Masina care poate fi condusa de la distanta cu ajutorul telefonului mobil

Masina care poate fi condusa de la distanta cu ajutorul telefonului mobil
  • O telecomanda pentru masina
  • Inovatiile cu care se mai lauda Jaguar Land Rover
Distribuie pe Facebook

Jaguar Land Rover a facut un pas important in dezvoltarea masinilor autonome, britanicii prezentand recent aplicatia care iti permite sa conduci autoturismul cu ajutorul telefonului mobil.

O telecomanda pentru masina

Aplicatia isi propune sa transforme telefonul mobil intr-un fel de telecomanda avansata pentru autoturism, insa care sa-ti permita mult mai multe decat sa inchizi si sa deschizi portierele.

Smartphone-ul ar fi practic un volan care va functiona si din exteriorul masinii, cei de la Jaguar Land Rover dorind sa implementeze inclusiv o comanda vocala.

Aceasta noua tehnologie ii va veni in ajutor soferului pentru a parca in locuri stramte, pentru a scoate autoturismul dintr-o parcare in care a fost flancata de alte masini sau pentru a depasi zone cu teren accidentat

Prin aplicatia respectiva, soferul controleaza viteza si directia automobilului. Sistemul poate vira, intoarce, accelera si frana pentru a realiza orice tip de miscare, chiar si o intoarcere la 180 de grade.

Noua tehnologie are totusi cateva limitari: in cazul utilizarii acesteia, viteza maxima nu va depasi 6.5 kilometri pe ora, iar telefonul mobil trebuie sa fie la maximum 10 metri distanta de masina.

Daca vine vorba despre conditiile meteo, inginerii britanici garanteaza ca aplicatia va functiona indiferent daca va ninge sau va ploua torential.

"Sa scoti o masina dintr-un loc de parcare dificil poate fi o experienta stresanta pentru sofer. O aplicatie prin care masina este controlata din exterior demonstreaza cum putem folosi aceste noi tehnologii pentru a scapa de neplacerile sofatului si a imbunatati siguranta rutiera", spune Wolfgang Epple, directorul departamentului de cercetare si tehnologie din cadrul companiei Jaguar Land Rover.

In acest moment vorbim doar despre un prototip aflat in faza de testare, insa productia in serie a modelelor dotate cu acest sistem ar putea incepe in 2020.

Masina care poate fi condusa de la distanta cu ajutorul telefonului mobil

Inovatiile cu care se mai lauda Jaguar Land Rover

Saptamana trecuta, oficialii Jaguar Land Rover prezentau un alt sistem inovativ care sa-i usureze viata celui de la volan. Este vorba despre tehnologia "Pothole alert", care detecteaza gropile de pe sosea, avertizeaza soferul cu privire la existenta lor si chiar reuseste sa evite portiunile de asfalt cu avarii.

Inginerii britanici nu se opresc insa aici. Acestia mai au in lucru si proiectul "Mind Sense", care monitorizeaza activitatea cerebrala a conducatorului auto, dar si nivelul sau de concentrare, astfel incat autoturismul sa detecteze daca cel de la volan este prea obosit ca sa sofeze in siguranta sau a adormit intre timp.

Atunci cand sistemul detecteaza ca soferul si-a pierdut concentrarea si este obosit, pedala si volanul incep sa vibreze, urmand sa se activeze si o alarma sonora pentru a scoate la iveala cu pericolele la care se expune conducand in aceasta stare.

Jaguar Land Rover mai planuiesc sa instaleze in masinile lor si scaunele care sa analizeze starea de sanatate a conducatorului auto. Senzorul minune a fost dezvoltat initial pentru a fi utilizat in spitale, insa britanicii l-au adaptat si pentru automobile.

Acesta analizeaza ritmul cardiac si respiratia celui de la volan, astfel incat sa determine daca persoana respectiva este sau nu apta din punct de vedere fizic pentru a conduce o masina.

O alta tehnologie demna de filmele science-fiction si aflata deja in dezvoltare o reprezinta actionarea sistemului de infotainment fara atingerea propriu-zisa a vreunui buton sau ecran.

Acesta ar urma sa functioneze pe baza unei camere care sa urmareasca gesturile soferului. Astfel, sistemul va fi capabil sa anticipeze dorintele conducatorului auto si va sti ce buton doreste sa apese doar cand acesta isi va indrepta mana spre el.

Obiectivul este ca cel de la volan sa aiba mainile cat mai mult pe volan si sa nu fie nevoie sa-si indrepte atentia spre alte sisteme ale autoturismului.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (8) Poze Masina care poate fi condusa de la distanta cu ajutorul telefonului mobil
mai multe