Mit sau realitate: politistul rutier este obligat sa incaseze amenda pe loc

Mit sau realitate: politistul rutier este obligat sa incaseze amenda pe loc
  • 2900 lei, amenda maxima pe care o poti achita
  • Agentul poate invoca motive pentru refuzul incasarii
  • Lipsa chitantierului, principalul motiv
Distribuie pe Facebook

Inca exista soferi care cred ca politistul rutier trebuie sa-i prezinte "Ordinul de Serviciu", ca este obligat sa poarte chipiul sau ca trebuie sa-i arate certificatul metrologic al aparatului radar. Acestea sunt doar legende, dar cum sta treaba cu plata pe loc a amenzii?

Conform Codului Rutier, soferii care fac obiectul unei contraventii pot plati contravaloarea sa direct la agentul constatator. Capitolul VII, articolul 109 din Codul Rutier, spune la alineatul 6 ca "pentru amenzile contraventionale in cuantum de pana la 20 puncte-amenda, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumatate din minimul amenzii prevazute de lege". Cu alte cuvinte, politistii pot sa incaseze amenda pe loc, direct de la sofer, daca este de maximum 2900 de lei. Mai precis, jumatate din cuantumul amenzii, astfel incat sa nu se mai duca pe drumuri la unitatea financiara sau la posta.

Aici intervine insa dilema: sunt sau nu obligati politistii sa incaseze amenda? Nu de putine ori am auzit situatii in care agentul constatator nu a vrut sa incaseze amenda, invocand diverse motive. Unor soferi li s-a spus ca nu sunt obligati sa incaseze amenda, altora li s-a spus ca nu au dreptul sa incaseze bani cash. Dar cel mai des motiv este ca nu pot incasa banii din cauza ca nu au chitantierul la ei.

Realitatea este urmatoarea: politistii sunt obligati sa incaseze amenda pe loc, daca soferul o cere. Insa exista si situatii in care politistul poate refuza incasarea contravalorii unei amenzi. Una din ele este si cel mai invocat motiv: chitantele s-au terminat si fara chitanta nu se poate incasa nicio suma de bani. Sansele ca un agent de la rutiera sa nu aiba cu adevarat chitantierul la el sunt minime, deoarece sunt obligati sa aiba asa ceva, dar cum ii poti verifica? Nu poti.

Pana la urma, totul tine de grosimea obrazului pe care il are politistul. Eu, personal, am intalnit numai situatii in care am putut achita amenda pe loc, desi initial niciun politist nu a vrut, ba a zis ca nu are rest, ba a zis ca nu are chitantier, dar pana la urma a completat chitanta si am platit pe loc. Dar sunt in continuare cazuri in care politistii, probabil treziti mai cu fata la cearceaf, nu au chef sa completeze chitanta si spun ca nu au asa ceva.

Care este solutia ca sa platesti amenda pe loc? Ei bine, daca vrei sa achiti amenda pe loc, procesul verbal nu mai este obligatoriu, cu exceptia situatiilor in care se dispune si o sanctiune contraventionala complementara (permis retinut, talon suspendat, etc.). In Codul Rutier spune clar la alineatul 7 ca agentul constatator elibereaza contravenientului chitanta reprezentand contravaloarea amenzii, in care se mentioneaza data, numele si prenumele contravenientului, fapta savarsita, actul normativ care stabileste si sanctioneaza contraventia, numele, prenumele si semnatura agentului constatator, nemaifiind necesara incheierea procesului-verbal de constatare a contraventiei daca nu se dispune si o sanctiune contraventionala complementara.

Asadar, daca esti amendat, pe langa un comportament civilizat si un dialog de la egal, ii poti spune din capul locului politistului ca vei achita amenda pe loc, sa nu mai completeze un proces verbal. De obicei, agentii care refuza sa incaseze amenda sunt cei care deja au completat procesul verbal si nu mai au chef sa scrie. Dar daca de la inceput ii spui politistului ca vrei sa platesti pe loc si sa completeze direct chitanta, ai toate sansele sa o poti face fara probleme.

Acum ca te-am lamurit, data viitoare cand mai primesti o amenda rutiera, speram sa ai bani cash la tine ca sa scapi de alte drumuri ulterioare. Si mai speram ca vei invata ceva din asta, fie ca este legat de viteza, de centura, de vorbit la telefon sau orice alta ilegalitate. Pana la urma, politistii vor doar sa avem un trafic mai sigur, iar cine spune ca agentii au "norma lunara de amenzi", e cu adevarat fraier.

Distribuie pe Facebook
mai multe