Motorul construit la Craiova castiga Engine of the Year 2014. Pentru a 3-a oara!

Motorul construit la Craiova castiga Engine of the Year 2014. Pentru a 3-a oara!
  • Motorul 1.0 EcoBoost a depasit motorizari Ferrari si McLaren
  • A primit si premiul de Cel mai Bun Motor de sub 1 litru
  • Propulsorul EcoBoost 1.0 ofera pana la 140 cp
Distribuie pe Facebook

Motorul EcoBoost de 1 litru fabricat in Romania, la uzina Ford de la Craiova, a fost ales pentru a 3-a oara consecutiv drept Motorul Anului.

Micul motor de 1 litru realizat la Craiova a obtinut pentru al 3-lea an consecutiv premiul dat de juriul Engine of the Year. Mai exact, a primit distinctia cea mai mare de Motorul Anului, dar si premiul de Cel mai Bun Motor cu o capacitate de sub 1000 cmc. Iar faptul ca Romania este una din tarile in care acest propulsor se fabrica, nu poate decat sa ne bucure. Asta inseamna ca increderea celor de la Ford in mana de lucru romaneasca este totala si rezultatele se vad.

Propulsorul EcoBoost de 1 litru se fabrica si in Germania, la uzina din Koln, dar si in Chongqing (China) si la Craiova, in Romania. Motorul are o capacitate de 1 litru si este disponibil in versiuni de 100 si 125 cp, iar incepand de anul acesta, si pe unele autoturisme de 140 cp. E vorba de noul model Fiesta Red Edition si Black Edition, care se vor bucura de 140 cp din micul motor supra-alimentat de 1 litru cu 3 pistoane.

Celebrul motor care a facut deja istorie are o putere mare datorita unui turbo-compresor care se invarte la viteze de doua ori mai mari decat turbinele de pe monoposturile de Formula 1. Adica palele elicei ajung la o turatie chiar si de 248.000 rpm, adica peste 4.000 de rotatii pe secunda si aproape de doua ori mai mult decat turatia maxima a turbo-compresoarelor montate pe motoarele masinilor de Formula 1, versiunea 2014.

Lansat in Europa in anul 2012 pe Ford Focus, motorul EcoBoost de 1 litru este acum disponibil pe alte noua modele: Fiesta, B-MAX, EcoSport, C-MAX si Grand C-MAX, Tourneo Connect, Tourneo Courier, Transit Connect si Transit Courier.

Un juriu format din 82 de jurnalisti auto din 35 de tari au desemnat de asemenea motorul EcoBoost de 1 litru drept "Cel mai bun motor cu capacitatea mai mica de 1 litru" pentru al treilea an consecutiv, cu ocazia evenimentului Engine Expo 2014 de la Stuttgart.

Motorul EcoBoost 1.0 a castigat pana acum 13 premii majore. Pe langa cele sapte premii castigate in trei editii ale competitiei Motorul International al Anului, printre care Cel mai bun motor nou in 2012, motorul EcoBoost de 1 litru a mai castigat Premiul International Paul Pietsch 2013 pentru inovatie tehnologica, in Germania, Trofeul Dewar din partea Clubului Automobilistic Regal din Marea Britanie si Premiul pentru inovatie din partea revistei americane Popular Mechanics. Ford este de asemenea primul producator auto care a castigat un trofeu Ward’s 10 Best Engines cu un motor in trei cilindri.

In total, au fost fabricate peste 500.000 de unitati de propulsoare EcoBoost la uzinele europene din Koln si Craiova, acestea reusind performanta de a scoate cate un motor la fiecare 42 de secunde.

Distribuie pe Facebook
mai multe