BMW pregateste tehnologia care iti gaseste un loc liber de parcare

BMW pregateste tehnologia care iti gaseste un loc liber de parcare
  • Ce poate face Dynamic Parking Prediction
  • Cum functioneaza sistemul bavarezilor
  • ParkNow, aplicatia pentru smartphone dezvoltata de BMW
Distribuie pe Facebook

Adio, batai de cap! Bavarezii de la BMW au dezvoltat sistemul care te scuteste de cautarea unui loc liber de parcare. Acesta raspunde la numele Dynamic Parking Prediction si poate inclusiv anticipa eliberarea spatiilor ocupate.

Sa gasesti un loc liber de parcare a ajuns o adevarata provocare - nu numai in Bucuresti, ci si in oricare alt oras mare al planetei, asa ca sistemul de la BMW ar trebuie sa reprezinte o mana cereasca pentru conducatorii auto. Noua tehnologie se afla momentan in stadiul de prototip, insa nu ar fi de mirare ca aceasta sa-si faca aparitia pe viitoarele modele ale bavarezilor.

Ce poate face Dynamic Parking Prediction

BMW Dynamic Parking Prediction

Pentru acest proiect, bavarezii de la BMW au colaborat cu specialistii INRIX - ocupati cu monitorizarea si furnizarea de solutii de optimizare a traficului, si au creat aplicatia Dynamic Parking Prediction, care iti indica atat unde exista cel mai apropiat loc liber de parcat masina pe strada, cat si momentul cand se va elibera un spatiu ocupat.

De asemenea, sistemul cu pricina va mai furniza si informatii cu privire la tarifele parcarii, in cazul in care este una cu plata, ce tipuri de automobile pot stationa in spatiul respectiv, dar si cati alti soferi cauta un loc liber in zona respectiva. Dezvoltatorii lui se lauda nu numai cu faptul ca usureaza misiunea conducatorilor, ci si cu faptul ca se vor crea mai putine ambuteiaje, reducandu-se astfel emisiile de CO2.

Cum functioneaza sistemul bavarezilor

BMW Dynamic Parking Prediction

Dynamic Parking Prediction functioneaza cu ajutorul unor harti digitale ale tuturor locurilor publice de parcare, datelor furnizate de automobilele din flota de test si printr-un algoritm complex de predictie locala care calculeaza posibilitatile de parcare dintr-o anumita zona.

De asemenea, noua tehnologie calculeaza si numarul locurilor de parcare pe strada setata ca destinatie in sistemul de navigatie, iar informatiile ii sunt prezentate soferului in afisajul de bord. Totodata, aceasta are si un algoritm de invatare, ceea ce inseamna ca se adapteaza oricarui oras nou in care este folosita.

O serie de teste la care a fost supus Dynamic Parking Prediction s-a incheiat cu succes la Munchen, un prototip al sistemului fiind prezentat zilele acestea la standul INRIX din cadrul evenimentului TU-Automotive desfasurat la Detroit. Bavarezii de la BMW isi propun sa echipeze automobilele de serie cu noua tehnologie chiar in urmatorii ani.

Pentru rezolvarea problemei parcarii in orasele extrem de aglomerate s-au lansat deja diverse aplicatii, insa majoritatea acestora doar treceau in revista parcarile publice care se gasesc in zona. Dynamic Parking Prediction este, deocamdata, singurul sistem care promite o informare in timp real in ceea ce priveste spatiile in care sa-ti lasi masina, respectiv care sa anticipeze momentul in care se elibereaza un loc ocupat.

ParkNow, aplicatia pentru smartphone dezvoltata de BMW

BMW Dynamic Parking Prediction

Pentru cei care nu mai au rabdare pana la debutul tehnologiei Dynamic Parking Prediction, bavarezii de la BMW au lansat o aplicatie care indeplineste cam aceleasi sarcini.

Disponibila atat pe smartphone-uri, cat si pe PC-uri, aceasta localizeaza locurile libere de parcare, le plateste si chiar le poate rezerva - avertizandu-l totodata pe sofer cand timpul "cumparat" a expirat.

In cazul Park Now este insa vorba doar despre spatiile din complexele special amenajate pentru parcat, nu si despre spatiile stradale. Cautarea unui loc liber se va face online, fara sa fii nevoit sa te plimbi la fata locului.

Aplicatia functioneaza in timp real si poate reprezenta o solutie viabila, insa nu este disponibila inca in tara noastra, ci doar in sapte orase de pe continentul european, plus alte cateva din America de Nord.

Cei de la BMW anuntau totusi ca isi vor extinde acoperirea printr-o investitie in furnizorul de servicii de parcare Parkmobile International Holding. Park Now este disponibil tuturor soferilor, indiferent de marca auto pe care o conduc.

Distribuie pe Facebook
mai multe