Tepe de sezon: vizita la vulcanizare. La ce sa fii atent ca sa nu iei teapa!

Tepe de sezon: vizita la vulcanizare. La ce sa fii atent ca sa nu iei teapa!
  • Indreptarea jantelor, cea mai mare teapa
  • Rotile tale nu intra la oferta
  • Nu merge casa de marcat
Distribuie pe Facebook

A inceput sezonul schimbarii anvelopelor de iarna. De acest lucru profita in primul rand vulcanizarile, care stiu ca este o activitate sezoniera asa ca trebuie sa traga cat mai mult, sa faca cat mai multi bani. Evident, asa apar si vulcanizarile tepare.

Exista doua tipuri de vulcanizari in Romania: cele mari, branduri renumite care au lanturi in toata tara, si cele mici, de cartier. Vulcanizarile mari, in care s-au investit milioane de Euro, cu centre uriase de service roti, uneori si mecanica, depozit de anvelope si asa mai departe, au preturi pe masura, adica destul de ridicate. Dar au oameni calificati, totul se realizeaza pe baza de procedura si clientul stie exact cat costa. Vulcanizarile de cartier au preturi mai decente, insa asta vine la pachet si cu ceva... probleme. Cum s-a intamplat azi la vulcanizarea aia mica de la parterul blocului de pe Sos. Pantelimon (unde, apropo, va rugam sa nu va duceti vreodata!).

Indreptarea jantelor, cea mai mare teapa

Orice vulcanizare de cartier va incerca sa scoata bani de la un sofer si prin indreptarea jantelor. Nu conteaza ca jantele sunt noi, scoase din cutie cu 2 ore inainte, sau abia indreptate, Gigel de la vulcanizare iti va zice ca sunt strambe. La cine merge combinatia, bine, la cine nu, iar bine. Insa soferul trebuie sa stie ca atata timp cat volanul nu vibreaza si anvelopa nu pierde aer, janta nu este stramba. Asa ca trebuie sa-l refuze linistit pe Gigel care vrea sa incaseze niste bani pe nedrept. Mai ales ca, de multe ori, daca clientul nu sta langa vulcanizator, acesta nici nu se mai sinchiseste sa puna janta pe aparatul de indreptat, ci doar zice la final ca s-a indreptat... Normal, soferul nu va simti nicio modificare in tinuta de drum.

Rotile tale nu intra la oferta

Acum, la inceput de sezon rece, majoritatea vulcanizarilor mici au oferte avantajoase de schimbat rotile. Unele spun clar ca oferta este pentru orice dimensiune de janta, deci acolo nu vei avea surprize. Dar multe scriu undeva, mic, ca doar jantele de 13, 14, 15 intra la oferta. Restul, nu, pretul fiind calculat separat si individual pe fiecare operatiune. Si uite asa se face ca vezi o oferta mare de tot pentru schimb total de 4 anvelope la 65 de lei, opresti, dai drumul la treaba, iar la final omul iti zice: Jantele tale nu intra la oferta. Si in loc de 65, platesti 120 de lei, ca ti-a calculat omul separat totul, plumbi, valve, demontat, echilibrat, montat la loc. Asadar, fii atent cat te costa schimbul de roti si stabileste pretul inainte.

Nu merge casa de marcat

La sfarsit, dupa ce ai dat banul pe lucrarea care te-a costat dublu decat te asteptai, adica la fel ca la o vulcanizare din aia misto cu sala de asteptare, Wi-Fi, televizor, cafea, receptie, tot ce vrei, omul iti zice ca nu functioneaza casa de marcat. Dupa ce ai dat banul! Aici ai doua variante: sa pleci fara bon si sa iti vezi de drum sau sa ramai pana iei bonul, conform legii. Daca tu pleci si le dai banul oamenilor, poti sa te asiguri ca trei sferturi le intra direct in buzunar si restul in casa. Dupa ce te-au tepuit, doar nu vrei sa le faci cinste baietilor, asa ca ramai pana primesti bonul. Moment in care Gigel incepe cu din alea, ca nu stie cum sa porneasca casa de marcat, ca trebuie sa sune pe cineva, ca nu stiu ce. Tu ramai acolo pana primesti bon. O amenintare cu ANAF-ul nu strica deloc. Macar cu bon sa pleci daca tot ai fost tepuit.

Garantia

Vulcanizarile trebuie sa-ti dea garantie la orice interventie iti fac la masina. Inclusiv la schimbul de anvelope, pentru ca daca tu pleci si a doua zi rotile tale pierd aer si ramai pe janta, ce faci? La cine te duci? Insa garantia nu este valabila fara bonul fiscal, de unde si nevoia de a obtine bonul fiscal cu orice pret. Daca e vorba de o vulcanizare care se respecta, bonul si garantia vin automat, fara sa le ceri. Insa vulcanizarile de cartier profita de sezonul acesta aglomerat al schimbului de roti si vor sa incaseze cat mai multi bani la negru. Dar obligatia clientului este sa ceara bon si garantie, pentru ca nu se stie cand va avea nevoie de ele.

Tu ce intamplari ai vazut sau ai patit la vulcanizare?

Distribuie pe Facebook
mai multe