Avantajele si dezavantajele unei masini hatchback: de ce sa-ti cumperi asa ceva?

Avantajele si dezavantajele unei masini hatchback: de ce sa-ti cumperi asa ceva?
  • Ce este o caroserie fastback?
  • Sedan hatchback exista?
  • Ce este o caroserie de tip liftback?
Distribuie pe Facebook

Caroseria hatchback este una din cele mai populare din Romania. Chiar daca multi soferi habar nu au ce inseamna hatchback, cu totii cunoastem aceasta denumire. Dar de ce este tipul asta de caroserie asa de popular?

Ce inseamna caroserie hatchback?

Denumirea de hatchback este oficial data automobilelor care au in partea din spate portiera de la portbagaj cu deschidere in sus si care include si luneta. Adica, in timp ce un sedan are usa portbagajului care se deschide de cele mai multe ori fara luneta, aceasta ramanand fixa, la un hatchback face corp comun. Insa lucrurile sunt si mai complicate: pentru exista o sumedenie de combinatii intre caroserii care ametesc soferul si nu mai stie ce masina detine...

Masini hatchback

Sedan hatchback

Asa cum spune si denumirea, un sedan hatchback este o masina cu o caroserie sedan, dar care este si... hatchback. Cum este o Skoda Octavia Hatchback, o masina care, de la exterior, pare identica cu varianta sedan, dar care are haionul cu luneta incorporata. Deci daca vrei si una si alta, ai de unde sa alegi, pentru ca multi producatori apeleaza la aceasta caroserie. Care are un singur avantaj: poti sa transporti chestii voluminoase mai usor, culcand bancheta, lucru dificil de facut la un sedan cu bancheta fixa.

Masini hatchback

Ce este o caroserie de tip liftback?

Liftback exprima cam acelasi lucru ca un sedan hatchback, adica este denumirea data acestor tipuri de caroserii. Prin definitie, se refera la o masina hatchback, cu un haion care include si luneta, dar care are partea metalica a portierei la orizontala si geamul inclinat. De exemplu, Toyota Avensis Liftback, sau, poate cel mai celebru exemplu, BMW-urile Seria 3 in varianta compacta. In felul in care se deschide haionul este o masina hatchback, dar cum arata, este... liftback. Deosebirea fata de un sedan hatchback fiind ca liftback sunt si masinile cu 3 portiere sau cele mai compacte.

Masini hatchback

Ce este o caroserie fastback?

Fastback este un termen popularizat de la prima generatie a Fordului Mustang. Este un gen de caroserie asemanator cu unele masini liftback, dar care nu se incadreaza ca fiind hatchback, deoarece usa portbagajului se deschide separat de luneta. Nu are legatura cu subiectul nostru de azi, dar l-am pus aici ca sa clarificam.

Masini hatchback

Cum arata o masina cu o caroserie Notchback?

Un termen care suna asemenator si pe care l-am tot vazut folosit este cel de Notchback. Dar, la fel ca si la fastback, nu e vorba de o masina hatchback. Ci de o masina in 3 volume (motor + habitaclu + portbagaj) care are volumul portbagajului, adica compartimentul din spate, mai scurt decat volumul motorului, cum se intampla la un sedan. De exemplu, Ford Mustang din generatiile vechi.

Masini hatchback

Ce inseamna Spaceback?

Skoda a inventat o denumire noua pentru o caroserie deja existenta. Adica un hatchback clasic, cu haion conventional cu deschidere in sus. Dar Skoda a vrut sa fie mai cu mot si a dat aceasta denumire unei caroserii care este intre hatchback si break: adica luneta incepe din acelasi loc in partea de sus ca la un hatchback obisnuit, dar in loc sa se duca in jos, o ia oblic si se termina mult mai in spate, ca la un break. Asa s-a nascut caroseria Spaceback. Care ar putea fi chiar un break... hatchback. Ca doar avem si sedan hatchback, nu?

Masini hatchback

Hatchback coupe exista?

Cum sa nu. Si aici avem atat masini cu doua portiere, cat si masini coupe, cu 4 portiere, in ambele cazuri fiind totodata si hatchback. De exemplu, Honda Civic Coupe, a carei haion se deschide impreuna cu luneta. Sau, un coupe cu 4 portiere, poate fi considerata noua generatie de Honda Civic, care, prin definitie, este o varoserie coupe, deoarece are linia plafonului curbata mult, iar haionul este... ca la orice hatchback.

Masini hatchbackMasini hatchback

Ce avantaje are un hatchback?

In primul rand, arata foarte bine. Sunt unii iubitori de masini care isi cumpara doar masini hatchback pentru ca adora aspectul lor putin sportiv, cu spatele taiat brusc. Este si o caroserie mai aerodinamica decat un sedan, iar acest lucru se vede si la stabilitatea cand avem viteze mari. Dar cel mai important aspect este cel practic: un hatchback este un vehicul in doua volume. Adica impartim masina in compartimentele principale, daca sunt departite printr-un panou sau daca oamenii nu au acces din habitaclu. Motorul este un volum, un compartiment, pe care il au toate masinile. Caroserii precum hatchback, SUV sau break, sunt masini care mai au un volum. Adica sunt vehicule in doua volume (motor + habitaclu). Dar o masina sedan conventionala, are trei volume: motor, habitaclu si portbagaj. Dilema ramane la masinile de tip monovolum: de ce se numesc asa daca au si motor, dar si habitaclu?

Oricum, revenind la partea practica a masinii hatchback, aceasta se dovedeste de multe ori mai incapatoare decat un sedan. Bancheta de cele mai multe ori se pliaza si in partea de sus capacul de la portbagaj se poate inlatura. Acum spatiul de transport este mai mare si mai incalt ca la un sedan. Asadar, daca vrei sa cari lucruri mai mari si mai inalte, un hatchback poate fi solutia.

Masini hatchback

Dezavantajele unui hatchback

Dezavantajul principal al unei masini cu o caroserie hatchback este ca portbagajul e mai mic, daca bancheta este in pozitia normala, ca la o masina sedan. Si, pentru ca este o masina mai scurta, daca vrem sa transportam ceva lung, niste tevi de exemplu, cu o masina sedan careia ii coboram un scaun sau cotiera, o vom putea face. Dar la hatchback, s-ar putea sa nu incapa.

Si pentru ca usa portbagajului se deschide cu tot cu luneta, care este extrem de grea, vom fi nevoiti din cand in cand sa schimbam amortizoarele care o ridica. Dar in rest, nu prea exista dezavantaje pentru o masina cu o caroserie hatchback.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (10) Poze Masini hatchback
mai multe