Benzina artificiala devine realitate. Sa fie asta salvarea noastra?

Benzina artificiala devine realitate. Sa fie asta salvarea noastra?
Pana acum, pretul combustibililor fosili a continuat sa creasca. Si acum se pare ca a ajuns la un apogeu demn de proteste in toata lumea. Insa asta nu se compara cu faptul ca in maximum 15 ani, conform specialistilor, planeta noastra va ramane fara combustibilii fosili. Nu-i de mirare ca mai multi fizicieni au inceput sa caute alternative, pe care se pare ca le-au gasit. Este vorba de benzina artificiala. O fi buna?
Distribuie pe Facebook
Cercetatorii britanici de la Rutherford Appleton Laboratory au creat un combustibil sintetic pe baza de hidrogen, care nu produce emisii poluante. Pretul ar urma sa fie de trei ori mai mic decat al combustibililor pe baza de petrol, adica un euro pentru un galon, care inseamna 3,7 litri.
Benzina artificiala va fi disponibila tuturor, soferi obisnuiti, piloti de curse sau motoristi, in trei ani. Anuntul cercetatorilor de la Laboratorul Rutherford Appleton a facut senzatie, avand in vedere ca petrolul adevarat a atins in ultimul timp preturi record.
"Intr-un anumit sens, hidrogenul este combustibilul ideal. Are de trei ori mai multa energie decat benzina per unitate si cand arde nu produce nimic altceva in afara de apa", spune profesorul Stephen Bennigton, seful proiectului dezvoltat de Laboratorul Rutherford Appleton.
Problema pana acum era depozitarea hidrogenului, care avea nevoie sa fie pastrat in cilindri de inalta presiune sau cu lichide super racitoare care atingeau - 253 grade Celsius, insa cercetatorii laboratorului britanic au rezolvat si aceasta problema.

Au gasit o modalitate low-cost de a inchide amestecul hidruric in granulele unui polimer nanoporos. Acestea pot fi turnate in rezervoare si se vor comporta ca un lichid.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Green Cars DATA PUBLICĂRII: 31 Ianuarie 2011