Mizerii comuniste in 2018, ep. 1: Certificatul ANAF pentru inmatricularea unei masini

Mizerii comuniste in 2018, ep. 1: Certificatul ANAF pentru inmatricularea unei masini
  • Nu se plateste nicio taxa pentru obtinerea certificatului
  • Dureaza 5 zile pana se elibereaza
Distribuie pe Facebook

Candva prin 2017, o minte stralucita s-a gandit sa complice putin viata celor care doresc sa inmatriculeze un autoturism second-hand in Romania. Si anume, pe langa drumurile si actele deja necesare si obligatorii, s-a mai nascocit un drum la ANAF pentru obtinerea unui CERTIFICAT.

Cand cineva isi cumpara acum ceva vreme un autoturism nou, trebuia sa faca dovada ca a achitat TVA-ul necesar in Romania, indiferent daca acea masina era sau nu achizitionata din tara noastra. Ulterior, lucrurile s-au schimbat. Dar far nicio logica aparenta, fara nicio justificare, ci doar pentru ca oamenii sa mai stea la cozi la ANAF si pentru ca functionarii publici sa mai aiba niste dosare de facut.

Acum, daca vrei sa inmatriculezi o masina adusa de afara, trebuie sa te duci la ANAF pentru obtinerea unui Certificat care ti se cere la inmatriculare de catre DRPCIV. Daca masina este noua, trebuie sa obtii un certificat privind atestarea platii TVA, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport noi. Mai pe romaneste, daca ti-ai cumpara o masina noua, Statul are grija sa-ti ia TVA. Iar daca cumva ai fost suficient de fraier sa o cumperi de afara, unde ai achitat toate taxele, in Romania o sa mai platesti o data TVA-ul.

Daca masina este second-hand, trebuie sa obtii un certificat in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport pentru care nu se datoreaza TVA in Romania. Adica daca ai luat o masina second-hand, tu, ca si cumparator, trebuie sa demonstrezi ca NU e nevoie sa achiti TVA la Stat pentru masina ta second-hand. Halucinant, sau ce?

Practic, DRPCIV iti cere sa dovedesti ca nu trebuie sa platesti TVA la o masina veche, care poate avea si 30-40 de ani vechime sau mai mult. Ideea este ca orice bun nou cumparat trebuie sa aiba TVA platit, dar nu este extrem de usor, facil, la mintea cocosului, de verificat acest lucru, in functie de anul de fabricatie al automobilului? De ce mai este nevoie de obtinerea unui certificat de la ANAF, daca masina pe care doresc sa o inscriu in 2018 este fabricata in 2003? Nu este logic ca e veche si nu noua, cumparata in showroom?

Ca sa obtii un certificat ANAF care sa ateste ca nu esti platitor de TVA pentru masina achizitionata, trebuie sa te duci inarmat cu nervi si rabdare. De obicei te vei lovi de cozi interminabile si functionari fara chef de munca. Acolo trebuie sa te duci cu copie dupa cartea de identitate a masinii fata-verso, copie buletin, copie contract vanzare-cumparare si sa faci o cerere. Dupa care, astepti 5 zile si te intorci la ANAF ca sa iei certificatul.

In concluzie, cumperi o masina veche, rulata, dar trebuie sa le demonstrezi tu cu mana ta autoritatilor romane ca nu datorezi TVA la Stat pentru acea masina. Asa ca faci un drum la ANAF, depui actele, dupa care mai faci un drum ca sa ridici Certificatul vietii. Aceste doua drumuri se adauga la drumurile la Fisc, Trezorerie, RAR si Politie ca sa treci o masina pe numele tau. Putin mai diferit fata de Germania, Bulgaria sau chiar si Republica Moldova unde te duci intr-un singur loc si peste 10 minute masina e pe numele tau, nu?

Foto: Constantadeazi.ro

Sondaj

Esti de acord cu depunerea obligatorie a Certificatului ANAF la inmatriculare?

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Ghidul soferului DATA PUBLICĂRII: 4 Iunie 2018