufundata, nu poti pune forta destula oricum

- in secunda in care ne dam seama ca am ajuns in apa, cu o mana deschidem geamul lateral si cu cealalata decuplam centura

- daca suntem rasturnati, trebuie sa decuplam centura in primul rand si dupa aia sa deschidem sau sa spargem geamul

- din pacate, nu avem timp sa ne ocupam si de celelalte persoane din masina, fiecare trebuie sa isi decupleze centura singur

- daca cineva este inconstient in masina si masina se scufunda, inlaturam si centura pasagerului dupa care spargem geamul

- daca masina e sub apa, dupa ce spargem geamul trebuie sa ne pastram calmul si sa asteptam cateva secunde pana cand habitaclul se umple cu apa. Luam o gura mare de aer si iesim cand se stabilizeaza presiunea - altfel, nu avem nicio sansa sa inotam impotriva fluxului de apa care intra

- toate persoanele trebuie sa iasa in acelasi timp, in primele secunde, pentru ca nu stim daca apa are 1 metru sau 10 adancime ca sa se intoarca cineva dupa victime in timp util.

Masina scufundata in apa

Timp de reactie si mult calm

In cazul in care ai ajuns cu masina in apa si te scufunzi, ai cele mai mari sanse sa scapi cu viata daca stii ce sa faci in primele 20-30 de secunde. Adica sa te eliberezi de centura, sa deschizi sau sa spargi geamul si sa iesi inainte ca masina sa se scufunde cu totul sub apa. Nu te gandi la bunuri, la telefoane sau sa suni la 112, pentru ca nu te ajuta cu nimic. Trebuie sa te salvezi singur in aceste secunde, pentru ca nimeni nu vine asa de repede sa te ajute.

Masina scufundata in apa

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (6) Poze Masina scufundata in apa
mai multe