Ce facem daca ne ia masina foc in mers?

Ce facem daca ne ia masina foc in mers?
  • 65% din incendiile auto nu au legatura cu scurgerea de carburant
  • Izolarea proasta a firelor electrice, cauza principala de incendiu
  • Daca nu poti controla incendiul, suna la 112
Distribuie pe Facebook

Pe langa piesele tehnice, sa le spun asa, un automobil modern are o multime de circuite si implicit cabluri electrice. Zilnic, pe plan mondial sunt raportate o multime de incendii aparute din senin la diferite masini, fie ele mai vechi sau chiar noi. Asadar, pentru a raspunde la intrebarea din titlu, trebuie mai intai sa trecem cateva lucruri la fel de importante in revista.

Prima intrebare la care trebuie sa raspundem este de ce iau masini foc?

Ei bine, aici nu vorbim despre cazurile in care focul este pus intentionat, ci despre accidente. Tot din capul locului trebuie mentionat faptul ca doar autoturismele cu defecte din fabrica, sau cele care au trecut pe la mesterul "Dorel", prezinta risc de incendiu.

Care crezi ca este motivul principal pentru care o masina ia foc? Daca te pregatesti sa raspunzi "scurgerea de carburant", gresesti. Potrivit statisticilor, in peste 65% din cazurile in care o masina ia foc, este vorba de o izolatie proasta la instalatia electrica. Din diferite motive, fie ca vorbim de un cablu supraincarcat, fie ca vorbim de fire prinse prost in zone cu frecare crescuta, izolatia ajunge sa se deterioreze si la un moment dat, acestea vor face scurt-circuit.

De cele mai multe ori, in cazul unui scurt-circuit se arde siguranta si gata. Insa, mai sunt si cazuri in care toate conditiile pentru un incendiu sunt indeplinite, si atunci incepe cosmarul. De exemplu, multe incendii incep de la mocheta si plasticul bordului. Cablul face scurt-circuit, se incalzeste extremd e mult si fibrele fine ale mochetei se aprins. Sau, in cazul instalatiei electrice din bord, din cauza caldurii excesive, ia loc izolatia, banda izolatoare sau buretele insonorizant, dar si adezivul.

Totusi, de ce nu scurgerile de carburant? Pentru ca tot ce tine de conducte, rezervor, pompa si asa mai departe, sunt riguros controlate inainte ca masina sa paraseasca linia de productie, si pe deasupra sunt construite din materiale durabile. In plus, soferul isi da seama imediat ca are o scurgere de carburant, fie dupa o balta gasita sub masina, dar mai ales ar simti mirosul inconfundabil al combustibilului.

Unde apare focul intr-o masina?

Chiar daca nu putem indica un loc anume, de cele mai multe ori acest lucru se intampla in partea din fata a masinii: sub bord, in bord, sub capota sau in zona in care este aeroterma si ansamblul de stergatoare.

Au fost insa si cazuri in care focul a pornit din habitaclu, de sub bancheta sau din portbagaj.

Cum recunoastem un incendiu in masina?

Cred ca raspunsul la aceasta intrebare este destul de logic: dupa fum, miros si flacari. Dar, de preferat ar fi sa il recunosti inainte sa vezi flacarile. Oricum, in realitate nu se intampla ca in filme, unde vezi ca masina explodeaza spectaculos. In lumea reala totul se petrece incet, in timp, exact ca un incendiu de padure.

De la o scanteie mica se aprinde un plastic, un cauciuc, si daca nu este observat la timp se va extinde la toata masina.

Si acum, sa raspundem la intrebarea din titlu: ce facem daca ne ia foc masina in mers?

In acest caz, la primele semne, oprim de urgenta autovehiculul, scoatem cheia din contact, ne asiguram ca toti pasagerii au parasit masina, dupa care luam extinctorul din dotare. Identificam locul problema, si pulverizam continutul extinctorului. Daca au inceput sa apara deja flacarile, pulverizam la baza lor, nicidecum in partea de sus.

Daca avem starea de spirit necesara, nu ne pierdem cu firea si mai ales daca situatia ne permite, este indicat sa scoatem si o borna de la baterie.

In cazul in care focul ia proportii si nu mai poate fi controlat, atunci nu ne ramane altceva de facut decat sa sunam de urgenta la 112, sa ne luam bunurile din interior si sa ne indepartam de autoturism, pentru a nu fi in raza de actiune a a unei eventuale explozii a rezervorului de carburant.

Pentru a nu ajunge in asemenea situatii, repara masina doar la mecanici avizati si verifica periodic instalatiile electrice sau circuitul de alimentare, fa-ti asigurare Casco care sa aiba inclusa si despagubirea in caz de incendiu, ia-ti un extinctor mare si instaleaza-l in habitaclu pentru a ajunge mai repede la el in caz de incendiu, si asa cum spuneam, daca pierzi focul de sub control, cheama Pompierii.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Ghidul soferului DATA PUBLICĂRII: 18 Ianuarie 2017