Pana in 2015, toate masinile vor fi dotate cu buton SOS

Pana in 2015, toate masinile vor fi dotate cu buton SOS
  • In Romania, serviciile prin satelit nu functioneaza
  • Momentan, numai masinile premium ofera sistem eCall automat
  • Soferul poate primi ajutor si daca este inconstient
Distribuie pe Facebook

Sistemul eCall pentru urgenta se regaseste in multe modele moderne. Este un sistem care trimite in cazul unui accident locatia masinii, astfel incat echipajele de interventie sa vina cat mai repede. Se pare ca Uniunea Europeana doreste sa creasca nivelul sigurantei rutiere si sa impuna tuturor producatorilor sa-si doteze masinile cu asa ceva.

Uniunea Europeana a propus ca toti producatorii de masini din Europa sa-si doteze noile modele cu sisteme de apelare automata a echipelor de interventie. Mai exact, un buton SOS va trebui pus in toate masinile, dar si un sistem GSM care sa apeleze automat cea mai apropiata unitate de 112.

In Statele Unite si in cateva tari din Europa, masinile sunt deja dotate cu asa ceva si aceste sisteme au salvat deja vieti. Mai precis, in cazul unui impact, sistemul se activeaza automat, la fel ca si declansarea airbagurilor, si apeleaza singur cea mai apropiata centrala. Chiar daca soferul sau pasagerii nu pot vorbi cu operatorul, masina trimite singura informatii legate de pozitionarea exacta, astfel incat echipele de interventie sa poata veni repede si precis.

Sistemul SOS poate functiona si manual, activandu-se la apasarea unui buton. Pentru cazul in care, de exemplu, un sofer de sex feminin este agresat. La celalalt capat al firului raspunde un operator care afla care este problema, dar si automat pe ecran aparandu-i coordonatele GPS. Astfel, poate sa apara imediat la fata locului politia, riscul de agresiuni in trafic scazand simtitor.

Din pacate, in Romania, nu functioneaza niciun sistem de conectivitate din masini. Nici macar cel de asistenta auto, direct cu producatorul, pentru situatia in care intampini vreo problema. Ca sa functioneze acest serviciu, centrele 112 trebuie dotate cu softuri speciale si oameni instruiti separat. Evident, un lucru care nu ne va permite adoptarea acestui sistem simultan cu restul Europei. Insa propunerea este una fezabila si poate face chiar lucruri bune, mai ales intr-o tara cu un nivel asa de ridicat al accidentelor, cum este Romania. Ce crezi, ar fi bun un asemenea sistem?

Distribuie pe Facebook
mai multe