Piele vs. Alcantara vs. stofa: ce fel de tapiterie este mai buna pentru interiorul masinii tale?

Piele vs. Alcantara vs. stofa: ce fel de tapiterie este mai buna pentru interiorul masinii tale?
  • Pielea poate fi naturala sau ecologica
  • Alcantara este un material textil, nu piele intoarsa
  • Stofa este cea mai prietenoasa cu soferul
Distribuie pe Facebook

Desi multa lume viseaza sa aiba o masina "full cu piele", ca asa au auzit ei ca e moda, majoritatea dintre cei care conduc stau cu fundul pe scaune imbracate in tapiterie textila. Una este banala, alta e considerata de lux. Si una si cealalta au avantaje si dezavantaje. Unde mai pui ca acum exista si Alcantara?

Tapiteria de stofa

Masinile trebuie sa iasa pe usa fabricii cu scaunele si bancheta tapitate, ca doar pasagerii nu vor sta direct pe arcuri sau pe spuma sezutului, nu? Asa ca putem spune ca tapiteria de stofa, adica textila, este cea mai ieftina si mai comuna metoda de tapitat interiorul autoturismelor. Scaunele, bancheta si uneori fetele de usi sunt realizate din materiale textile special gandite pentru domeniul auto, adica foarte rezistente in timp, care nu se decoloreaza si care se curata usor.

Avantajele tapiterie de stofa

Pretul este cel mai important avantaj, pentru ca nu trebuie sa platim extra ca sa avem tapiterie de stofa. Oricum vine masina echipata cu asa ceva chiar si in cea mai cheala configuratie. Un alt avantaj este ca pe timp de vara nu te incinge la spate si pe timp de iarna nu tine rece, asa cum face pielea. Nu trebuie sa uitam nici de faptul ca tapiteria de stofa este una rezistenta la uzura mecanica. De exemplu, imagineaza-ti ca iti cade un cutit cu varful pe stofa - nu se intampla nimic. Dar ce s-ar intampla daca ar cadea pe piele?

Piele vs. Alcantara vs. stofa

Dezavantajele tapiterie de stofa

Din fericire, tapiteria de stofa are un singur dezavantaj fata de celelalte doua concurente, adica Alcantara si pielea. Pierde puncte pe partea estetica, adica, pur si simplu, nu arata la fel de bine ca celelelte doua. Motiv pentru care nici nu vei gasi vreodata tapiterie de stofa pe automobile scumpe, supersport sau premium. De fapt, nu o sa gasesti niciodata stofa pe scaunele unei masini cu pretentii. Si ar mai fi un dezavantaj, anume faptul ca rezista mai putin la tigari si scrum. Ca sa explicam, cine fumeaza stie ca mai cade niste tutun aprins care lasa gaura in stofa, lucru ce nu s-ar intampla la piele, de exemplu...

Tapiterie Alcantara

Am numit tapiteria normala de stofa pentru ca textila este si Alcantara. De fapt, acest material Alcantara poarta numele inventatorului sau, este o marca inregistrata, asa cum este BMW, Bosch sau Samsung. Si, in pofida a ceea ce cred multi, Alcantara este un material textil, nicidecum piele intoarsa sau imitatie de piele. Este un material textil cu suprafata plina de peri, exact ca un plus, dar special gandita pentru autoturisme.

Avantajele tapiteriei Alcantara

Principalul avantaj al acestui material este ca, pur si simplu, arata demential. Inca din anii '70 cand a inceput sa fie pus pe masini, pana in prezent, toate interioarele realizate cu Alcantara sunt senzationale. Fie ca Alcantara este de culoare rosie, albastra, verde, gri sau neagra, odata ce imbraca scaunele, fetele de usi si volanul, aspectul se schimba. In bine! Un alt avantaj este ca materialul este foarte rezistent in timp la uzura, de aceea se pune si pe volane. Alt avantaj este ca se curata extrem de usor si, mai mult, e rezistent la multe lichide.

Piele vs. Alcantara vs. stofa

Dezavantajele tapiteriei Alcantara

Primul dezavantaj ar fi pretul. Costa mult, nu degeaba se regaseste doar pe masinile scumpe. Un alt dezavantaj este ca, in timp, se scamoseaza. Ce-i drept, Alcantara se poate restaura, adica se poate pieptana si curata zona scamosata si revine la starea initiala. Inca un dezavantaj este ca nu se poate repara, sau se repara foarte greu si se vede. De exemplu, daca apare o taietura in materialul textil, aceasta se poate coase si masca astfel incat sa nu se vada, dar la Alcantara... e imposibil.

Tapiteria de piele

Aici le bagam la gramada pe toate cele din piele, atat cele din piele naturala, cat si cele din piele ecologica. De fapt, daca ne gandim bine, 9 din 10 autoturisme, scumpe sau nu, de lux sau nu, au tapiterie din piele ecologica, nicidecum naturala. Orice Audi, BMW sau Mercedes, foloseste piele ecologica si doar modelele de top, navele amiral, adica Audi A8, BMW Seria 7 si Mercedes-Benz S Class, utilizeaza piele naturala. Si nici pe aia peste tot pe scaun, ci doar in zonele cele mai folosite. De exemplu, scaunele fata dintr-un BMW Seria 7 au piele naturala doar pe sezut, in laterale si pe spate, dar si tetiera, fiind din piele ecologica.

Piele vs. Alcantara vs. stofa

Avantajele tapiteriei de piele

Cel mai important este ca arata foarte bine. Poate sa fie de diverse culori, de diverse texturi si asa mai departe. Acum, masinile mai scumpe au piele perforata, piele cu diverse cusaturi, adica posibilitatile de personalizare sunt nelimitate. Alt avantaj este ca are un pret de mijloc, adica nu este la fel de ieftina ca stofa, dar nici asa de scumpa ca Alcantara. Tot la avantaje am mai trece si ca se curata extrem de usor si ca este impermeabila, numai bine daca ai un bebelus care a varsat niste lapte: daca ai stofa, va ramane pata permanenta, dar daca ai piele, se sterge imediat.

Piele vs. Alcantara vs. stofa

Dezavantajele tapiteriei de piele

Tapiteria de piele trebuie intretinuta, daca vrem sa ne bucuram de ea multi ani. Adica trebuie curatata si data cu ulei, indiferent ca e vorba de piele naturala sau ecologica. Daca nu, pielea nu rezista asa de mult la razele soarelui si se crapa in timp. Un alt dezavantaj este ca daca bate soarele direct in ea, cand ne urcam in masina e ca si cum ne-am aseza pe o tabla incinsa. Si, cand e iarna si e foarte frig, daca ne urcam pe scaunul de piele, o sa ne inghete... dosul.

In concluzie, fiecare material vine cu bune si cu rele. Dar daca ar fi sa o gandim practic, e clar ca tapiteria din stofa este cea mai avantajoasa. Nu arata la fel de bine ca celelalte doua, insa are cele mai multe avantaje. Insa nu toata lumea isi cumpara masina sau alege dotarile in functie de aspectul practic. Uneori mai facem si alegeri doar pentru ca ceva ne place, desi mai mult rau ne face. Tu ce alegi?

Piele vs. Alcantara vs. stofa

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (6) Poze Piele vs. Alcantara vs. stofa
mai multe