Britanicii se vor plimba in autobuze electrice

Britanicii se vor plimba in autobuze electrice
  • Oraselul Milton Keynes va deveni prima localitate britanica in care vor functiona autobuze electrice
  • Cele opt autovehicule vor intra in functiune incepand cu sfarsitul acestei luni, pe o ruta aglomerata
  • Fiecare masina din flota de autobuze electrice se foloseste de principiul incarcarii inductive
Distribuie pe Facebook

Oraselul Milton Keynes va deveni prima localitate britanica in care va functiona o flota de autobuze electrice. Cele opt masini vor intra in functiune incepand cu sfarsitul acestei luni pe o ruta aglomerata, informeaza BBC.

Autobuzele electrice vor functiona cu ajutorul energiei oferite de cateva incarcatoare wireless montate la inceputul si la finalul cursei.

Cele opt masini de transport in comun vor circula pe ruta numarul 7, care acopera aproximativ 25 de km, intre suburbiile Wolverton si Bletchley ale orasului Milton Keynes. Potrivit sursei citate, un numar de 800.000 de calatori vor beneficia de serviciile autobuzelor prietenoase cu mediul inconjurator.

Se foloseste de incarcarea inductiva

Pentru a putea circula fara combustibil, fiecare masina din flota de autobuze electrice se foloseste de principiul incarcarii inductive. Astfel, dupa ce au fost incarcate la depou pe timpul noptii, autobuzele primesc un boost de energie pe parcursul zilei atunci cand pleaca si cand termina cursa.

Acest lucru se face cu ajutorul unor placi ingropate in sosea. Soferul parcheaza deasupra lor si apoi actioneaza o comanda prin care o alta placa, montata dedesubtul masinii, coboara la o distanta de 4 cm de receptorul montat in sosea. Apoi, curentul trece prin bobinele de sarma din placi si genereaza un camp magnetic. Acest camp induce o tensiune pe bobinele din placa autobuzului si bateriile acestuia sunt incarcate. Procesul dureaza aproximativ 10 minute.

Noile vehicule sunt construite de producatorul britanic Wrightbus si vor opera in cadrul unui program trial de cinci ani condus de divizia europeana a companiei japoneze Mitsui si grupul britanic Arup. Daca programul autobuzelor electrice se dovedeste a fi un succes, autoritatile locale vor il implementeze in tot orasul.

In Europa, sisteme similare sunt deja folosite in Torino si Genova din Italia, Utrecht in Olanda si Mannheim in Germania.

Anul trecut, sud-coreenii din orasul Gumi au inceput sa se foloseasca si ei de doua autobuze electrice OLEV (Online Electric Vehicle ). Spre deosebire de varianta europeana, acest tip de autobuz se incarca din mers, fara a mai fi nevoie ca soferul sa opreasca masina.

Distribuie pe Facebook
mai multe