Avantajele conversiei pe GPL: de ce sa treci de urgenta masina pe gaz

Avantajele conversiei pe GPL: de ce sa treci de urgenta masina pe gaz
  • Creste consumul cand mergi pe GPL?
  • Afecteaza cu ceva gazul functionarea motorului?
  • Cat este de sigura instalatia GPL?
Distribuie pe Facebook

Chiar daca Taxa Auto a fost eliminata, chiar daca preturile automobilelor sunt din ce in ce mai mici, un lucru ramane si este foarte deranjant pentru soferii din Romania: pretul carburantului. Asa ca nu e de mirare ca tot mai multi oameni apeleaza la instalatiile de GPL. Iata tot ce trebuie sa stii despre gazul pe masina.

De ce sa mergi cu masina si sa platesti 5 lei/litru cand poti sa dai numai 2 lei/litru? Asta este diferenta dintre benzina si GPL. Si orice ai face, oricat ai calcula si oricum ai lua-o, instalatia pe gaz este mereu castigatoare si te face sa economisesti bani frumosi. Mai ales daca esti un sofer care circula mult cu automobilul...

Creste consumul cand mergi pe GPL?

Intrebarea pe care si-o pun multi soferi este daca o sa ai un consum mai mare pe gaz decat pe benzina. Raspunsul este da, insa difera de la o masina la alta. Poate sa fie in plus cu 1 litru, poate sa fie in plus cu 5 litri la 100 de km parcursi. Insa oricum, pentru ca pretul gazului este sub jumatea benzinei, tot iesi in avantaj in orice situatie.

GPLRezervor toroidal care inlocuieste roata de rezerva

Afecteaza cu ceva gazul functionarea motorului?

Alta intrebare care ii pune pe ganduri pe soferi este daca GPL-ul strica motorul. Raspunsul este NU. Pe vremuri, cand existau instalatii fara injectoare, montate pe Daciile vechi, exista in folclor situatia in care setul motor se schimba mai des. Insa in realitate, instalatiile de acum secventiale nu dauneaza deloc motorului. Dimpotriva, un motor pe gaz se pastreaza curat, fara depunerile intalnite la masinile diesel sau pe benzina.

Ce elemente are o instalatie GPL?

Cei de la Florian GPL ne spun ca o instalatie GPL este compusa dintr-un dispozitiv de alimentare, rezervor, reductor vaporizator, dispozitiv de injectie si computerul care controleaza toata alimentarea. Mai sunt importante si conductele de gaz care fac legatura dintre rezervor si injectoare.

Sunt diferente intre instalatiile de pe piata scumpe si cele ieftine?

Desigur. Ca in orice alt domeniu, cel al instalatiilor GPL are produse bune si mai putin bune. Un pret mai mare al unei instalatii inseamna ca este de la un producator de renume, care produce instalatii de calitate, verificate si cu un control al calitatii mai riguros. Dar un pret mare inseamna si ca instalatia are componente mai bune care ofera o fiabilitate crescuta. Asadar, un pret mare inseamna un pachet de avantaje clare.

GPLInstalatie secventiala pentru 8 cilindri

Ce inseamna o instalatie de GPL secventiala?

Inseamna o instalatie montata in paralel cu cea de alimentare a masinii. Gazul intra in admisie prin injectoare independente pe fiecare piston, controlate de un computer. Fluxul de gaz este optimizat in functie de nevoile motorului.

Ce avantaje are o instalatie secventiala?

Pierdere minima de putere, dozare precisa a gazului, emisii poluante scazute, siguranta in exploatare, functionare silentioasa a motorului si autonomie crescuta. Mai exact, se foloseste tot gazul in mod optim, exact ca un sistem de injectie electronica, pentru un consum scazut si performante crescute.

GPLRezervor de capacitate mare montat in portbagaj

Se poate monta GPL pe o masina diesel?

