Care sunt conditiile de trafic din Romania in care o anvelopa de iarna face diferenta?

Care sunt conditiile de trafic din Romania in care o anvelopa de iarna face diferenta?
  • Cum sa scadem sansele producerii unui accident?
  • Pune acelasi tip de anvelope pe toate rotile
  • Cumpara anvelopele care iti ofera cel mai complet pachet
Distribuie pe Facebook

Poti sa circuli pe timp de iarna cu masina echipata cu orice fel de anvelope? Cu siguranta. Poti sa circuli cu orice fel de anvelope de iarna? Da. Insa ajunge doar o fractiune de secunda in care o circulatie banala sa se transforme in accident grav. Totul din cauza ca pneurile nu s-au comportat asa cum ar fi trebuit.

Inca mai sunt soferi in Romania care spun cu varf si indesat ca, pe vremuri, parintii si bunicii nostri care circulau cu Dacii 1300 aveau doar un set de anvelope pe care il foloseau fie iarna, fie vara, si nu aveau nicio problema. Corect. Insa acum 30-40 de ani, traficul era altul. Erau pe sosele numai 2% din numarul de autoturisme pe care le avem in 2017, de exemplu, iar sansele sa se ciocneasca intre ele doua masini erau mici. Nimeni nu visa la viteze uriase de deplasare, asa cum este acum, deoarece masinile aveau numai 50-60 cp. Iar starea drumurilor era si ea destul de precara... Prin urmare, acum 30 de ani faceai 5-6 ore de la Bucuresti la Predeal deoarece mergeai incet. Acum toata lumea are masini puternice si se grabeste, iar viteza este, fara indoiala, principalul motiv al accidentelor grave in ziua de azi.

Soferii care spun ca pot circula in 2017 cu anvelope de vara si iarna, sau cu anvelope de iarna foarte uzate, sunt naivi si inconstienti. Pot lua oricand cu ei vieti nevinovate din cauza prostiei. Astazi sunt alte viteze de deplasare, alta aglomeratie si alte sosele care te imbie sa o calci, asadar ai nevoie de cele mai bune anvelope pe care le poti gasi, indiferent de sezon.

MICHELIN Alpin 5 2017

Cum sa scadem sansele producerii unui accident?

Orice mic detaliu pe care il faci cand pleci la drum, scade sansele producerii unui accident. De la curatarea buna a geamurilor si oglinzilor pentru o buna vizibilitate, pana la purtarea centurii si folosirea luminilor, totul contribuie la cresterea sigurantei rutiere. Insa poate cel mai important element pe care il poti controla este anvelopa. De fapt, toate cele 4 anvelope ale masinii tale.

Pune acelasi tip de anvelope pe toate rotile

MICHELIN, lider mondial in domeniul anvelopelor pentru vehicule, vine in intampinarea sigurantei rutiere cu cateva sfaturi. Foarte important este sa iti echipezi masina cu 4 anvelope de iarna de calitate, identice pentru toate rotile si cu acelasi nivel de uzura. Franarea se face cu toate cele 4 roti, iar daca folosim tipuri diferite, aderenta scade si se pot naste niste dezechilibre iar manevrabilitatea are de suferit in conditii de vreme rea. Un alt sfat este ca si roata de rezerva sa fie identica cu cele de pe masina: nu stii cand faci o pana din cauza unei gropi sau a unui cui si trebuie sa schimbi roata. Nu ai vrea sa ai 3 anvelope de iarna si una de vara...

MICHELIN Alpin 5 2017

La capitolul anvelope nu trebuie sa facem compromisuri. Deoarece tot automobilul nostru, cu toti oamenii de la bord, cu toata familia, pastreaza contactul cu asfaltul numai prin 4 suprafete de dimensiunea unor palme. Este vorba de suprafata de contact al anvelopelor. MICHELIN ne recomanda sa avem mare grija de aceste suprafete mici cat palma. In cazul unei franari de urgenta, daca sare ceva in fata masinii, daca trebuie sa ocolim o groapa, trebuie ca aceste "palme din cauciuc" sa fie cele mai bune, cele mai testate si specializate pe conditiile de drum din acel moment.

Circulatia pe zapada si polei

Multe situatii din traficul romanesc ii forteaza pe soferi sa circule fie pe asfalt acoperit de polei, fie pe zapada. Un numar foarte mare de accidente usoare se desfasoara in aceste conditii. Iar principala cauza este neadaptarea vitezei la conditiile meteo. MICHELIN ne recomanda ca, pe timp de iarna, sa urmarim cateva lucruri: sa pastram distanta mai mare fata de masina din fata, sa franam usor fara sa blocam rotile si sa avem mereu o vizibilitate excelenta pe toate geamurile.

In caz de urgenta rutiera cand niste anvelope bune fac diferenta, avem doua variante: sa franam brusc sau sa ocolim tragand tare de volan. Aceste doua situatii sunt extrem de periculoase daca nu avem masina echipata corespunzator. De exemplu, daca franam tare fara sa avem pneuri de calitate, blocam rotile intrand efectul de sanie si chiar riscam sa ne invartim. Iar daca tragem brusc de volan si nu avem aderenta pe cele 4 "palme" mentionate mai sus, putem pierde controlul masinii. In cazul ambelor situatii de urgenta, anvelopele bune de iarna fac diferenta dintre tragedie si evitarea tragediei.

MICHELIN Alpin 5 2017

Presiunea anvelopelor

Inca un amanunt de care soferii nu prea tin cont in materie de siguranta este presiunea din anvelope. Aceasta oscileaza in functie de temperatura exterioara si ne putem trezi ca atunci cand vine iarna avem presiunea scazuta. MICHELIN ne recomanda ca, inainte de orice calatorie mai lunga, sa ne verificam presiunea. Fie cu un manometru de mana, fie la vulcanizare. O presiune mica sau mare poate duce la uzura prematura a anvelopei, dar si la diminuarea aderentei. Mai mult, daca pe o punte una din cele doua roti are presiunea diferita, riscam sa pierdem controlul masinii la o franare brusca sau in viraje.

MICHELIN Alpin 5 2017

Cumpara anvelopele care iti ofera cel mai complet pachet

Marii producatori de cauciucuri reusesc sa ofere un mix de calitati ale anvelopelei in acelasi pachet, fara sa faca compromisuri. MICHELIN Winter Performance ofera in anvelopele sale de iarna, MICHELIN Alpin 5 si MICHELIN Pilot Alpin, cele mai importante trasaturi ale unei anvelope de iarna. Aceste pneuri ofera aderenta buna pe carosabil uscat, umed, zapada si polei, reusind in acelasi timp sa aiba o longevitate indelungata si sa ofere performante excelente in orice conditii.

Afla mai multe detalii despre siguranta si performanta anvelopelor pe: www.Michelin.ro si Facebook MICHELIN Romania

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (16) Poze MICHELIN Alpin 5 2017
mai multe