Atentie junkeri! Politia ar putea fi dotata cu detectoare de marijuana

Atentie junkeri! Politia ar putea fi dotata cu detectoare de marijuana
  • Sistemul functioneaza ca un etilotest
  • Rezultatul obtinut poate fi aflat in cateva secunde
  • Nu mai este nevoie de probe de saliva
Distribuie pe Facebook

Nu demult va spuneam ca agentii de la Politia Rutiera din toata tara au fost dotati cu detectoare de stupefiante, special realizate pentru soferi. Ei bine, acum, o companie canadiana e pe cale sa lanseze un tester ce functioneaza exact ca un etilotest.

Daca in tari precum Statele Unite, Canada sau Olanda consumul de marijuana este legal in anumite conditii, in Romania tot ce tine de aceasta planta exotica este inca trecut la categoria "Droguri de mare risc". Cu toate astea, numarul celor care consuma aceasta planta sub forma de tigara sau hasis este in crestere. Din pacate, asa cum se intampla si in cazul alcoolului, sunt destui care fumeaza iarba si se urca la volan, putand pune in pericol viata altora.

Daca alcoolul te ameteste si iti strica vederea, marijuana are alte efecte ce pot fi cu urmari fatale la volan. Soferul care a consumat iarba nu mai are reflexe bune, isi pierde concentrarea si are un timp de reactie mult mai indelungat. Nu degeaba, chiar si in tarile in care consumul de marijuana e legal, conducerea sub influenta sa este complet ilegala si se pedepseste cu puscaria.

In Romania, in ultimele luni, au fost surprinsi in trafic mai multi soferi care au fost testati cu rezultate pozitive si au suferit rigorile legii. Insa testerele care sunt in dotarea agentilor sunt destul de indoielnice pentru ca pot identifica mai multe droguri, dar nu foarte precis. O companie canadiana vrea sa produca un sistem de identificare a soferilor care au consumat droguri, special pentru marijuana, cel mai folosit narcotic la nivel mondial.

Politia din Romania ar putea fi dotata cu astfel de aparate care vor functiona la fel ca un etilotest, in sensul ca soferul va sufla aer in el, rezultatul aparand pe un ecran LCD in cateva secunde. Daca testerele actuale functioneaza pe baza unei probe de saliva care este ulterior introdusa intr-un aparat cu reactivi chimici, in cazul acestor sisteme prin suflare rezultatul este si mai precis, dar si obtinut mai rapid. Speram doar ca in curand Politia Rutiera nu va mai da banii publici pe prostii si va cumpara astfel de testere care vor contribui la un plus de siguranta pe soselele romanesti.

Distribuie pe Facebook
mai multe