Sondaj: crezi ca persoanele in varsta ar trebui sa mai conduca?

Sondaj: crezi ca persoanele in varsta ar trebui sa mai conduca?
  • Soferii in varsta produc accidente grave
  • Lipsa reflexelor, principala cauza
  • Pierderea vederii, un alt motiv
Distribuie pe Facebook

Acum, in mijlocul sarbatorilor de iarna, ies la iveala o multime de soferi absolut halucinanti. Sunt acei soferi care, de obicei, ies pe strada si fac ravagii doar in week-end, numiti si soferi de duminica. Acum insa, sunt peste tot. Majoritatea, din nefericire, sunt foarte in varsta. Oare reprezinta un pericol public acesti oameni?

Mi-am adus aminte de filmuletul acesta, filmat pe DN1 din masina pe care o conduceam. La volanul Loganului MCV era un mosulete care nu avea nicio treaba. Nici macar una! Nici macar o secunda nu s-a uitat pe contrasens, de unde veneam eu, ca si cum DN1 nu ar fi existat. Daca era in locul meu un motociclist, sigur intra in Logan si aparea la stiri intr-un sac de plastic. Sau, daca era un TIR mai voinic, il vedeam pe mosulache la stiri cu lumanarea la cap.

Astfel de soferi sunt un pericol public si nu au ce cauta pe strazi. Sunt mii ca acest individ, dar, de obicei, ies pe strazi doar duminica, atunci cand merg la piata sau cand fac plimbari la Biserica sau intr-o vizita. Nu degeaba s-a nascut si zicala ca esti sofer de duminica. Adica un sofer prost, pilaf, varza. Acum, in luna decembrie, pentru acesti soferi fiecare zi este duminica si apar peste tot. Uita sa dea semnal, merg incet pe ultima banda, opresc in mijlocul intersectiei si se uita mirati pe unde sa o ia, ies de pe strazi secundare si iti sar in fata, taie benzile ca si cum ar fi singuri pe strada si asa mai departe. Majoritatea sunt persoane foarte in varsta.

Legea nu mentioneaza o anumita varsta dupa care trebuie sa te lasi de condus, ceea ce este normal. Ci spune ca trebuie sa fii intr-o stare de sanatate buna, sa nu ai probleme grave si sa vezi in regula. Din nefericire, stim cu totii cum se face controlul medical pentru soferi... Adica nu se face. Dai o spaga mica si esti bun de condus, chiar daca ai un picior de lemn, esti surdo-mut sau ti-ai pierdut ochii in Al Doilea Razboi Mondial.

Soferii din Romania, in special cei in varsta, au impresia ca traficul este la fel ca acum 40 de ani, cand erau ei in floarea varstei si conduceau Dacia pe o sosea cu 3 masini. In plus, au impresia ca le stiu pe toate, ca nu au patit nimic toata viata, ca sunt imuni, ca pe vremea lor nu erau cauciucuri de iarna si asa mai departe. Au impresia ca sunt foarte experimentati. Corect, problema este ca acesti batrani ii omoara pe altii.

Cauza principala este ca si-au pierdut instinctul de sofer. Adica acel instinct care te ajuta sa vezi semnele de circulatie, sa te asiguri, sa franezi si sa accelerezi cand trebuie. Ceea ce este normal, ca la 80 de ani nu mai dai nici din fund cum trebuie pe Macarena, e normal sa nu mai ai aceleasi instincte ca in tinerete. Problema este ca aceasta pierdere a reflexelor si a instinctului de sofer nu este penalizata nici de doctor, nici de politist.

Pierderea vederii este o alta problema. Soferii in varsta pur si simplu nu vad. Nu vad ziua, daca vine o masina pe contrasens, nu vad noaptea. Nu vad cand se pune rosu, nu vad pietonii si asa mai departe. La vizita medicala doctorul verifica vederea, insa soferul primeste dreptul sa conduca cu o mica atentie.

Deci avem pierderea reflexelor si pierderea vederii. Mai adaugam si slabirea muschiilor, imbatranirea creierului care nu stie ce alegere sa faca in caz de urgenta, dar si predispunerea la oboseala mult mai rapida. E clar: cu cat inaintezi in varsta, cu atat "soferia" ta dispare. Insa cand stim care este pragul sa ne lasam cu adevarat de condus?

Aici trebuie sa intervina politia si noi modificari in Codul Rutier. Controale la varstnici mult mai dese, anuale, mult mai stricte, care sa se faca exclusiv la o unitate medicala specializata pe asa ceva. Ca atunci cand ti se ia talonul sau ai probleme grave cu masina: te duci numai la RAR, nu la orice service. Asa ar trebui sa fie si cu oamenii.

Sondaj

Mai pot conduce persoanele de peste 70 de ani?

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Ghidul soferului DATA PUBLICĂRII: 27 Decembrie 2017