De maine l-ai putea vedea pe strazi. Volvo si Uber prezinta primul XC90 care se conduce singur

De maine l-ai putea vedea pe strazi. Volvo si Uber prezinta primul XC90 care se conduce singur
  • Poate intra de indata in productia de serie
  • Este dotat cu mai multi senzori montati pe acoperis
  • Tehnologia de condus autonom a fost dezvoltat integral de Uber
Distribuie pe Facebook

Constructorul suedez de automobile si-a unit fortele cu gigantul american Uber pentru a dezvolta o masina complet autonoma. Prototipul este un XC90, gata de productia in serie, echipat cu sisteme care ii permit sa se conduca singur.

Intr-o lume tot mai ocupata cu diverse probleme, in care timpul pare tot mai putin pentru rezolvarea lor, marii constructori de automobile au inteles ca masinile autonome sunt viitorul. In consectinta au inceput sa dezvolte sisteme care sa le permita acestora sa se conduca singure, atat in mediul urban cat si pe autostrada.

Volvo XC90 autonom

Volvo si Uber au incheiat in anul 2016 un parteneriat tehnic in baza caruia sa dezvolte astfel de vehicule. Acum, cei doi giganti prezinta un XC90 dotat cu tehnologie de ultima generatie, dezvoltata integral de Uber, care ii permit SUV-ului sa se conduca singur chiar si in oras.

Volvo XC90 autonom

Acest lucru este posibil multumita numerosilor senzori montati pe plafon, despre care insa producatorul suedez de automobile nu a dat mai multe detalii. Asadar, functiile exacte ale acestora nu sunt cunoscute momentan.

Volvo XC90 autonomVolvo XC90 autonom

Cunoscut pentru accentul major pe care il pune pe siguranta, Volvo a mentionat faptul ca acest XC90 autonom are mai multe sisteme de back-up care intervin rapid si opresc masina in cazul in care unul dintre sistemele principale cedeaza. Spre exemplu, daca ramane fara frane, sistemele de back-up preiau controlul si opresc masina in conditii de siguranta.

Asadar, daca legislatia ar permite, acest Volvo XC90 ar putea fi produs in serie de indata si utilizat pe drumurile publice.

Volvo XC90 autonom

Pana acum, Volvo a testat circa 250 de prototipuri XC90 pe diferite sosele din Statele Unite ale Americii si a primit chiar si o licenta pentru teste in Suedia. Asta in ciuda acelui accident controversat, de anul trecut, in care o biciclista si-a pierdut viata pe o strada din statul Arizona dupa ce a fost acrosata de un XC90 autonom apartinand Uber.

Volvo XC90 autonom

"Credem ca tehologiile de condus autonome ne vor permite sa imbunatatim si mai mult siguranta, fundatia companiei noastre. Pana la mijlocul urmatorului deceniu, ne asteptam ca o treime din toate masinile vandute sa fie autonome," este de parere Hakan Samuelsson, CEO Volvo.

Volvo XC90 autonom

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (7) Poze Volvo XC90 autonom
mai multe
Publicat în categoria: Inovatii auto DATA PUBLICĂRII: 13 Iunie 2019