Mit sau realitate: stropirea parbrizului trebuie sa se faca EXCLUSIV in mers

Mit sau realitate: stropirea parbrizului trebuie sa se faca EXCLUSIV in mers
  • Nu e bine pentru masina ta
  • Lipsa de respect pentru alti soferi
  • Lipsa de respect fata de pietoni
Distribuie pe Facebook

Cu siguranta ai auzit si tu legenda asta, conform careia trebuie sa iti cureti parbrizul masinii cu stropitoarele din dotare numai in mers. Dar, la fel de bine, vezi o gramada de soferi care stau la semafor si isi curata geamul... Cum sta treaba?

Conform legii, nu este specificat nicaieri daca ai voie sau nu sa iti cureti parbrizul in timp ce stai la semafor. Adica nu iti va da nimeni amenda daca stropesti de zor parbrizul si faci inundatie sub automobilul tau. Problema este alta: din punct de vedere moral si etic, stropirea pe loc nu este tocmai... ortodoxa.

Nu e bine pentru masina ta

In caz ca nu stiai, stropitoarele de parbriz sunt astfel reglate din fabrica incat sa stropeasca cel mai bine in mers, la viteze de peste 50 km/h. De la curent, jetul de lichid este apasat in jos, motiv pentru care, daca stropim parbrizul cand stam pe loc, o sa ne dam seama ca jetul ajunge in partea de sus a parbrizului. Dar daca stropim in mers, jetul stropeste in mijloc si lichidul se duce in mod egal si sus si jos.

Daca noi stropim parbrizul pe loc, o buna parte a jetului se va dispersa peste plafon. Daca esti genul care utilizeaza lichid de parbriz ieftin, de la Supermarket, de o calitate inferioara, trebuie sa stii ca acesta contine mult colorant artificial care se depune pe vopseaua masinii si care, pe zonele stropite intens in repetate randuri, nu se mai ia sub nicio forma. Asa ca ar fi bine daca am reusi sa stropim doar zona parbrizului si excesul sa se scurga in jos, prin gaurile de scurgere. Asta o putem face doar daca ne curatam parbrizul in mers.

Stropitor parbriz

Lipsa de respect pentru alti soferi

S-a intamplat sa vad in fata mea un caz concret: statea omul intr-o zi de vara la semafor intr-un BMW cabrio. In fata lui, un Logan, al carui sofer s-a gandit ca e bine sa-si curete parbrizul. Si, evident, mai tot jetul a trecut de Logan si i-a facut stimabilului din BMW un dus de toata frumusetea cu solutie chimica. Au urmat scandal si niste injuraturi, dupa care omul din BMW mirosind acum a lamaita, si-a vazut de drum cu ochelarii de soare uzi...

Pe langa faptul ca poti da de o masina decapotabila, mai poti avea in spatele tau o masina cu trapa deschisa. Sau, de fapt, orice fel de masina, curata, proaspat scoasa din spalatorie, care nu are chef sa fie stropita de lichidul tau enervant. Se intampla sa mai vezi la semafor cate un astfel de specimen care uita degetul apasat pe maneta de stropire si care uda totul in jurul sau ca o fantana arteziana. Nu e tocmai frumos...

Stropitor parbriz

Lipsa de respect fata de pietoni

Nu doar alti soferi au de suferit cand iti cureti parbrizul pe loc. Ci si pietonii. Mai ales daca stai la semafor langa un scuar de tramvai sau langa o trecere de pietoni. Am vazut cativa oameni sarind ca arsi dupa ce au fost racoriti involuntar de un sofer cu chef de curatare pe loc... Si daca iti intra in ochi niste solutie din aia albastra, cu tot felul de chimicale ordinare, nu e tocmai elegant, nu?

Cei pe doua roti

Ultima categorie de participanti la trafic ce are de suferit daca te gandesti sa-ti cureti parbrizul pe loc este formata din cei care merg pe doua roti. Adica biciclisti, scuteristi si motociclisti. Oameni de care uitam, uneori, ca sunt cu noi in trafic. Acestia, pentru ca sunt conducatori de vehicule inguste, se strecoara printre masini si ajung langa tine fara sa iti dai seama. Oare o fi bine sa astepti linistit pe bicicleta si sa te trezesti cu un jet galben in gura, de la un TAXI din fata ta? Nu prea e bine... Sau sa mergi pe motor si sa te trezesti cu casca toata stropita. Nu degeaba, in alte tari civilizate, folosirea dispersoarelor de lichid pentru parbriz este interzisa pe loc.

In concluzie, daca stropesti parbrizul pe loc si te vede un agent de la circulatie, nu vei pati nimic. Dar, din punct de vedere moral, nu este indicat sa o faci. Pentru ca este un semn de nepasare fata de ceilalti participanti la trafic. Asa ca mai bine cureti parbrizul doar in mers ca sa te asiguri ca jetul ramane doar pe geamul si masina ta, nu pe toti cei din jur.

Stropitor parbriz

Distribuie pe Facebook
mai multe