Topul celor mai furate piese auto in 2014

Topul celor mai furate piese auto in 2014
  • Navigatia RNS 510, cea mai furata piesa de pe masina in 2014
  • Hotii se axeaza recent doar pe piese scumpe si usor de vandut
  • Jantele de aliaj nu mai sunt preferatele hotilor
Distribuie pe Facebook

Va prezentam la inceputul anului trecut o lista cu cele mai furate piese auto de masina din Romania. Iata ca acum, la un an de la acest articol, suntem nevoiti sa facem un alt articol. Hotii si-au schimbat obiceiurile, dar nu si naravul. Si, din pacate, devin tot mai pregatiti si mai eleganti in operatiunea numita furt calificat.

5. Scaunele de copil

Furt piese autoDin pacate, in 2014 au fost semnalate mai multe cazuri de furturi ceva mai... diferite. E vorba de scaunele auto de copil. Niste accesorii pe care parintii le lasa pe bancheta spate a automobilelor. Insa nici hotii nu sunt fraieri si nu se risca pentru orice scaun chinezesc sau ieftin, greu de vandut. Exista hoti specializati pe accesorii de genul asta si stiu exact sa sparga doar masinile care au in dotare astfel de scaune scumpe. Exista scaune de copil care costa 130 de lei, dar exista si scaune care costa si 800-1500 de lei. Hotii cunosc modelele pretioase si doar acolo se incumeta sa isi riste libertatea. Aproximativ 30 de cazuri au fost semnalate in 2014. Asadar, daca stii ca ai un scaun auto de copil scump, te sfatuim sa iti pui fie folie neagra pe geamurile laterale din spate, fie sa-l iei cu tine in casa sau sa-l lasi in portbagaj, departe de ochii curiosilor.

4. Faruri de Porsche Cayenne si Range Rover

Furt piese autoFenomenul international al farurilor de Porsche Cayenne a ajuns si in Romania. De ce? Pentru ca farurile acestui SUV premium de lux se demonteaza in doar cateva minute. In regula, dar dupa ce le furi, ce faci cu ele? Le vinzi pe internet ca fiind faruri din dezmembrari sau, asa cum fac rusii, suni proprietarul si ii spui ca daca iti incarca contul cu 100 de Euro ii spui unde le poate gasi. In Romania au fost anul trecut cateva zeci de cazuri de faruri furate de la Porsche Cayenne, cel mai probabil acestea ajungand pe site-urile de piese auto. Este si cazul alui SUV, de data asta britanic: Range Rover. Romanii s-au inspirat de la englezi si au inceput si ei sa fure farurile de la Range. In primul rand pentru ca se demonteaza extrem de usor, fara sa fie nevoie de ridicarea capotei, in al doilea rand pentru ca sunt ideale pentru o activitate ilegala: cresterea indoor a Marijuanei. Vedeti mai jos cat de usor se scot farurile de pe un Cayenne fara sa i se ridice capota.

3. Oglinzi BMW si Opel

Furt piese autoOglinzile laterale ale masinilor au ramas in continuare in topul celor mai cautate piese auto de catre hoti. Si daca pana acum, posesorii de BMW ramaneau fara sticlele oglinzilor sau chiar cu toata oglinda, cu tot cu carcasa, hotii au realizat ca si automobilele Opel au o slabiciune. La fel ca si la BMW, si oglinzile de la Opel Astra sau Vectra au un sistem prost de fixare a sticlelor in carcasa si ies extrem de usor. Nu degeaba, in 2014, au fost semnalate sute de cazuri de furturi de oglinzi de pe modele BMW si Opel. In ultima vreme, in ceea ce priveste marca bavareza, hotii s-au axat in special pe segmentul premium, adica X6, X5 sau Seria 7. Indiferent daca oglinzile sunt marcate sau nu, hotii le vor fura fara emotii atata timp cat nu sunt crapate sau sparte. Cel mai bun sistem ramane in continuare antifurtul grosolan din metal, care, desi arata urat, macar iti va proteja oglinzile.

2. Camerele de bord

Furt piese autoDe cand s-a inmultit si la noi in tara moda cu camerele de bord, tot mai multi soferi si-au cumparat asa ceva pentru a-si monitoriza traficul din fata masinii. Insa cei mai neglijenti isi lasa aceste camera montate pe parbriz peste noapte sau atunci cand parcheaza masina in parcarile de Mall sau Supermarket, adica cele mai frecventate locuri de catre hoti si talhari. Nu este neaparat importanta paguba facuta de furtul unei camera de bord care costa intre 100 si 500 de lei ci mai degraba paguba facuta prin spargerea geamului lateral al masinii care costa ceva mai mult cu tot cu montaj. Sfatul nostru este sa folositi in continuare camerele de bord, sunt foarte utile, insa atunci cand parasiti masina sa o lasati fie in torpedou, departe de ochii hotilor, fie sa o luati in casa.

1. Navigatia / multimedia Volkswagen RNS 510

Furt piese autoDin pacate, primul loc in topul nostru nefericit este ocupat de o piesa auto scumpa. E vorba de sistemul multimedia cu sau fara navigatie de pe automobilele Volkswagen. Sistemul este unul cu touch-screen si echipeaza modele de Golf 6, Golf 7, Passat si asa mai departe. Unul din aceste sisteme are numele de RNS 510 si este cel mai furat. In primul rand, aceste sisteme se fura pentru ca au fost doua suruburi de fixare pe care un hot cu exercitiu le poate desface in cateva minute. In al doilea rand, un astfel de sistem multimedia cu functie tactila are un pret mare pe piata second-hand si este la mare cautare. Hotii nu fac niciodata greseala sa-si vanda marfa in acelasi oras sau isi trec la anunt alt loc de reedinta. Este bine sa stiti seria originala a sistemului vostru multimedia daca doriti sa aveti cea mai mica sansa de a-l recupera. In 2014 au fost semnalate la reprezentantele Volkswagen-Audi peste 540 de astfel de cazuri care au implicat furtul sistemelor de navigatie.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (5) Poze Furt piese auto
mai multe