Vinzi o masina pe net? 10 greseli pe care sa le eviti cand pui un anunt auto

Vinzi o masina pe net? 10 greseli pe care sa le eviti cand pui un anunt auto
  • Nu posta anuntul pe site-uri obscure
  • Nu pune date de contact ciudate
  • Nu face poze intr-un targ de masini
Distribuie pe Facebook

Vrei sa vinzi o masina pe internet, asa cum se intampla acum cu peste 99% din cei care vand un automobil second-hand? Este extrem de usor sa faci 3 poze cu telefonul si sa publici anuntul gratis, pe internet. Insa nu e tocmai usor sa faci un anunt eficient care sa aiba succes si care sa duca la vanzarea masinii rapid.

1. Nu posta anuntul pe site-uri obscure

Prima greseala pe care o fac cei care vand masini online este sa posteze anuntul pe diferite platforme, unele specializate, altele universale. Ideal este sa postezi anuntul pe un site specializat pe masini, pentru ca daca il vei posta pe un site care vinde si jucarii, masini de spalat, haine si masini, anuntul tau o sa iasa greu in cautarile oamenilor. Mai mult, iti recomandam sa postezi anuntul doar pe 1-2 site-uri, cele mai populare din Romania, acolo unde poti sa fii sigur ca va fi vizualizat de cei mai multi potentiali clienti.

Vinzi o masina pe net? 10 greseli pe care sa le eviti cand pui un anunt auto

2. Nu lasa masina murdara

Inainte sa faci poze la masina, iti recomandam sa speli masini la exterior si interior. Nu de alta, dar cine vede o masina murdara in poze, se gandeste ca vanzatorul nu are grija de ea sau ca ascunde niste defecte, cum ar fi indoituri, zgarieturi, etc. La interior este aceeasi poveste: nu vrei sa se vada in imagini mizerie pe presuri, resturi de mancare, pachete goale de tigari sau sticle aruncate peste tot. Fa un efort si spala masina interior-exterior, ca sa faci o prima impresie buna. Si asigura-te ca atunci cand vine un client sa o vada, masina va fi la fel de curata!

Vinzi o masina pe net? 10 greseli pe care sa le eviti cand pui un anunt auto

3. Nu cenzura numarul

Multi vanzatori fac greseala sa cenzureze numarul de inmatriculare. Numai ei stiu de ce... Dar asta ii poate spune unui cumparator ca are ceva de ascuns acea masina: ori este pe alt nume, ori nu are asigurare sau ITP, sau a fost cumparata in conditii suspecte si nu se doreste identificarea masinii de catre fostul proprietar. Sfatul nostru este sa lasi la vedere numarul de inmatriculare, altfel risti sa nu te sune nimeni.

Vinzi o masina pe net? 10 greseli pe care sa le eviti cand pui un anunt auto

4. Nu face economii la poze

Cand postezi un anunt, pune cat mai multe poze. Din toate unghiurile la exterior, sa se vada ca nu are lovituri, dar si de sub capota motorului sau chiar din portbagaj. Pozele cu interiorul sunt obligatorii, la fel si cu bordul, pentru ca omul isi da seama de unele dotari chiar din poze. Poti pune poze in detaliu cu anumite calitati, cum ar fi un close-up cu anvelopele, daca acestea sunt bune, sa se vada floarea. Dar, la fel de important, este sa pui si poze cu defectele: de exemplu, daca scaunul de la sofer este uzat, pune o poza cu asta, altfel, impactul asupra unui client cand o va vedea live va fi si mai mare, iar vanzarea nu se va incheia.

Vinzi o masina pe net? 10 greseli pe care sa le eviti cand pui un anunt auto

5. Nu minti cu privire la kilometraj

Multe masini care sunt la vanzare au kilometrii dati peste cap. Dar in ziua de azi, extrem de putini cumparatori mai pot fi pacaliti cu o masina care nu are kilometrii reali, deoarece toata lumea are acces la informatie, la reprezentante care pot verifica istoricul si asa mai departe. Sfatul nostru este sa nu te gandesti la a da kilometrajul inapoi la o masina si sa spui ca in loc de 400.000 are 130.000 de kilometri, asa cum au toate masinile de pe net... Cat despre anunt, nu strica o poza direct cu kilometrajul masinii, sa fie convingatoare.

