Noul guvern viseaza cai verzi, la propriu: 100.000 de masini electrice peste 3 ani

Noul guvern viseaza cai verzi, la propriu: 100.000 de masini electrice peste 3 ani
  • 10.000 de Euro, valoarea unui voucher pentru electrice
  • 100.000 de vehicule verzi pana in 2020
  • 20.000 de puncte de alimentare
Distribuie pe Facebook

Nici nu s-au incalzit bine scaunele de sub dosurile noilor alesi ai guvernului, ca au si aparut cateva promisiuni cel putin amuzante. Ne bucura eliminarea taxei auto si ideea de a nu mai plati impozit auto pentru motorizarile mai mici de 1.6 litri, insa planurile cu privire la ecologie si modernizare, sunt cam... hilare.

In 2016, in Romania s-au inmatriculat sub 100 de vehicule electrice cu incarcare de la priza. Si asta este un record pentru tara noastra! In acelasi timp, numarul statiilor de incarcare a acestor masini electrice este in prezent de 53 la nivel national, din care minunatul nostru stat a realizat doar 3 - si nu tocmai functionale... Asadar, in cel mai bun an pentru domeniul masinilor verzi, Romania se bucura de 100 de masini inscrise si 3 statii de incarcare la nivel national pentru ele, achizitionate din bani publici.

Cu asemenea cifre halucinante, e normal sa ne asteptam la o crestere "uriasa" in viitor a numarului de masini electrice. Dar nu chiar asa de uriasa cum estimeaza programul de guvernare PSD. Noii parlamentari viseaza ca in termen de 3 ani, adica pana in 2020, in tara noastra sa existe 20.000 de puncte de alimentare instalate in retea si 100.000 de vehicule electrice care circula pe strazi. Destul de fezabil, nu?

Si cum promisiunile nu costa nimic, decat vreo 5 minute irosite in fata calculatorului pentru dactilografiere, noul guvern se jura ca va realiza aceasta provocare. Adica de la 3 statii in 2016 vom ajunge in cativa ani la 20.000, ca si cum ai bate din palme. Si de la cateva masini 100% electrice vom sari la 100.000 de unitati. E bine, ce sa zicem...

Speram totusi sa vedem cea mai mare minune din ultimii 30 de ani si noul guvern sa faca ceva ce nu se asteapta nimeni: sa-si tina promisiunile. Si sa ne transformam din codasa Europei la acest capitol, intr-o tara cu o crestere reala si de care sa vorbeasca lumea de bine, asa cum se vorbeste despre viteza internetului. Unde mai pui ca acelasi guvern mai promite ca, pentru a-i incuraja pe oameni sa cumpere masinile electrice care nu sunt deloc ieftine, va oferi un voucher special de 10.000 de Euro, cel mai mare din Europa? Usor de zis, dar bani sunt? Daca avem 100.000 de masini si statul o sustine pe fiecare cu 10.000 de Euro... faceti voi calculele.

Distribuie pe Facebook
mai multe