Ghidul proaspatului posesor de masina: cum sa-ti cumperi piese auto la cel mai bun pret

Ghidul proaspatului posesor de masina: cum sa-ti cumperi piese auto la cel mai bun pret
  • Cele mai bune preturi sunt online
  • Service-urile auto isi baga adaos chiar si de 100%
  • Unele piese sunt mai avantajoase de la dezmembrari
Distribuie pe Facebook

In fiecare zi se fac in Romania cateva sute de soferi noi care si-au luat carnetul si au achizitionat un autoturism. Majoritatea nu realizeaza ca detinerea unei masini vine la pachet si cu niste raspunderi si cheltuieli, cu acte, asigurari, inspectii tehnice, dar si revizii, piese si asa mai departe. Iata cateva ponturi pentru soferii proaspeti, ponturi care ii vor ajuta sa faca economie serioasa la bani.

Orice sofer care se afla la prima masina este bucuros din cale afara. In sfarsit, conduce si el propria masina, are o libertate deplina, nu mai depinde de parinti sau de masina familiei. Nu sunt multi cei care isi dau seama ce presupune, de fapt, detinerea unui automobil in Romania. Daca esti de bani gata, totul e simplu: mai ai alta masina, ai vreun angajat care sa se ocupe de ea si sa o duca la service, nu te intereseaza nimic, tu doar achiti factura finala. Dar majoritatea soferilor nu sunt asa.

Majoritatea soferilor au grija de banii lor si sunt atenti la orice cheltuiala. Chiar si asa, obiceiul este sa lasi masina la service cand este nevoie de o revizie sau reparatie, dupa care sa o iei de acolo si sa platesti. Putini sunt cei care stiu ca pot face o economie masiva la bani, cumparand piesele auto intr-un mod diferit.

Romania nu este o tara foarte educata in ceea ce priveste autoturismele sau conducerea lor in mod defensiv. Nu sunt multi cei care sunt in stare sa-si schimbe singuri roata la masina sau sa schimbe uleiul in spatele blocului. In schimb, multimea stie doar ca masina e facuta sa functioneze si sa te deplaseze, iar atunci cand se aprinde becul-martor de revizie, e timpul sa faca o vizita la service. Dar atat.

Ei bine, cu siguranta toti soferii incepatori sau cu experienta s-ar bucura daca ar sti ca exista deja de cativa ani buni o metoda excelenta prin care isi pot cumpara orice piesa auto la cel mai mic pret posibil. Daca duci masina la un service, oamenii de acolo pe langa manopera isi vor pune mult adaos si la piese, iar asta se va vedea pe factura unde vei gasi un pret urias. Dar un pret care tie ti se va parea normal, pentru ca nu ai cu ce sa-l compari.

In realitate, preturile de achizitie sunt mult mai mici. Dar cum sa faci sa cumperi si tu piese la pret redus? Ei bine, e foarte simplu. Trebuie sa te duci intr-un loc care mai multi vanzatori vand piesa de care ai tu nevoie, acolo unde apare concurenta si unde toti se bat sa-ti ofere cel mai bun pret. Un asemenea loc este platforma online www.PieseAuto.ro. Aici poti sa cauti piesele de care ai nevoie direct pe site, sa cauti cea mai buna oferta si sa iei legatura cu acel vanzator ca sa-ti trimita piesa. Sau poti apela la cea mai simpla si rapida metoda: sa faci o cerere de oferta.

Pe www.PieseAuto.ro se fac in jur de 2000 de cereri de piese in fiecare zi, venite din partea clientilor cu automobile stricate. Cererile se duc la sutele de vanzatori care comercializeaza piese auto de orice fel pe aceasta platforma online, iar acei vanzatori care au piesa ceruta fac o oferta de pret. Astfel, cumparatorul se trezeste cu mai multe oferte pe e-mail venite de la diversi vanzatori, dar pentru acelasi reper de care are el nevoie. Un vanzator ii va face un pret, altul alt pret, mai mare, mai mic, cu transport inclus, transport gratuit sau suplimentar, iar cumparatorul poate sa-si dea seama usor care din oferte este cea mai buna. Si o cumpara.

Cum iti cumperi un telefon mobil, o jacheta sau chiar o masina? Verifici mai multe magazine si cumperi de acolo de unde este cel mai bun pret. Asa este si cu piesele auto, numai ca in loc sa cauti tu prin magazine, pe site-uri diferite, intri doar pe unul singur si faci o cerere de oferta, primesti o sumedenie de oferte si tu o alegi pe cea care iti convine. Asa, nu vei avea niciun dubiu ca ai ales cel mai bun pret.

Dupa care urmeaza sa primesti piesa prin curier, o bagi in portbagaj si te duci la service, platind doar manopera. De curiozitate, poti intreba sa vezi cat costa aceeasi piesa vanduta direct de service-ul auto, nu de putine ori se intampla sa fie la pret dublu sau chiar mai mare.

Un alt pont pentru soferii incepatori este legat de piesele de caroserie, cele mai predispuse la lovituri usoare, zgarieturi, de obicei prin parcare. Cand vine vorba de elemente de caroserie, cum ar fi bare de protectie, aripi, portiere, masca, grila, faruri sau stopuri, e de preferat sa inlocuiesti piesa stricata cu una... veche. Mai exact, cu una de la dezmembrari. De ce sa nu cumperi piesa noua? Pentru ca, pe langa pretul piesei care este ridicat, vei mai plati inca pe atat pe vopsitorie si manopera. Mai bine cauti o piesa second-hand din dezmembrari. Aceasta piesa, desi este folosita, va avea niste avantaje: este originala, nu aftermarket, se va potrivi fara adaptari si ai toate sansele sa o gasesti la culoarea caroseriei tale.

Piata pieselor auto second-hand este atat de mare, incat cu siguranta vei gasi o bara de protectie, aripa sau haion in culoarea originala a masinii tale. Nu-ti ramane decat sa o comanzi si sa o montezi fara sa mai apelezi la vopsitorie care este extrem de scumpa. Asadar vei economisi de doua ori: dai mai putini bani pe o piesa second-hand decat pe una noua si nici nu mai arunci banii la tinichigerie.

Cumpararea pieselor second-hand se face la fel ca mai sus. Adica intri pe o platforma care are sute de parcuri de dezmembrari care abia asteapta sa iti faca oferte de pret. Acolo completezi aceeasi cerere de oferta si dupa ce primesti pe mail ofertele, o alegi pe cea care iti convine. Nu te costa nimic sa faci cereri de piese, este gratuit, dureaza cateva minute si poti sa fii sigur ca acea cerere ajunge la sute de vanzatori. Decat sa cauti prin diferite parcuri de dezmembrari, in loc sa dai o multime de telefoane, pui o singura cerere si primesti multe oferte.

Daca te vei obisnui sa cumperi piese auto in acest mod, s-ar putea sa iti dai seama ca faci economii serioase de bani. Nu vei mai plati dublu pentru piesele vandute de service si nici nu vei mai arunca banii pe elemente noi care costa mult si necesita vopsire, cand o sa-ti dai seama ca, in unele cazuri, elementele second-hand sunt mai bune. Iar cu banii economisiti, poti baga mai multa benzina si sa vizitezi tara sau Europa. Eventual, de ce sa nu investesti intr-o instalatie de GPL daca esti pe benzina sau sa pui bani pentru un al doilea automobil. Sau motocicleta. Sau televizor. Sau inel de logodna... Orice, pentru ca bani vei economisi din plin.

Distribuie pe Facebook
mai multe