Vinzi o masina pe net? 10 greseli pe care sa le eviti cand pui un anunt auto

6. Nu face greseli gramaticale

Unul din cele mai importante sfaturi este sa nu faci greseli gramaticale in anuntul tau auto. Nu folosi cuvinte scrise aiurea, sa zici "genti" in loc de jante sau "bari" in loc de bare, de exemplu. In plus, nu te arunca la zicale prostesti si puerile, precum "full de full fara piele si trapa" sau "masina ireprosabila". Iar fraza cea mai putin credula este cea "masina impecabila, ca noua, scad cate 100 Euro pentru fiecare defect!". Fii sincer, foloseste limba romana corect, altfel cumparatorul va crede ca esti un samsar-tigan cu 4 clase care vrea sa-l insele.

7. Nu face poze intr-un targ de masini

Un anunt auto care are poze cu masina pozata alaturi de altele, intr-un targ de masini, nu va avea succes niciodata. Pentru ca targul de masini te duce cu gandul la samsari, la tepe, la inselaciune. Fa poze la masina in spatele blocului, intr-o parcare de supermarket, in curtea casei sau chiar la iarba verde. Nu conteaza unde, atata timp cat clientul nu are cum sa faca asocierea cu samsareala de care suntem toti satui.

Vinzi o masina pe net? 10 greseli pe care sa le eviti cand pui un anunt auto

8. Nu minti cu privire la dotari

Poate cea mai des intalnita greseala este cea cu mintitul clientului. Pentru ca vanzatorul bifeaza optiuni doar de dragul de a le bifa, iar cand clientul vine si vede masina ramane dezamagit si nu o cumpara. De exemplu, multi spun ca masina are clima sau climatronic, dar de fapt are un amarat de aer conditionat manual. Multi spun ca masina are geamuri electrice, dar de fapt le are doar pe fata. La fel si cu numarul airbagurilor, care se inmultesc peste noapte, sau cu proiectoarele, care, desi nu apar nicaieri pe masina din poze, ele sunt mentionate... Sfatul nostru este sa te limitezi exact la ceea ce are masina, nimic mai mult. Minciuna are picioare scurte.

Vinzi o masina pe net? 10 greseli pe care sa le eviti cand pui un anunt auto

9. Nu minti cu privire la actele masinii

Cand vinzi o masina, nu face greseala sa minti cu privire la acte. Adica sa zici ca are taxa platita, dar de fapt, sa nu fie achitata. Sau sa zici ca masina are ITP valabil sau RCA, dar cand colo, sunt expirate ambele. Sau sa zici ca ai fiscal, dar de fapt sa fie un fiscal pe alt nume... Si tot asa. Se intampla des, zilnic, din pacate, asemenea situatii, in care vanzatorul spune ca are, ca drege, dar, de fapt, nu are nimic din ce spune si cumparatorul se trezeste teputi. Si, ulterior, se intoarce la vanzator, eventual cu politia.

Vinzi o masina pe net? 10 greseli pe care sa le eviti cand pui un anunt auto

10. Nu pune date de contact ciudate

La final, am pastrat un sfat ceva mai amuzant. Referitor la datele de contact din anunt. In primul rand, evita sa folosesti nume ciudate in anunt, acolo unde numele celui care a postat e vizibil pentru oricine. Ce vrem sa spunem? De exemplu, tu ai avea incredere sa cumperi o masina de la cineva care se recomanda BossuNumber1 sau SpaimaPiz*elorXXL? Nu mai bine cumperi de la cineva normal, cum ar fi Andrei Radulescu sau Laurentiu Pascanu? In plus, cand pui numarul de telefon, nu pune conditii, de genul "sunati doar dupa ora 20 sau sunati doar pe numarul asta". Si la adresa de mail, ramane valabila prima idee, cu numele dubios: nu pune adrese de mail "valorosu_femeilor2004@yahoo.com" ca nu te va contacta nimeni, niciodata...

Cam astea sunt 10 sfaturi venite din partea noastra pentru cineva care doreste sa posteze un anunt auto online si sa aiba succes. De pret, de masina, de echipare si de cum merge piata, te lasam pe tine sa te documentezi. Noi doar putem sa-ti spunem ce greseli sa eviti, intr-un ocean de anunturi auto, care mai de care mai mincinoase si lipsite de coloana vertebrala. Daca respecti aceste sfaturi, nu avem dubii ca succesul isi va face aparitia extrem de repede.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (8) Poze Vinzi o masina pe net? 10 greseli pe care sa le eviti cand pui un anunt auto
mai multe