CAZ CONCRET - Viata romanului cu 4 masini: ce costuri lunare are el?

CAZ CONCRET - Viata romanului cu 4 masini: ce costuri lunare are el?
  • 1200 de lei sunt cheltuielile lunare cu masina
  • Cei mai multi bani se duc pe impozit si RCA
  • Carburantul, cost major pentru masina zilnica
Distribuie pe Facebook

Pentru romani, masina este mult mai importanta decat casa, decat amanta, nevasta sau locul de munca. Romanii isi fac mai degraba credite pentru a-si lua o masina, in loc sa-si faca un credit ca sa-si puna dintii lipsa. Si nu putini sunt cei care detin mai mult de 2 automobile. Iata prin ce trec ei.

Vom lua exemplul concret al unui bucurestean care detine 4 autoturisme. E vorba de un BWM E46 cu motor 2.5, un Audi A4 cu motor 2.0, un Opel Astra de 1.7 litri diesel si un Logan 1.6. Aceste masini au urmatoarele cheltuieli anuale: impozit, asigurari RCA, rovignete, taxe de pod si carburant, plus piese de revizie si intretinere.

BMW E46

Masina cu motorul cel mai mare din ograda omului este un BMW din 1998 cu motor pe benzina de 2.5 litri. Pentru care se achita o asigurare RCA anuala de 1200 de lei. Aici mai adaugam si un impozit aberant de mare, de 900 de lei anual. Plus 130 lei rovinieta. Cat despre carburant, adica benzina, vom adauga o suma destul de mica, deoarece nu este o masina de zi cu zi, ci de placere, de week-end, de iesiri la drum intins. Asa ca mai punem doar 3 plinuri pe an, deci inca 1000 de lei. Iar la intretinere si piese, pentru ca e o masina fiabila cum nu se mai fac in zilele noastre, punem doar 500 de lei pe an.

Asta inseamna un total anual de 3730 lei, adica 310 lei lunar pentru o masina care mai mult sta decat merge.

Audi A4 2.0 TFSI

A doua masina este tot germana, dar cu motor ceva mai mic de numai 2.0 litri. Aceasta masina are costuri similare cu BMW-ul, adica un impozit anual de 180 de lei, asigurare RCA pe 12 luni in valoare de 650 de lei, inca 130 de lei la rovinieta. Masina asta, fiind mai economica, functioneaza mai des si mai mult ca BMW-ul, asadar vom pune benzina in valoare de 2000 de lei pe an si investitii in revizia anuala de 1000 de lei. Pentru ca motorul e turbo, mai pretentios.

Asta inseamna un total anual de 3960 lei, adica 330 lei lunar pentru o masina de week-end si vacante, nu una de zi cu zi.

Opel Astra 1.7 diesel

Masina de zi cu zi este una pe motorina, cea mai economica din "parcul auto" al romanului. Pentru masina asta se plateste anual un impozit de 155 de lei, plus un RCA de 400 de lei si rovinieta de 130 de lei. Insa pentru ca masina face multe zeci de mii de kilometri anual, cheltuielile cu intretinerea sunt pe masura. Adica in jur de 1500 de lei anual. Plus motorina de 250 de lei/luna, adica 3000 de lei pe an.

In total, avem 5185 de lei pe an, adica 432 de lei pe luna.

Dacia Logan 1.6 MPi

Ultimul "bolid" din ograda soferului si prietenului nostru cu 4 autoturisme este o Dacia Logan din prima generatie cu care nu s-a circulat mai deloc, avand numai 30.000 de kilometri. La aceasta masina, impozitul anual este de 64 de lei, asigurarea numai 350 de lei si acelasi pret de 130 de lei la rovinieta. Benzina este insa si ea pe masura numarului de kilometri, masina facand doar 3 plinuri pe an, asadar 750 de lei. Iar intretinerea se rezuma numai la filtre si schimburile de ulei, care costa cam 300 de lei in total.

Asadar, Loganul are cele mai mici costuri anuale, adica 1594 de lei, ceea ce se rezuma la numai 132 de lei pe luna.

CONCLUZIE

Tovarasul nostru cu parc auto in fata blocului, adica 4 masini, scoate din buzunar in total 1204 lei numai si numai ca sa circule cu aceste vehicule. Ceea ce, pentru unii poate parea mult. Dar pentru altii nu pare deloc mult, mai ales daca ne gandim ca vorbim de o familie cu doi membri care contribuie la bugetul casei. Adica sa cheltui lunar suma asta de 1200 de lei si sa ai toate taxele platite, bani de revizii si interventii, dar si costul carburantului incluse... nu e deloc rau. Nu mai stam sa adaugam seturi de anvelope vara/iarna la toate masinile, spalarile, lichidul de parbriz, astea sunt maruntisuri deja...

Tie cum ti se pare viata alaturi de 4 masini, scumpa sau accesibila oricui?

Distribuie pe Facebook
mai multe