Top 4 masini electrice in 2022

Top 4 masini electrice in 2022
Odata cu interesul crescut fata de segmentul de masini electrice, putem spune ca ne aflam intr-un moment crucial pentru industria auto mondiala. Numarul de masini electrice vandute difera de la tara la tara, fiind influentat de diversi factori, cum ar fi cerere, preturile din piata, infrastructura de alimentare, dar si de politicile guvernelor (subventiile, legislatia care reglementeaza emisiile de carbon, taxe si impozite). Dar daca ne uitam la ultimii ani, exista un trend ascendent la nivel global.
Distribuie pe Facebook

Conform comunicatului de presa APIA privind rezultatele pe anul 2022, in Romania autoturismele “electrificate” au o crestere de 84,9% fata de perioada similara a anului trecut si reprezinta o cota de piata de 17.4%. Se remarca mai ales cresterea autoturismelor 100% electrice cu 250.5%, si a celor hibrid cu 189.5%.

In acest context al mobilitatii electrice este evident ca producatorii auto continua sa investeasca major in modelele electrice sau hibrid, pentru a raspunde tendintei. Tocmai de aceea vedem in fiecare an lansari spectaculoase, cu modele tot mai performante.

Pentru ca BMW Group a ocupat primul loc la categoria “Automobile” in cadrul clasamentului creat de S&P Dow Jones Indices pentru Dow Jones Sustainability Indices World and Europe (DJSI), cu 80 de puncte din 100, fiind declarata cea mai sustenabila companie auto din lume, vom vorbi astazi despre cele mai importante masini electrice ale acestui producator.

BMW iX

Un model 100% electric din categoria SUV-urilor este BMW iX, o realizare impresionanta a acestui producator. BMW a dezvoltat un SUV foarte mare (cu o greutate la gol de 2.5 tone), integral electric, extrem de confortabil, care ofera o experienta impresionanta de condus si beneficiaza de o tehnologie de top la bord. Este de remarcat ca acest model este complet nou, de la concept pana la detalii de productie si tehnologie, si este disponibil in doua variante: iX xDrive 40 si iX xDrive 50.

La BMW iX xDrive50 (doua motoare electrice) tractiunea integrala electrica produce o putere de peste 370 kW/500 CP si o acceleratie de la 0 la 100 km/h in 4,6 secunde. Autonomia acestui model este de peste 600 de kilometri, măsurată conform ciclului de testare WLTP. Autonomia este foarte crescuta, fapt care ii si confera statusul de vedeta a masinilor electrice.

BMW iX xDrive40 este dotat cu doua motoare electrice care dau o putere totala de 240 kW şi o acceleratie de la 0 la 100 km/h în puţin peste 6,0 secunde. Autonomia sa (din nou, conform ciclului WLTP) depăşeşte 400 de kilometri.

Pe langa autonomie, timpul de incarcare este foarte important la masinile full electrice. Prin sistemul de incarcare BMW Wall Box (11 kW) cca 100 km de autonomie se obtin intr-o ora si 39 de minute, iar la o statie de incarcare rapida (50 kW) in 21 de minute.

BMW iX3

BMW iX3 este primul model de SUV integral electric, care are la baza platforma updatata a x3. Cu un motor electric de 210 kW/286 CP, o accelerație 0-100 km/h in 6,8 secunde si consum de energie cumulat de 18,5 kWh/100 km, modelul ajunge la o autonomie de pana la 562 de km (conform testului WLTP). Este potrivit pentru calatorii scurte, dar si pentru drumuri mai lungi, pentru ca durata de incarcare pentru 100 km de autonomie este doar de 20 de minute la o statie de incarcare rapida (50 kW).

Tehnologia inovatoare care permite recuperarea energiei de franare (practic energia cinetica generata la decelerare si la franare este convertita in energie care alimenteaza bateria) ajuta la extinderea autonomiei si la un consum de energie redus (18,5 kWh/100 km).

O alta masina electrica reprezentativa pentru anul 2022 este i4 de la BMW. Lansat in 2 variante (i4 eDrive 40 și i4 M50), acest model face parte din segmentul premium de masini compact. Dotarea cu tehnologia BMW eDrive asigura o performanta deosebita. BMW i4 eDrive40 este condus cu un motor electric montat pe puntea din spate, are un consum mixt de energie de 19.1–16.1 kWh/100 km Ia o putere de 250 kW/340 CP. Autonomia acestui model este de pana la 590 km, conform mediului de testare WLP. BMW i4 M50 este cu tractiune integrala (cate un motor electric pe fiecare punte) si ajunge la o putere de 400 kW/544 CP, cu acceleratie de la 0 la 100 km / h in 3,9 secunde. Incarcarea in timpul calatoriei este foarte rapida, de doar 4 minute pentru o autonomie de 100 de km, la o statie de incarcare de mare putere.

BMW iX M60

BMW iX M60 este un model premium din segmentul sport (SAV) rezultat din cele mai bune combinatii de dotari si tehnologii din seriile BMW 1, BMW X si BMW M. Cu doua motoare electrice si tractiune integrala, puterea atinsa este de 455 kW/619 CP, acceleratia de la 0 la 100 km este obtinuta in 3,8 secunde, iar consumul de energie de 24.7–21.7 kWh/100 km. Foarte importanta este si autonomia modelului, care ajunge pana la 566 km. Varianta standard este dotata cu tehnologii de ultima ora si echipamente premium variate. La volanul acestui automobile concept poti experimenta placerea pura a condusului, adrenalina, dar si confortul crescut oferit de dotarile premium.

Oportunitatea de a transforma modul in care circulam rezulta din cateva schimbari fundamentale la nivel de legislatie, comportament si tehnologie. Producatorii de automobile sunt principalii factori care pot accelera aceasta transformare prin inovatiile tehnologice si noile concepte pe care le introduc, iar aceste lansari si modele de masini electrice sunt confirmarea faptului ca “zero emisii” este un vis realizat, si nu doar un concept.

1 http://www.apia.ro/wp-content/uploads/2022/03/Comunicat-presa-Piata-auto-Februarie-2022.pdf

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Green Cars DATA PUBLICĂRII: 21 Aprilie 2022