Camp nou de batalie pentru Google si Apple: industria auto

Camp nou de batalie pentru Google si Apple: industria auto
  • Interfata si design
  • Harti si GPS
  • Comenzi vocale
Distribuie pe Facebook

Si nu vorbim despre masina Google care "se conduce singura" si de vreun potential model similar de la Apple, ci despre noua generatie de autoturisme care beneficiaza de softuri complicate si sisteme de operare de la (v-ati prins) Google, respectiv de la Apple. Ati putea spune ca e usor prematur sa vorbim despre asta, de vreme ce in Romania inca nu s-au anuntat astfel de lansari, doar ca numai maine nu-i poimaine si nu vrem sa ne trezim depasiti pe linie continua de tehnologie.

In Statele Unite ale Americii cele doua sisteme de operare, Android Auto si Apple CarPlay, dau deja primele teste de performanta. Asa ca ne-am documentat si va vom spune si voua cam care-s diferentele, sa fiti pregatiti pentru momentul in care vor fi lansate si pe piata europeana:

Interfata si design

V-ati gandit bine, navigatia voastra va arata fie ca un iPhone, fie ca orice telefon care foloseste Android. La CarPlay veti avea parte de aceeasi dispunere plata si ordonata a iconitelor pentru fiecare functie in parte, liniara si fara profunzime, fara submeniuri si liste. Ce-i drept, nici functiile nu-s foarte multe, chiar ar fi putin ciudat sa le includa-n foldere si folderase doar de dragul de a o face. Pe de alta parte, la Android Auto vei gasi shortcuturile cu care te-ai obisnuit deja, ceea ce-i destul de cool, ca nu trebuie musai sa te-ntorci pe pagina principala cand vrei sa-ti afiseze playlistul in locul hartilor. Mai misto de-atat este si ca poti folosi mai multe aplicatii audio in acelasi timp (fara ca melodiile sa se suprapuna, nu ma-ntelegeti gresit; desi eu as "vedea" un Haydn peste AC/DC, dar eu sunt eu). Cand va functiona si Google Now, va fi si mai tare, pentru ca navigatia aia inteligenta va fi, probabil, capabila sa intuiasca si sa-ti sugereze cel mai rapid drum pana la aeroport cand vei primi un mail de la iubita ta care se-ntoarce dintr-un city break cu fetele.

Android Auto vs Apple CarPlay

Harti si GPS

Bineinteles ca Android Auto foloseste Google Maps, iar softul arata chiar mai bine decat pe smartphone sau tableta, cu indicatii mai precise si mai detaliate, cu rute alternative si chiar cu indicii cu privire la disponibilitatea / programul locurilor catre care te indrepti, in cazul in care este vorba despre un magazin, un service auto, un hotel sau altceva de genul asta. Pe de alta parte, la Apple Maps - programul folosit de CarPlay, ai parte de comenzi vocale catre prietena Siri. Totusi, pana si cei mai impatimiti fani Apple recunosc ca Android e mai bun la acest capitol si lucrurile nu se vor schimba in ceea ce priveste sistemul de operare pentru masini. Trebuie sa stiti ca nici unul dintre OS-uri nu permite instalarea unui alt program de GPS, asa ca va trebui sa va multumiti cu ce aveti.

Mesaje text

CarPlay iti citeste singur mesajele cu o simpla atingere si te lasa sa-i dictezi raspunsul lui Siri, dar doar daca folosesti iMessages. Pentru alte aplicatii compatibile cu celelalte sisteme de operare, vei fi nevoit/a sa tragi pe dreapta daca vrei sa raspunzi. Android Auto iti citeste SMS-urile si mesajele primite prin alte aplicatii (pana acum 11, printre care Hangouts, Skype, WhatsApp, Kik si ICQ) si scrie dupa dictare. Asta te va distrage foarte putin sau chiar deloc, asa ca vei fi in totala siguranta.

Android Auto vs Apple CarPlay

Muzica

Muzica este singura forma de entertainment sigura pentru conducatorii auto si ambele companii stiu asta, asa ca atat CarPlay cat si Android Auto iti vor permite sa folosesti aplicatii audio pe care nu le-au creat neaparat ei. Bineinteles ca vei avea iTunes si Podcasts de la Apple, respectiv Google Play Music de la Android, dar poti oricand sa folosesti iHeart Radio, Spotify, Stitcher sau Umano. Singura diferenta este ca in prezent sunt doar 9 aplicatii dezvoltate pentru CarPlay, respectiv 13 pentru Android Auto.

Comenzi vocale

Chiar daca Apple a dat startul cu Siri, Android i-a ajuns din urma si sta destul de bine la acest capitol in prezent. "Call baby" e destul de coerent pentru ambele sisteme de operare, asa ca n-ar trebui sa intampinati dificultati. Veti putea accesa diverse aplicatii, indica destinatii pentru navigatie, raspunde la mesaje, programa intalniri si pune intrebari ciudate, asistentii Siri si Google Now isi vor face datoria cu sarguinta si dedicare

Distribuie pe Facebook
mai multe