POLL: De ce masinile electrice sunt asa de urate?

POLL: De ce masinile electrice sunt asa de urate?
L-am vazut ieri in trafic pe Cabral, la volanul unui Citroen C-Zero. Noi ii uram lui Cabral Casa de Piatra zdravana si sanatoasa, multa sanatate si pofta de viata in tot ceea ce face! Dar pura coincidenta a fost ca masina sa-mi atraga mai multa atentie decat soferul ei... Stateam la semafor pe Stefan cel Mare langa acest micut Citroen electric si am ramas blocat. Ok, vreau ca nepotii mei sa stea la umbra unor copacei intr-o tara lipsita de poluare, dar... oameni buni, numai eu observ ca masinile electrice sunt urate din cale afara?
Distribuie pe Facebook

Ok, discutia asta incepe cu o chestie de gust, nimic mai mult. Daca nu sunteti de acord, sunteti liber sa va exprimati parerea cu draga inima.

Sondaj

Ti se pare ca masinile electrice au un aspect placut?

Inca din capul locului, trebuie sa mentionez ca aceasta parere cum ca masinile electrice sunt urate vine odata cu pretul cerut pe ele: peste 30.000 de Euro/bucata. Daca masinile ar fi avut preturi identice cu cele din gama pe combustibil, adica in jur de 10-15.000 de Euro, poate nu mai pareau asa de urate. Insa de aici si porneste discutia: oameni buni, daca tot cereti sume colosale de bani pentru niste masini mici, care nu se bucura de vreo tehnologie futurista, macar la aspect puteti sa insistati mai mult!

POLL: De ce masinile electrice sunt asa de urate? POLL: De ce masinile electrice sunt asa de urate?

Cam cum a facut Tesla cu modelul Roadster si cu cele care vor urma: bani multi, dar nu ti-e deloc rusine sa mergi cu masina respectiva. In schimb, producatori precum Nissan, Peugeot, Mitsubishi sau Citroen, au scos pe piata masinute deloc aratoase.

Ce cumperi cu 35.000 de Euro? Pai cumperi o masina mult mai mica decat un Sandero, cam de dimensiunile unei Toyota Yaris. Incap lejer 4 persoane, si ceva bagaje, insa poti uita de ideea unei calatorii extra-urbane, datorita autonomiei. Asta e alta problema... O caroserie cu design actual, dar nimic iesit din comun. Si in cazul masinilor de pe piata din Romania, o caroserie comuna ce poarta sigla a 3 branduri diferite: Peugeot, Mitsubishi si Citroen. Nissan Leaf este masina independenta, care are propriul design si concept. Insa nici ea nu exceleaza la capitolul aspect.

POLL: De ce masinile electrice sunt asa de urate?

Mai mult, masinile astea electrice sunt strict facute pentru oras. Au niste roti minuscule, mai subtiri decat unele de scuter: proasta alegere pentru drumurile din Romania (sper sa fie si un pachet de drumuri grele optional). Si DA, rotile conteaza la aspectul unei masini foarte mult! Cand vezi un C-Zero cu rotile ei de moped, te apuca rasul. In plus, daca te uiti din fata, parca sunt facute special sa imite ironic insectele: vrand-nevrand te duci cu gandul la gandaci, carabusi si alte buburuze haioase. Acum daca ma gandesc ma bine, Cabral parea scos din alt filme la volanul acelui C-Zero...

Aspectul general al unei masini electrice este cam dubios, clar diferit fata de o masina normala. La cat de scurta este, pe atat e de inalta. Si asta pentru ca toata greutatea este sub podea, asa ca nu trebuie sa-ti faci griji in viraje, chiar daca pare foarte inalta... Poate sunt si personaje care apreciaza asta la o masina, ca la mersul practic zilnic nu conteaza cum se comporta masina in viraje si cat de inalta este.

Daca aspectul nu este cel mai reusit, suma de bani in schimb este una maricica pentru ceea ce primesti. Mai ales ca tehnologia masinilor electrice are deja ani buni, nu s-a schimbat nimic, nici macar tipul de acumulatori. Cu toate astea, pentru o masina mica, ce nu merge mai mult de 150 km cu un "plin" de curent, peste 30.000 de Euro poate parea cam mult.

POLL: De ce masinile electrice sunt asa de urate?

De ce ne-am cumpara o masina electrica? Pentru ca e trendy, ca e la moda, ca spune ceva despre cel care o conduce. Numai si numai de asta. Nu pentru ca este ecologica, tocmai, in procesul ei de fabricare, se polueaza mai mult decat polueaza o masina pe benzina toata viata. Adica daca tii cu planeta, tocmai, nu cumperi asa ceva. O cumperi ca sa-ti scoti banii pe benzina? Nicidecum. Cine are 30.000 de Euro sa dea pe asa ceva, are si bani de benzina. Plus ca investitia se amortizeaza in 10 ani, timp in care masinile vor merge, probabil, cu ceva si mai ieftin decat energia electrica.

Fabrici si vinzi masini electrice pentru ca in curand se vor termina combustibilii fosili? Vrajeala maxima, asta pentru ca 75% din centralele de energie din lume, merg cu carbuni si petrol, restul sunt nucleare, hidro sau eoliene. Daca s-ar folosi acolo ceva alternativ, ne-ar mai ajunge combustibilii fosili 10 generatii de acum inainte fara probleme!

Cine isi cumpara asa ceva vrea sa iasa din tipare. Soferul unei masini electrice face poze in vacanta cu un aparat pe film, de colectie, mai scump decat orice aparat digital, merge la teatru, bea vinuri rafinate si transmite un mesaj prin tot ceea ce face. Un proprietar de masina electrica este, momentan, cineva care are bani multi si vrea sa fie special chiar si in spatele volanului. Vrei sa fii la moda, conduci un EV. Vrei sa parchezi cu mandrete in fata unui club tare din oras, cot la cot cu Ferrari si Porsche, conduci un EV.

Dar daca tot publicul tinta este reprezentat de oameni ceva mai speciali, nu pricep cum la capitolul design exterior au dat-o in bara. Iar cei care nu au facut compromisuri, s-au bucurat de un real succes. Cu toate astea, inca nu am gasit raspunsul la intrebarea: De ce masinile electrice sunt asa de urate? Tu ce crezi?

Sondaj

Crezi ca masinile electrice sunt utile in Romania? (pro sau contra)

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (5) Poze POLL: De ce masinile electrice sunt asa de urate?
mai multe