Secretele masinii tale: ce se ascunde in spatele simbolurilor de pe geamurile auto

  • Poti afla data de fabricatie a geamurilor
  • Sunt tipuri diferite de geam in functie de rezistenta si transparenta
  • Exista geamuri omologate in Romania
Distribuie pe Facebook

Cu totii am vazut pe parbriz, pe luneta sau pe geamurile laterale niste inscrisuri, dar niciodata nu ne-am intrebat ce inseamna. Iata ca acum va explicam fiecare simbol care apare pe suprafata vitrata a automobilului si descoperim cateva secrete interesante.

Simbolurile de pe geamurile masinii ascund cateva secrete utile pentru un sofer, dar mai ales pentru un cumparator de masina second-hand. De ce? Pentru ca putem afla daca o masina a avut un geam schimbat, asadar daca a avut parte de o lovitura. Pentru ca pe fiecare geam este inscriptionata, printre alte detalii, si data de fabricatie care coincide cu anul fabricatiei masinii.

La fel cum v-am explicat mai demult ce inseamna fiecare simbol de pe farurile si stopurile masinii noastre, acum revenim cu un subiect la fel de interesant care dezbate si explica inscriptiile de pe geamurile autoturismului pe care il conducem zi de zi.

Pe luneta, parbriz sau geamuri laterale sunt mai multe inscrisuri care ne ofera o multime de informatii. In general, un geam are in jur de 8 simboluri diferite, fiecare cu povestea lui. Iata mai jos cateva exemple de simboluri explicate in detaliu, de sus in jos.

Secretele masinii tale: ce se ascunde in spatele simbolurilor de pe geamurile autoGeam lateral de Nissan Qashqai

NISSAN - marca pentru care a fost fabricat geamul

Pilkington - numele producatorului, in cazul acesta Pilkington North America Automotive

Toughened - tipul geamului in functie de metoda de fabricare (laminat, securizat, intarit). In acest caz este intarit si este de 5 ori mai rezistent ca sticla obisnuita

GF - glass film, adica geamul are o folie de rezistenta intre straturi

TRANSP. 70% min - ne arata nivelul de transparenta minima a geamului

E1 - toate geamurile au un cod oficial de omologare intr-o anumita tara. E1 inseamna Germania. Iata si restul codurilor pentru alte tari care au omologat pentru prima oara un anumit tip de geam:

E1 Germania, E2 Franta, E3 Italia, E4 Olanda, E5 Suedia, E6 Belgia, E7 Ungaria, E8 Cehia, E9 Spania, E10 Serbia si Muntenegru, E11 United Kingdom, E12 Austria, E13 Luxemburg, E14 Elvetia, E16 Norvegia, E17 Finlanda, E18 Danemarca, E19 Romania, E20 Polonia, E21 Portugalia, E22 Rusia, E23 Grecia, E24 Irlanda, E25 Croatia, E26 Slovenia, E27 Slovacia, E28 Belarus, E29 Estonia, E31 Bosnia si Herzegovina, E32 Letonia, E34 Bulgaria, E36 Lituania, E37 Turcia, E39 Azerbaijan, E40 Macedonia, E42 Uniunea Europeana, E43 Japonia, E45 Australia, E46 Ucraina, E47 Africa de Sud, E48 Noua Zealanda, E49 Cipru, E50 Malta, E51 Coreea de Sud, E52 Malaysia, E53 Tailanda.

43R - 001583 - Numarul de conformitate cu standardul european de siguranta 43R

AS2 M3232 DOT 682 - conformitatea cu standardele de siguranta americane AS, M, DOT

Simbolul CCC - conformitatea cu standardul de siguranta din China CCC E000199

OCP N 0003 - numar intern de indentificare in fabrica Nissan

Simbolul 15 cu puncte - numarul 15 inseamna anul de fabricatie, adica 2015. Punctele adunate dinainte de numarul 15 inseamna luna fabricatiei. Punctele de dupa numarul 15, adunate, inseamna luna fabricatiei + 6. In poza de mai sus, punctele par a fi inainte de 15, asadar geamul a fost fabricat in iulie 2015.

Secretele masinii tale: ce se ascunde in spatele simbolurilor de pe geamurile autoGeam lateral de Renault Clio

RENAULT - marca pentru care a fost fabricat geamul

Simbolurile ADB si TSE - standarde de siguranta valabile pentru Europa si Statele Unite

T - tipul geamului, in acest caz Tinted, adica inchis la culoare

DURACAM - numele fabricii in care a fost realizat geamul, aici fiind vorba de uzina Duracam din Turcia

43 R - 00097 - Numarul de conformitate cu standardul european de siguranta 43R

DOT 511 M311 AS2 - conformitatea cu standardele de siguranta americane DOT, M si AS

E17 - geam omologat in Finlanda pentru prima oara, conform listei de mai sus

Simbolul 5 cu puncte - data de fabricatie a geamului, in acest caz este vorba de luna iulie 2005

Secretele masinii tale: ce se ascunde in spatele simbolurilor de pe geamurile autoParbriz de Ford Fiesta

Simbolul // - ne arata tipul de geam in functie de transparenta cu un alt marcaj. "/" inseamna ca geamul este ranforsat. "//" inseamna ca geamul este parbriz multistrat. "///" inseamna ca geamul este parbriz tratat termic. "IV" inseamna geam de plastic. "V" alt geam (nu parbriz) cu un coeficient de transmitere a luminii mai mic de 70%. "V-VI" geam dublu cu un coeficient de transmitere a luminii mai mic de 70%. Cand nu este prezent niciun simbol de acest gen, geamul are o transparenta mai mare de 70%.

E1 - geam omologat pentru prima oara in Germania, conform listei de mai sus

43R - 001853 - Numarul de conformitate cu standardul european de siguranta 43R

DOT-563 AS-1 M-852 - conformitatea cu standardele de siguranta americane DOT,AS si M

2S61 A03100 AR - numarul de identificare al piesei de schimb

CDC4B - standard de siguranta intern pentru Ford

Simbolul 3 - 04 - 10 - data de fabricatie marcata intr-o alta forma. In acest caz, anul de fabricatie este 2004, luna a 3-a, adica martie. Daca dupa numarul 10 mai erau si alte numere, acestea se adunau si iesea o alta luna in care a fost fabricat geamul.

Secretele masinii tale: ce se ascunde in spatele simbolurilor de pe geamurile autoSecretele masinii tale: ce se ascunde in spatele simbolurilor de pe geamurile auto

Secretele masinii tale: ce se ascunde in spatele simbolurilor de pe geamurile autoSimbolul de jos ne arata ca geamul este izolant fonic

Secretele masinii tale: ce se ascunde in spatele simbolurilor de pe geamurile autoGeamul acesta este fabricat in iunie 2010

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (15) Poze Secretele masinii tale: ce se ascunde in spatele simbolurilor de pe geamurile auto
mai multe