Primul Porsche din istorie? Un model electric din anul 1898

Primul Porsche din istorie? Un model electric din anul 1898
  • Primul Porsche din istorie a fost recuperat dintr-un garaj
  • Modelul poarta numele de P1 si a fost construit in anul 1989
  • Propulsia sa este asigurata de un motor electric de 3 - 5 CP
Distribuie pe Facebook

Primul autoturism Porsche, construit de insusi Ferdinand Porsche in 1898, a fost recuperat dintr-un garaj, acolo unde a stat 115 ani. Denumit "Egger-Lohner C.2 Phaeton", masina electrica va fi o importanta piesa de expozitie la Muzeul Porsche care anul acesta isi celebreaza cea de-a cincea aniversare.

Primul automobil inscriptionat cu marca Porsche a fost Type 356, aparut in anul 1948, insa prima masina creata de Ferdinand Porsche a aparut cu 50 de ani inainte, in 1898, pe cand celebrul inventator avea numai 22 de ani. Modelul purta numele de "Egger-Lohner C.2 Phaeton", pe care Porsche l-a numit mai simplu "P1", gravand aceasta denumire pe el.

Porsche P1

La data de 26 iunie a aceluiasi an, "P1" a iesit in prima plimbare pe strazile din Viena, fiind primul automobil inmatriculat. Motorul electric a fost montat in partea din spate a autovehicului si cantarea 130 de kg. Era capabil sa produca intre 3 si 5 cai putere si ii permitea lui P1 sa atinga viteze de pana la 33.7 km/h, mentioneaza compania. Vehiculul electric a beneficiat de o autonomie de 78 de km, la o greutate totala de 1.350 de kg. Primul autoturism Porsche se folosea de o transmisie cu 12 viteze.

Primul test al lui P1 a fost un an mai tarziu, in septembrie 1899, acolo unde Ferdinand Porsche a participat la o expozitie de automobile internationala ce a avut loc in Berlin. In cadrul aceluiasi show a avut loc si o cursa pentru masinile electrice pe o distanta de 38 de km pe care Porsche a terminat-o cu 18 minute inaintea soferului care a sosit pe locul al doilea. Asta in conditiile in care P1 a avut trei pasageri la bord. Totodata, modelul lui Ferdinand Porsche a inregistrat si cea mai mica cantitate de energie consumata pe timpul cursei.

Porsche P1

Porsche P1Porsche P1

Automobilul a fost recuperat dintr-un sopron din Austria unde ramasese neatins din anul 1902. Acum a ajuns la Muzeul Porsche, deschis in ianuarie 2009, unde va fi piesa centrala a expozitiei. Compania germana spune despre P1 ca va face o punte intre trecut si masinile evoluate de astazi, asa cum este modelul 918 Spyder.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (6) Poze Porsche P1
mai multe
Publicat în categoria: Green Cars DATA PUBLICĂRII: 30 Ianuarie 2014