A raspuns
AR92KTA
(50,130 puncte)
acum 13 ani
asta am aflat de pe un forum... mi s-a dat raspunsul asta si scorurile vad ca sunt astronomice in comparatie cu ce am gasit eu... materialele sunt mult mai ieftine... acuma poate ca tipul vorbea de ceva profesional
Matrite:
Matritele se realizeaza profesional pe CNC prin frezare. Daca vrei suprafete mai complexe trebuie un CNC in 5 axe, si nu-s multe de tipul asta in Ro. La modul artizanal e meserie de sculer matriter, sau exista si practica realizarii de sectiuni la fiecare 10-15mm, asamblarii acestora, umplerii spatiului dintre cu un chit soft si apoi aplicat un chit hard si adusa suprafata la calitatea necesara prin slefuire.
Daca ai un obiect gata pe care vrei sa-l multiplici, il poti folosi ca sa-ti construiesti o matrita din fibra de sticla, ranforsata apoi cu metal sau lemn.
Materiale deci: otel, al, lemn, fibra de sticla
Se aplica pe matrita un gel-coat diferit in functie de materialul matritei. Ajuta la extractie si la calitatea suprafetei. Cine vinde rasinile vinde si gel-coat-ul asta.
Se pun pe matrita un numar de x pliuri de fibra de sticla+ rasina, a carei grosime variaza uzual intre 0.25-0.75mm, pentru a obtine grosimea dorita. Se preseaza continuu cu un rol metalic pentru a nu prinde aer inauntru, sau se aplica un vacuum bag care face acelasi lucru.
Profesional se folosesc materiale prepreg, care sunt gata impregnate cu rasina si nu trebuie decat presat si incalzit.
In functie de tipul rasinii se intareste singura (rasinile cu catalizator, da la astea trebuie sa te misti repede si fara greseala...) sau la temperatura si/sau presiune, dar aici iti cam trebuie o autoclava.
Piesa scoasa din matrita se frezeaza pe contur, pentru ca marginile arata dezastru. Tot pe CNC sau cu o freza de mana actionata cu aer comprimat.
Costuri de materiale: de la 25$/mp (2-3 pliuri de fibra de sticla fara altceva), 250$/mp (6-8pliuri de CF), 750$/mp (kevlar) si asta e basicul. Cu matrita si restul te rupe.