A venit zapada in Romania: 5 lucruri pe care trebuie sa le faci urgent!

A venit zapada in Romania: 5 lucruri pe care trebuie sa le faci urgent!
  • Verifica antigelul
  • Pune lichid de iarna pentru parbriz
  • Anvelopele de iarna cand se monteaza?
Distribuie pe Facebook

La munte deja a nins, Transalpina si Transfagarasan au fost inchise, iar in 8 judete este declarat cod galben de ninsoare. E clar: iarna incepe, usor-usor, sa-si intre in drepturi, iar soferii trebuie sa se pregateasca pentru asta. Dar cum?

Verifica antigelul

Daca se apropie gerul, primul lucru pe care trebuie sa-l faci nu este sa pui anvelopele de iarna, ci sa verifici antigelul. Pentru ca acesta ar putea avea doua probleme: sa nu mai fie la nivel sau sa nu mai faca fata unui inghet, din cauza ca si-a pierdut proprietatile. Asa ca e bine sa mergem urgent la un service care are un dispozitiv de masurat concentratia de antigel.

Acesta iti va spune daca mai e bun, daca trebuie schimbat sau doar completat. Nu ai vrea sa vina, peste doua saptamani, un ger naprasnic cu temperaturi negative de -10 grade, iar antigelul tau vechi sa reziste doar la -5 grade, nu? Pentru ca risti sa ramai fara motor, daca acesta o sa-ti inghete in circuitul de racire... Asadar, fa-ti o programare la un service sa vezi daca mai e bun antigelul. Nu uita sa pui antigel nou si in vasul de expansiune!

A venit zapada in Romania: 5 lucruri pe care trebuie sa le faci urgent!

Pune lichid de iarna pentru parbriz

O alta "urgenta" in prag de iarna este inlocuirea lichidului de parbriz pentru vara cu unul special de iarna, capabil sa reziste la -20 de grade sau chiar mai bine. Nu de putine ori se intampla sa vina gerul si noi sa avem in instalatie lichid de vara care ingheata cum ne lovim de 0 grade Celsius. Si ce urmeaza, stim cu totii: conductele ingheata si noi nu mai putem sa stergem parbrizul cum trebuie. Mai grav este cand ingheata tot lichidul din vas si acesta se sparge, punandu-ne la alte cheltuieli mai mari.

Asadar, putem sa cumparam de acum lichid special de iarna care rezista la -20 de grade sau chiar la mai frig. E bine sa golim de tot rezervorul de lichid de vara, inainte sa punem din cel de iarna, ca sa nu ramana nici pe conducte. Oricum, daca deja ne-a inghetat instalatia, avem doar un singur lucru de facut: sa parcam masina in parcarea subterana a unui centru comercial, acolo unde este mai cald, si sa lasam conductele sa se dezghete. Dupa care, bagam lichid de iarna.

A venit zapada in Romania: 5 lucruri pe care trebuie sa le faci urgent!

Avem uleiul care trebuie in motor?

Nu putini sunt soferii care, in dorinta lor de a avea grija excesiva de masinile lor, pun pe timp de vara un ulei mai gros. Adica un ulei care asigura lubrifiere buna vara, dar iarna uzeaza motorul. Soferii fac acest lucru pentru ca uleiurile mai groase sunt mai performante, asigura o lubrifiere optima vara si curata bine internele motorului. Insa cand vine frigul cu ale sale temperaturi negative, lucrurile se schimba.

De exemplu, daca vara folosesti un ulei 15W-40 sau 20W-40 gandite pentru zone calde, pentru a rezista la calduri mari de tot, pe timp de iarna acest ulei iti va face mai mult rau. Deoarece, dimineata, cand tu pornesti masina care a stat 12 ore la -20 de grade, lubrifiantul este extrem de vascos, ca o miere, si ajunge cu greu acolo unde trebuie, ca sa unga segmentii, pistoanele si toate internele. Abia cand motorul se va incalzi mult, uleiul va deveni mai lichid si va incepe sa-si faca treaba bine. Dar pana atunci, minute bune de tot, motorul tau nu va avea deloc lubrifiere buna, ceea ce va duce la o uzura prematura. Un ulei bun pentru iarna ar incepe cu 0 sau 5W.

A venit zapada in Romania: 5 lucruri pe care trebuie sa le faci urgent!

Doteaza-ti masina cu accesorii din timp

Soferii romani au un spirit de turma fantastic: la primii fulgi de zapada se inghesuie toti in magazine si in vulcanizari, de parca nu ar fi stiut ca la sfarsit de an vine iarna... Si te duci in Supermarket sa iei o lopata, o racleta si un spray de dezghetat, dar rafturile au fost golite de fapt. De parca ar urma un fel de Zombie Apocalypse al nametilor si nimeni nu vrea sa ramana descoperit...

Asa ca te sfatuim sa mergi din timp ca sa-ti cumperi ce are nevoie orice sofer pentru iarna. Adica o lopata, dar una zdravana, nu o prostie din aia de plastic care se rupe daca lovesti un turture. Dupa care o racleta de parbriz, o perie de zapada si, daca stii ca ai probleme cu incuietorile, un spray de dezghetat. Si daca stii ca esti si lenes, un spray special de curatat gheata, cu care dai pe parbriz si, in cateva clipe, gheata se topeste... Dar daca ai parbriz cu dezaburire electrica, te-ai scos, ca e cea mai buna treaba pe timp de iarna!

A venit zapada in Romania: 5 lucruri pe care trebuie sa le faci urgent!

Anvelopele de iarna cand se monteaza?

Nu trebuie sa uitam ca NU toti cititorii nostri sunt din Bucuresti. Ci sunt si din Brasov, Miercurea-Ciuc, Sighet, Arad sau Baia Mare. Adica si din zone in care deja ninge sau este foarte frig. Insa regula este aceeasi pentru toata lumea: cand ziua temperatura medie scade sub 7 grade Celsius, montam anvelopele de iarna.

Trebuie sa retinem ca nu trebuie deloc sa asteptam prima zapada ca sa facem schimbarea pneurilor, deoarece anvelopele de iarna nu sunt anvelope de zapada sau gheata, ci sunt anvelope cu care masina se comporta cel mai bine cand temperatura scade sub 7 grade. Asadar, daca mai urmeaza cateva zile in care o sa avem mai putin de 7 grade ziua, inseamna ca noapte sunt chiar si 0 grade in unele zone, ceea ce inseamna ca trebuie sa fugim la vulcanizare.

A venit zapada in Romania: 5 lucruri pe care trebuie sa le faci urgent!Coada la vulcanizare. Foto: DRAGOSU.RO

Marea greseala care se repeta an de an si pe care o vom vedea si in aceasta iarna, este ca soferul mult prea ocupat sau doar lenes, asteapta sa vina o ninsoare zdravana ca sa fuga la vulcanizare, dar se mira ca acolo asteapta chiar si 3 ore ca sa-si faca schimbul, din cauza ca este coada ca pe vremuri la benzinarie...

In concluzie, secretul sta in pregatirea din timp. Un lucru e clar pe care ni l-a invatat natura de cand exista omul pe pamant: in zona noastra temperata, la sfarsit de an vine iarna. Asa ca nu are cum sa ne ia prin surprindere, nici pe noi, soferii, nici pe incapabilii astia de politicieni care controleaza autoritatile care vor spune, si acum, ca zapada i-a luat prin surprindere in luna ianuarie... Dar cand trebuie sa fiti pregatiti, in august?

Distribuie pe Facebook
mai multe