Cum sa folosesti in siguranta masina in plina pandemie de CORONAVIRUS. Cateva sfaturi de bun simt

Cum sa folosesti in siguranta masina in plina pandemie de CORONAVIRUS. Cateva sfaturi de bun simt
  • Incearca sa calatoresti singur
  • Dezinfecteaza-ti masina
  • Alimenteaza in siguranta
Distribuie pe Facebook

In aceasta perioada in care noul coronavirus a pus stapanire pe intreaga lume, regula principala este sa reduci la minimum contactul cu ceilalti. Daca insa trebuie sa te deplasezi undeva, cu masina, asigura-te ca o faci in siguranta.

Traversam o perioada dificila, in care singurul lucru pe care il putem face pentru a nu agrava situatia este sa stam in casa si sa limitam la minimum contactul cu ceilalti.

Si autovehiculul este un fel de unitate de izolare, mobila, insa folosirea lui nu este totusi lipsita de riscuri, asa ca mai jos ai patru sfaturi de bun simt pentru a te bucura de masina ta in plina pandemie de coronavirus.

1. Dezinfecteaza-ti bine masina

Nu ai nevoie de produse speciale pentru a-ti dezinfecta masina. Cei de la Consumer Reports recomanda folosirea produselor pe care le ai acasa, cu minim 70% alcool, sau folosirea alcoolului izopropilic, care nu afecteaza principalele suprafete ale masinii.

Mai mult, poti folosi alcool si pentru curatarea tapiteriilor dar americanii atrag totusi atentia sa nu le imbibi prea mult sau sa insisti prea tare pentru ca prea mult alcool poate deteriora tapiteria din piele sau cea din imitatie de piele.

Asadar, cu ajutorul unei lavete de microfibra si a acestor substante dezinfecteaza volanul, maneta schimbatorului de viteze, levierul franei de mana, manerele usilor (atat interioare cat si exterioare), butoanele sistemelor multimedia, manetele pentru semnalizare, stergatoare de parbriz sau tempomat, cotiera, ramele usilor sau butoane si levierele pentru ajustarea pozitiei scaunelor.

2. Incearca, pe cat posibil, sa calatoresti singur

De preferat ar fi sa folosesti singur masina, insa daca acest lucru nu este posibil asigura-te ca persoana cealalta nu prezinta simptome acute de afectiune respiratorie. Totodata, asigura-te ca ai datele de contact ale celorlalti pasageri pentru a-i putea contacta in cazul in care afli ca esti infectat.

3. Foloseste o masca medicala sau una de protectie

Daca nu poti evita sa calatoresti cu alti pasageri - spre exemplu soferii de taxi sau cei care transpora pasageri - foloseste o masca medicala sau de protectie. Care-i diferenta intre cele doua?

Ei bine, masca medicala clasica nu te protejeaza impotriva virusului, ci doar reduce semnificativ riscul ca cel care poarta masca sa-i infecteze pe ceilalti.

De cealalta parte, masca de protectie te protejeaza de noul coronavirus, dar fii atent ca ai nevoie de o masca de protectie conforma minim cu clasa FFP3.

Tot ca o masura de siguranta, aeriseste intens masina si, daca poti, curata sistemul de aer conditionat cu spray-uri speciale pe care le poti gasi fie in benzinarii, fie pe internet.

4. Fii atent cum si unde alimentezi

Ca tot am pomenit de benzinarii, daca circuli cu masina vei ajunge inevitabil si sa alimentezi. Cand faci asta, recomandabil ar fi sa umpli complet rezervorul, pentru a nu fi nevoit sa mergi foarte des la statiile de alimentare.

Apoi, redu la minim contactul cu angajatii, incearca sa platesti contactless cu cardul sau cu telefonul mobil si, cel mai important, spala-te pe maini dupa toate acestea sau macar dezinfecteaza-le cu o solutie dezinfectanta imediat ce revii in masina.

Asa cum spuneam mai sus, aceste sfaturi sunt si mai importante pentru soferii de taxi sau pentru cei care transporta pasageri, dar si ceilalti conducatori auto le pot urma pentru a fi in siguranta. Cu cat le respectam mai multi, cu atat vom reduce mai mult riscul ca infectia sa se raspandeasca.

Atentia si precautia sunt de importanta cruciala.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Ghidul soferului DATA PUBLICĂRII: 20 Martie 2020