Da, insa va avea eficienta scazuta. Pentru ca, spre deosebire de motoarele pe benzina care pot functiona 100% pe gaz, motoarele diesel trebuie sa functioneze pe un amestec de gaz cu motorina. Ceea ce inseamna ca vom avea o economie de carburant mai mica decat in cazul benzinarelor. In plus, instalatia de GPL pentru masinile diesel este mai scumpa, motiv pentru care nu prea merita sa fie montata pe astfel de motoare.

Instalatiile GPL au nevoie de omologare speciala?

Pe langa faptul ca instalatiile comercializate de Florian GPL sunt omologate si conforme cu legislatia din Europa, dupa montaj, soferul trebuie sa se duca cu automobilul la o reprezentata a Registrului Auto Roman, pentru a omologa instalatia pe masina. Dureaza putin si se trece in documentele masinii faptul ca este dotat cu GPL.

GPLInstalatie pentru motor cu 4 cilindri

De ce sunt diferente mari intre instalatiile GPL pentru motoarele cu 4 cilindri si cele cu mai multi?

Automobilele cu motoare in 6, 8, 10 sau 12 pistoane au nevoie de instalatii ceva mai speciale decat cele dedicate motoarelor cu 4 cilindri. Sunt instalatii gandite sa ofere putere crescuta, conforma cu cea a masinii, adica un debit marit de gaz. Aceste instalatii este firesc sa fie mai scumpe deoarece se va monta un vaporizator cu debit marit, o unitate de control speciala pentru un anumit numar de cilindri si e nevoie de mai multe injectoare. In plus, vorbim de un timp de montaj marit.

Cat dureaza instalarea unui sistem GPL pe masina?

In general, daca nu exista complicatii sau situatii neprevazute, instalarea unui GPL auto se face in circa 5-8 ore, in functie de numarul cilindrilor. Pe langa montaj, ulterior instalarii se fac si niste reglaje, motiv pentru care este necesara cam o zi intreaga pentru un montaj ca la carte. Asadar, clientul trebuie sa isi lase masina la service toata ziua, o poate lasa dimineata venind pe benzina si poate pleca seara, pe gaz.

Cat de des se face revizia la instalatia GPL?

In functie de producatorul instalatiei, aceasta trebuie sa fie verificata la fiecare 10.000 sau 15.000 de kilometri. Verificarea se face doar intr-un service specializat si presupune o revizie care costa intre 50 si 150 de lei.

Este nevoie de ulei pentru motor si bujii speciale de GPL?

Chiar daca in piata exista produse dedicate unui motor care functioneaza pe gaz, noi recomandam ca motorul sa functioneze exact cu produsele specificate in cartea masinii. Uleiurile speciale pentru GPL sunt, in general, o gaselnita de marketing, avantajele fiind greu de dovedit fata de un ulei obisnuit. Cat despre bujii, acestea trebuie sa fie modelul de fabrica al masinii, pentru ca motorul sa functioneze la fel si pe benzina, si pe gaz.

Cat este de sigura instalatia GPL?

Am auzit multe povesti, cum ca instalatia de gaz este periculoasa. Nimic mai neadevarat. In primul rand, daca ne uitam la un rezervor de gaz, acesta este construit din otel extrem de gros care rezista si la un glonte de pistol. Peste tot exista senzori si valve cu inchidere automata, in cazul unei scurgeri de gaz. Prin urmare, o masina cu GPL este la fel de sigura ca una pe benzina sau pe motorina.

Articol realizat cu sprijinul:

Florian GPL - experti in instalatii GPL

Tel: 0720.723.231 - 031.435.54.86


Adresa: Str Constantin Gheata nr 25, sector 2, Bucuresti (Colentina, Andronache).

GPL


AI INTREBARI SAU NELAMURIRI DESPRE INSTALATIILE GPL?

Scrie un comentariu mai jos si

specialistii de la Florian GPL iti vor raspunde!

Distribuie pe Facebook
mai multe