In ce conditii putem sa luam, de fapt, amenda de la Politie, daca nu avem anvelope de iarna?

In ce conditii putem sa luam, de fapt, amenda de la Politie, daca nu avem anvelope de iarna?
  • 2500 lei este amenda
  • Ramai fara talon si nu mai poti misca masina de pe loc
  • Esti amendat si daca NU incurci traficul
Distribuie pe Facebook

Soferii romani sunt mult mai preocupati de cheltuieli decat de siguranta rutiera. Daca nu i-ar amenda nimeni ca circula fara anvelope de iarna, cu siguranta extrem de multi ar fi cei care ar continua si in sezonul rece sa mearga cu anvelopele de vara fara probleme. Amenzile sunt cele care ii sperie pe soferi, si bine fac.

Poate nu realizezi, dar amenzile date de politisti salveaza vieti multe in fiecare an. Un sofer proaspat amendat ca a circulat fara centura pusa incepe sa o poarte de frica amenzilor, face un accident si supravietuieste. Acesta e doar un exemplu banal. La fel este si cu anvelopele: oare cati soferi si-ar mai echipa automobilul cu pneuri de iarna daca nu ar fi obligati prin lege?

Cert este ca din 2011, obligativitatea dotarii autoturismelor cu pneuri de iarna a fost reglementata, iar cine nu respecta legea este amenda destul de zdravan. Trebuie retinut ca NU exista un interval anume in care soferii trebuie sa circule cu masina echipata de iarna, asa cum inca se mai crede, ci trebuie sa fie echipati cu pneuri de iarna atunci cand circula in anumite conditii, indiferent ca este luna decembrie sau luna august.

Conform legii, soferii sunt obligati sa aiba masinile dotate cu anvelope de iarna atunci cand circula pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei. Nu conteaza luna, ziua, perioada, poti sa mergi in iulie pe Transalpina si sa te prinda zapada pe munte, risti sa iei amenda in mijlocul verii.

Inca un lucru foarte important de lamurit: la fel cum se vehicula zvonul cu perioada de 1 octombrie - 1 aprilie ca fiind cea in care trebuie sa ai anvelope de iarna, la fel se vehiculeza acum inca o bazaconie. Si anume, ca primesti amenda DOAR daca incurci traficul rutier din cauza ca nu ai masina echipata cu anvelope de iarna. Gresit. Primesti amenda oricum, daca agentul de la Politia Rutiera isi da seama ca nu ai anvelope de iarna in timp ce circuli, fara sa fi produs inca vreun blocaj. Se numeste masura de pre-intampinare.

Amenda anvelope

Asadar, daca esti prins in Bucuresti, Sibiu, Oradea, pe DN1 sau in orice alta parte a tarii ca mergi cu anvelope de vara cand pe carosabil este zapada, gheata sau polei, primesti amenda si ramai fara talon: Conducerea autoturismului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, polei sau gheaţă fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă constituie CONTRAVENŢIE. Şoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare, dar şi să plătească o amendă de până la 2.500 de lei.

La fel de important este si faptul ca, dupa ce primesti o ditamai amenda ca ai facut economie si ai ramas cu pneurile de vara cand afara ninge, o sa ramai si fara talon. Dar nu oricum: ci vei primi de la politist o dovada inlocuitoare FARA DREPT DE CIRCULATIE. Adica daca esti in vacanta cu familia la Predeal, pe DN1, trebuie sa pleci de acolo cu masina pe platforma. Mai bine, ca probabil ai fi produs un accident oricum...

Dar ce inseamna anvelopa de iarna? O anvelopa care are pe ea simbolul specific anvelopelor de iarna, adica un varf de munte cu un fulg de nea, sau unul din insemnele "M+S", "M.S.", "MS" sau "M&S". Aici intra si anvelopele all-season, daca poarta aceste semne. In plus, anvelopele de iarna trebuie sa aiba mai mult de 5 mm carne in profil, deoarece, daca are mai putin, NU mai este anvelopa de iarna, ci doar o banala anvelopa de iarna care se comporta ca una de vara.

In concluzie, crezi ca merita sa circuli iarna fara anvelope dedicate sezonului rece? Primesti o amenda frumusica, mult mai mare decat costul unui set de anvelope, ramai fara talon si platesti platforma, dupa care oricum esti obligat sa cumperi cauciucurile de iarna ca sa recuperezi talonul. Dar, mai presus de toate, crezi ca merita sa-ti pui viata ta si a celorlalti din familie intr-un pericol real? Termina cu prostiile si cumpara-ti anvelope de iarna!

Distribuie pe Facebook
mai multe