Veeco RT. Sau cat poate fi amanat un proiect promitator

Veeco RT. Sau cat poate fi amanat un proiect promitator
  • Veeco RT este o sportiva electrica cu trei roti si doua locuri
  • Modelul portughez gazduieste in compartimentul motor 108 CP
  • Autonomia variaza intre 200 si 400 km pentru versiunea de top
Distribuie pe Facebook

O masina sport electrica ce se deplaseaza cu doar trei roti este deja o curiozitate, iar daca mai are si puterea sa o faca pe lungimea a 400 km, deja ne convinge ca trebuie sa aflam mai multe despre ea.

Propunerea companiei portugheze VE pentru lansarea lui Veeco RT devine, asadar, tot mai interesanta. Ea se adreseaza celor care isi doresc un motor elecric, dar care nu vor sa faca nici un compromis in ceea ce priveste designul futurist si chiar usor agresiv, am putea spune. Trasatura distinctiva a acestei masini va fi, dupa cum ati intuit deja, faptul ca are doar trei roti, respectiv numai doua locuri.

Producatorul sau, VE, rupe insa gura targului si cu durata de viata a bateriei, care este de 200 km pentru varianta dotata cu acumulator de 16 kWh, respectiv de 400 km pentru cea cu acumulator de 48 kWh. Aceste distante vor putea fi parcurse, in mod surprinzator, cu o singura alimentare electrica a bateriei.

Ati intrebat cumva de ce o consideram cu adevarat sportiva? Ei bine, pentru ca se poate lauda cu 108 CP, performanta pe care inca nu o ating toate autoturismele ce folosesc combustibil. Asta inseamna ca poate atinge viteza de 100 km/h in aproximativ 8 secunde. Nu va ingrijorati insa pentru siguranta dumneavoastra, pentru ca mini-vehiculul este limitat inca din fabrica la viteza de 160 km/h.

Veeco RT

Cat despre producatorul sau, ni se pare destul de imprevizibil pentru un constructor de vehicule de tractiune sa lanseze un asemenea model. Ce-i drept, inginerii VE au colaborat pentru acest proiect cu specialistii de la Universitatea de Inginerie din Lisabona. Pentru lansarea oficiala a noului concept s-au adunat in jur de 5.000 de persoane la fel de curioase ca noi in Casino Lisboa.

100% portugheza

Veeco este primul automobil sport fabricat de la cap la coada in Portugalia. Incepand cu anul viitor, acesta va fi comercializat prin Vila Nova de Gaia, locul in care va fi lansata si prima linie de montaj.

"Masina este foarte potrivita pentru cei care au nevoie sa se deplaseze cu ajutorul unui automobil pe distante relativ scurte, ce nu depasesc cateva sute de kilometri", a declarat João Oliveira, purtatorul de cuvant al companiei, care deja a inceput initiativele de promovare a noului concept in randul proiectelor de sustenabilitate energetica.

In colaborare cu Institutul superior de Inginerie din Lisabona, masina va fi produsa in Fibrauto de Vila Nova, Gaia. "Punctul forte al lui Veeco este acela ca beneficiaza de o eficienta energetica optima, de care alte vehicule asemanatoare nu au parte", a mai explicat purtatorul de cuvant.

Veeco RT

"Poate fi considerata o tricicleta intoarsa, pentru ca cele doua roti ale sale sunt dispuse frontal, are doua locuri si portiere care se deschid in plan vertical, iar autonomia bateriei te poate plimba pana la 400 km cu un singur ciclu de incarcare, consumul sau incadrandu-se in intervalul 9 - 10 kW/ h", a completat acesta.

Poate fi incarcata complet in timpul noptii, cu conectare la o priza obisnuite. "Prototipul a fost omologat, urmand ca primele 10 masini pe care le vom construi in noua linie de montaj sa fie folosite strict pentru a fi folosite de catre partenerii proiectului", mai declara, intr-un punct culminant al proiectului (2012), persoana care a reprezentat motorul constructiei acesteia, domnul Oliveira.

Masina electrica sport se lasa asteptata cam mult

Probabil ca vi se pare ciudat faptul ca, desi a facut destul de multa valva in urma cu trei ani, inca nu ati vazut aceasta masina pe strazi. Ideea era promitatoare, sumele care s-au cheltuit pentru finantarea proiectului destul de ridicate (vorbim despre milioane de euro).

Pretul la care avea sa fie comercializata se situeaza undeva in jurul sumei de 25.000 de euro; in anumite tari (inclusiv in Portugalia, tara - mama) este incadrata in clasa vehiculelor ce pot fi conduse inca de la 16 ani si, cu toate astea, momentan nu este palpabila.

Producatorii sustin in continuare ca o vor face disponibila pentru doritori incepand cu 2016, lucru pe care l-au facut si dupa evenimentul de lansare din 2012, ceea ce inseamna ca, si daca se tin de cuvant, ne vor fi dus de nas timp de 3 ani. Dar cine stie? Poate ca a treia oara chiar e cu noroc!

Veeco RT

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (5) Poze Veeco RT
mai multe