Cum sa-ti faci viata mai usoara la volan, pe timp de iarna

Cum sa-ti faci viata mai usoara la volan, pe timp de iarna
Cu totii stim ca drumurile patriei sunt pline de gropi si de...soferi mai putin buni. Odata cu venirea frigului si implicit a iernii, aceste doua elemente se multiplica, si dau nastere unor situatii de multe ori periculoase.
Distribuie pe Facebook

Daca starea drumului nu o putem controla, nici noi si nici cei care ar trebui sa o faca, putem macar sa iti dam niste sfaturi care sa-ti faca viata mai usoara la volan, si in acelasi timp sa nu incurci circulatia mai mult decat este.

Astfel, inainte sa pornesti la drum atunci cand conditiile meteo nu sunt cele mai propice, asigura-te intai de toate ca:

Ai masina pregatita de iarna

In primul rand, monteaza-ti anvelopele de iarna de la primele semne ale frigului, nu astepta sa se depuna primul strat de zapada. Stim ca pretul anvelopelor noi nu este unul chiar accesibil, dar chiar daca optezi pentru anvelope second-hand, asigura-te sa fie mai noi de 4 ani, si cu destula carne pentru aderenta.

In al doilea rand, un control al sistemului de franare nu strica deloc, avand in vedere ca etrierele au tendinta sa se blocheze atunci cand este frig afara. Nu ajunge doar sa pornim din loc, ci sa ne si oprim, asa ca franele sunt extrem de importante.

Cu totii stim ca atunci cand ninge, vizibilitatea este extrem de scazuta, asa ca arunca o privire si la sistemul de iluminare al masinii. Asigura-te ca iti merg toate pozitiile farurilor, stopurile de la frana, stopurile spate si nu in ultimul rand semnalele.

Ce nu trebuie sa uiti cand pleci la drum

Inainte sa pornesti, asigura-te ca pleci cu rezervorul lichidului de parbriz plin, si chiar cu ceva de rezerva la tine. Stim cu totii ca nu este nimic mai neplacut decat sa ai parbrizul murdar si sa nu ai cu ce sa-l cureti.

Apoi, nu uita ca orice drum lung este imprevizibil, cu atat mai mult pe timpul iernii, asa ca fii sigur ca ai destul combustibil in rezervor. S-ar putea sa te trezesti intr-un blocaj rutier, si nu ai vrea sa ramai fara benzina sau motorina in mijlocul autostrazii.

Informeaza-te despre drum

Incearca sa-ti faci un plan inainte de a pleca de acasa, iar in functie de locul unde vrei sa ajungi alege-ti o ruta cu ajutorul internetului, GPS-ului, sau chiar a unei harti traditionale. In plus, nu uita de o ruta de rezerva si cel mai important de informatiile meteorologice. Sa stii la ce sa te astepti.

Ai pornit, ce faci acum?

Daca tot ai pierdut timpul verificand luminile masinii, nu uita sa le si aprinzi odata ce ai pornit la drum. Chiar daca intalnesti des acest lucru, tine minte ca proiectoarele si stopurile de ceata trebuiesc folosite doar atunci cand conditiile meteo o cer, altfel faci mai mult rau decat bine, si mai pari si cocalar pe deasupra.

Nu uita ca iarna nu e ca vara iar franarea se face diferit, asa ca pastreaza o distanta fata de cel din fata mai mare ca de obicei, pentru a avea timp sa franezi la timp. In plus, franeaza mai usor ca de obicei, astfel incat sa nu blochezi complet rotile.

Este foarte important sa nu te crezi pilot de curse, si sa fii atent la drum si mai ales la viraje. Asfaltul poate fi acoperit de gheata sau polei, asa ca nu brusca masina si adapteaza viteza la conditiile de drum.

Nu in ultimul rand, stim ca te grabesti sa ajungi la munte sa te bucuri de ceea ce are iarna de oferit, dar nu strica sa te opresti mai des la benzinarii pentru a-ti spala parbrizul, farurile, luneta, geamurile laterale si oglinzile. Cum am mai spus, vizibilitatea este extrem de importanta!

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Ghidul soferului DATA PUBLICĂRII: 19 Octombrie 2016