Cea mai mare flota de taxiuri electrice din America de Sud opereaza in Columbia

Cea mai mare flota de taxiuri electrice din America de Sud opereaza in Columbia
  • Bogota a inaugurat cea mai mare flota de taxiuri electrice din America de Sud
  • Locuitorii capitalei Columbiei au la dispozitie 45 de astfel de taximetre
  • Taxiurile electrice, niste BYD-rui e6, se lauda cu o autonomie de 300 km
Distribuie pe Facebook

Cea mai mare flota de taxiuri electrice din America de Sud a devenit operationala in capitala Columbiei, Bogota. Este vorba despre 45 de taximetre chinezesti BYD "e6", propulsate 100% de un motor alimentat de baterii si care se lauda cu o autonomie de 300 de km.

Potrivit companiei din China, cele 45 de autoturisme electrice sunt MPV-uri si fac parte dintr-un proiect al autoritatilor columbiene. "Scopul acestui program-pilot este de a inlocui taxiurile conventionale cu unele electrice si astfel sa aratam investitorilor beneficiul vizibil datorita costurilor operationale reduse in ceea ce priveste vehiculele electrice. Orice posesor de taxi cu motor cu ardere interna poate sa il schimbe cu unul electric", a declarat Gustavo Petro Urrero, primarul orasului Bogota, citat de BYD.

Sunt peste 800 de taxiuri electrice

Modelul "e6" este un MPV cu cinci locuri, ce beneficiaza de un spatiu de incarcare de 450 de litri si are o autonomie impresionanta, de 300 de kilometri. Folosind tehnologia BYD, automobilul electric poate fi incarcat complet in numai doua ore, mai spune producatorul.

Astazi, peste 800 de astfel de masini actioneaza in regim de taxi, majoritatea in orasul chinezesc Shenzhen, locul unde au fost testate pentru prima oara, in 2010. Pentru ca sunt operate non-stop, 24 de ore din 24, flota se lauda cu o distanta parcursa de peste 100 de milioane de kilometri.

Taxiurile "verzi" sunt deja o realitate, iar daca acum sunt manevrate de un sofer, pe viitor ele vor conduse de un computer. Google se pare ca lucreaza deja la asta, investind o suma colosala - potrivit presei, se pare ca ar fi vorba de 258 de milioane de dolari, intr-o aplicatie prin care utilizatorii pot sa-si comande taxiul direct de pe mobil.

Cum compania a realizat deja o masina autonoma (Toyota Prius modificata de Google), zvonurile potrivit carora vrea sa se foloseasca de ea in regim de taxi sunt destul de credibile. Proiectul americanilor se numeste "Robo Taxi", insa deocamdata nu este nimic anuntat oficial.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Green Cars DATA PUBLICĂRII: 5 Septembrie 2013